ChristenUnie eist bescherming christenen in Egypte

maandag 03 januari 2011 16:50

De ChristenUnie heeft met afschuw kennis genomen van de gruwelijke aanslag in de oudejaarsnacht op een kerk in Alexandrië, waardoor zeker 21 mensen omkwamen en tachtig mensen gewond raakten. De Europese Unie moet bij de Egyptische regering aandringen op een betere bescherming van de christelijke minderheden in Egypte. Dat stelt ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind in vragen aan de bewindslieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voordewind vindt dat het kabinet en de EU harder moeten aandringen bij het bewind van president Hosni Mubarak op betere bescherming van de zeven tot acht miljoen koptische christenen in Egypte. Van Bommel denkt dat de ondemocratische praktijken in Egypte leiden tot de oplopende spanning tussen groepen. De SP’er vindt dat het samenwerkingsakkoord tussen de EU en Egypte niet leidt tot de beoogde democratisering en vraagt aan de bewindslieden wat veranderd moet worden.

Voordewind: „Dit is de zoveelste aanslag op een kerk in het Midden-Oosten, waarom kan er door Nederland en de EU niet daadkrachtig worden opgetreden tegen het gerichte geweld tegen christenen? Als een soortgelijke aanslag op een moskee in Nederland door christenen gepleegd zou worden, zouden de islamitische landen op hun achterste benen staan om te protesteren en om betere bescherming te eisen en dreigen met een economische boycot.”

Wat de ChristenUnie betreft kijkt het kabinet ook kritisch naar het respect voor godsdienstvrijheid bij de voorgenomen vermindering van het aantal landen waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie heeft. Nederland geeft al ruim dertig jaar ontwikkelingshulp aan Egypte. Voordewind wil ook dat de EU eist dat de doodstraf op afvalligheid uit de wetgeving van sommige islamitische landen, zoals Iran, Saoedi-Arabië en Jemen wordt gehaald. „Dit is middeleeuws en gaat in tegen elke mensenrecht.

Kamervragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking:

  1. Kent u het bericht van de zelfmoordaanslag voor de kerk in Alexandrië, Egypte op oudejaarsnacht, waarbij zeker 21 mensen zijn omgekomen en 80 mensen zijn gewond geraakt?
  2. Kunt u inmiddels bevestigen dat deze aanslag is gepleegd door een groep die zichzelf de Islamitische Staat van Irak noemt, de groepering die eerder Koptische christenen in Egypte bedreigde en de beweging die eerder zei ook verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op een kerk twee maanden geleden in Bagdad, waarbij 44 kerkgangers, twee priesters en zeven beveiligers omkwamen?
  3. Bent u bereid bij uw collega-ministers in de EU ervoor te pleiten om tot een gezamenlijke veroordeling te komen van de bomaanslag in Alexandrië en er bij de Egyptische overheid op aan te dringen de christelijke minderheid beter te beschermen?
  4. Bent u tevens bereid er zowel bilateraal (Egypte is een partnerland) als in EU-verband er bij de Egyptische overheid voor te pleiten om tot gelijke rechten en behandeling te komen voor moslims en christenen (bijvoorbeeld bij de bouw van kerken), zoals dit ook het geval is in Nederland?
  5. Vindt het kabinet, net als de ChristenUnie, dat bij de voorgenomen vermindering van het aantal partnerlanden, het respecteren van godsdienstvrijheid meegewogen zou moeten worden als indicator voor politieke stabiliteit van een land?
  6. Is het kabinet bereid niet alleen incidenteel aandacht te besteden aan godsdienstvrijheid in het buitenlandsbeleid, maar ook structureel? Zo ja, op welke wijze zal het kabinet dit vormgeven?

(bron: ANP)

Labels
Buitenlands beleid
Godsdienst en mensenrechten
Godsdienstvrijheid
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > januari

Geen berichten gevonden