Terugkijken: Arie Slob bij 'Eén op Eén' over strafbaarstelling illegaliteit

eenopeenwoensdag 26 februari 2014 02:25

Dinsdagavond 25 februari was Arie Slob te gast bij Eva Jinek in het nieuwe programma 'Eén op Eén' van de KRO-NCRV.

>Kijk hier de aflevering terug

Slob sprak onder andere over de strafbaarstelling van illegaliteit, een maatregel waar de ChristenUnie fel tegen is. Slob: "Met strafbaarstelling van illegaliteit criminaliseer je hen en de mensen die hen helpen, ook de kerken". Hij waarschuwt het kabinet om de maatregel van tafel te halen, en van uitstel afstel te maken. Lees meer in de Volkskrant.

Waarom is de ChristenUnie zo fel gekant tegen het strafbaar stellen van illegaliteit?

De ChristenUnie vindt dat illegalen in principe terug moeten naar het land van herkomst. Zij verblijven hier immers niet legaal en moeten terug. In de praktijk levert dit talrijke problemen en onmogelijkheden op omdat uitzetting niet altijd kan omdat  terugkeerlanden niet meewerken aan terugkeer. Er is een groep illegalen die tussen wal en schip valt omdat ze hier niet mogen blijven en niet terug kunnen. Daar moet een oplossing voor komen.

Wat echter niet werkt en principieel fout is, is het strafbaar stellen van illegaliteit. Het feit dat je ergens niet legaal bent maakt je nog geen crimineel. De ChristenUnie vindt daarom dat het criminaliseren van illegaal verblijf buitengewoon ongepast. Het strafrecht is voor misdadigers en niet voor anderen. Bovendien helpt het Nederland en de illegalen zelf ook geen stap verder. De maatregel zal wel gaan leiden tot grote onzekerheid bij illegalen en het schuilhouden voor de overheid en instanties van de overheid, bijvoorbeeld het mijden van de dokter bij ziektes.

Illegaal verblijf  criminaliseren door dat in de strafwet op te nemen is niet alleen ongepast. Het wringt. Strafrecht is voor misdadigers. Niet voor anderen. En dus ook niet voor vreemdelingen of illegalen.

Waarom keert de ChristenUnie zich nu tegen dit voorstel?

De ChristenUnie is vanaf het begin al fel tegenstander geweest van dit voorstel. In mei 2013 hebben we onze bezwaren beschreven in een opiniestuk in Trouw.

Strafbaarstelling illegaliteit is afgelopen weken geleden door staatssecretaris Teeven zelf weer op de agenda gezet. Op een bijeenkomst taxeerde hij het kinderpardon als het ‘zuur’ en de strafbaarstelling illegaliteit als ‘zoet’. Later kwam hij hierop terug in een interview in de Telegraaf. Uitlatingen als deze vragen om een reactie. De ChristenUnie vindt dat je zo niet over mensen praat. Daarom hebben wij hierover in de Kamer vragen gesteld.

Strafbaarstelling illegaliteit is eerder al onderwerp van gesprek geweest. Bij de akkoorden is afgesproken de onderhandelingen te beperken tot de economische onderwerpen. Nederland is in crisis, en het was dringend nodig om de begroting voor 2014 rond te krijgen.

Werkt de ChristenUnie niet meer mee aan de akkoorden als het wetsvoorstel naar de Kamer komt?

De ChristenUnie staat voor de afspraken die zijn gemaakt met de coalitie. Maar Slob trekt wel een principiële streep. Als het kabinet met het wetsvoorstel naar de Kamer komt, komen toekomstige afspraken in gevaar. Dat kan ook gevolgen hebben voor de al afgesloten akkoorden, omdat veel daarvan nog verder moet worden uitgewerkt en daar nog afspraken over gemaakt moeten worden.

De akkoorden zijn nodig om Nederland uit de crisis te krijgen. Maar als de coalitie doorgaat met het wetsvoorstel strafbaarstelling illegaliteit, komen de afspraken wel in gevaar. Polderen en polariseren gaan niet samen. De ChristenUnie hoopt echter dat het zover niet hoeft te komen en dat het wetsvoorstel op de plank blijft liggen.

Opiniestuk Trouw

"Strafrecht is voor misdadigers. Niet voor anderen. En dus ook niet voor vreemdelingen of illegalen." Dat schreven Joël Voordewind en Jacob Pot vorig jaar in een opinieartikel in Trouw over de de strafbaarsteling van illegalen.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Terugkijken: Arie Slob bij 'Eén op Eén' over strafbaarstelling illegaliteit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > februari

Geen berichten gevonden