‘Joods-Arabische school is het échte raketafweersysteem’

Joel in Israel - Fadizaterdag 11 juli 2015 12:02

In november 2014 nam de Tweede Kamer een voorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan om € 1 miljoen vrij te maken voor verzoeningsprojecten in Israël. Deze week reist Voordewind zelf door Israël om projecten te bezoeken waarin wordt gewerkt aan verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen. In een aantal portretten beschrijft hij de mensen achter die projecten: wie zijn ze, wat zijn hun drijfveren en waar lopen ze tegenaan. Vandaag: Fadi, vader van een meisje dat les krijgt op de Hands in Hands School in Jeruzalem.

De Hand in Hands School in Jeruzalem is de enige school in Israël waar kinderen onderwijs krijgen in zowel Hebreeuws als Arabisch. De school, gebouwd op de ‘groene lijn’ die de scheiding vormt tussen het Israëlische en Arabische gedeelte van Jeruzalem, is een sprekend voorbeeld van verbinding tussen de twee gebieden en hun inwoners. Waar Joden en Arabieren in principe naar aparte scholen gaan, brengt de Hands in Hands School ze juist samen.

Fadi is een Palestijn en woont in Oost-Jeruzalem. Hij is blij dat het gelukt is zijn dochter op deze school te krijgen. De Hands in Hands School telt momenteel ruim 600 Arabische en Joodse leerlingen, maar kent ook een lange wachtlijst. Nadat de school in 1998 startte met een voorschool (peuterspeelzaal), bleek de animo groot genoeg om uit te breiden naar wat het nu is: een voorschool, basisschool én middelbare school. 

Fadi vertelt enthousiast over de school en over de goede resultaten die de leerlingen halen. Het schoolhoofd, een vrouw van Arabische komaf, stelt zich ten doel om de beste school van Jeruzalem te zijn, zonder een elitaire school te worden. Voor armere gezinnen zijn beurzen in het leven geroepen, zodat iedereen toegang heeft tot deze school. De ouderbijdrages voor de Hands in Hands School zijn namelijk bovengemiddeld hoog. Niet voor niets: elke klas heeft een Joodse én Arabische docent.

Op de avond van 29 november 2014 breekt er brand uit in een van de lokalen van de school. Op de muren vindt men anti-Arabische teksten. De brand blijkt aangestoken door extremistische Joden die fel tegenstander zijn van gemengde scholen. Dezelfde avond nog hebben docenten en ouders keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat de school de dag erna gewoon open kon gaan. Een week later lopen duizenden mensen uit de Joodse en Arabische wijken een mars om hun solidariteit te betuigen aan de school. Daarmee heeft de aanslag op de school het tegenovergestelde effect gehad van wat werd beoogd: in plaats van afstand te creëren, bracht het de Joodse en Arabische gemeenschappen nog dichter tot elkaar. Het verhaal van Fadi is indrukwekkend.

Ook tijdens de Gaza-oorlog ging de school het gesprek niet uit de weg, vertelt Fadi ons. Joodse ouders met kinderen in het leger en Palestijnen met familie in Gaza troostten en bemoedigden elkaar. Op deze manier draagt de school op een bijzondere manier bij aan verzoening. Toen Amerikaanse senatoren die het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome financieel ondersteunen op bezoek kwamen op de school, zei Fadi: “Deze school is de echte Iron Dome. Het samen laten leven van Joodse en Arabische kinderen is de beste manier om haat af te weren.

Deze portrettenserie wordt ook gepubliceerd op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Labels
Israël
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op '‘Joods-Arabische school is het échte raketafweersysteem’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > juli

Geen berichten gevonden