De Bijbel in de politiek?

Topbanner 5 vragen over de verkiezingen aan Reinier Sonneveld
Reinier-Sonneveld-door-Eljee-2015-portret-staand
Door Reinier Sonneveld op 1 februari 2017 12:03

De Bijbel in de politiek?

De bekende schrijver Reinier Sonneveld reageert op vragen van kiezers. Vandaag: ‘Is christelijke politiek niet iets heel raars? Ik bedoel, de Bijbel is toch niet geschreven als politiek handboek?’

Reinier: "Klopt! Zoals het ook geen wetenschappelijk overzicht is of een medisch advies. ChristenUnie-kamerleden zien de Bijbel (als ik ze goed begrijp) als het Woord van God en lezen die vooral om te ontdekken wie God is. En passant kom je dan wel nuttige adviezen voor het politieke bedrijf tegen: het reguleren van de macht van de heersers, de wijsheid van compromissen, samenwerken met andersdenkenden."

Reinier: "Waar een christelijke politieke partij vooral de Bijbel bij gebruikt, is voor het beeld dat zich daarin ontwikkelt over het goede leven. De Bijbel biedt daar allerlei verhalen, principes en waarden over. Als christelijke politicus laat je die op je inwerken en probeer je die te vertalen naar de huidige situatie.

 De belangrijkste term die de Bijbel voor dat goede leven gebruikt is: koninkrijk van God. Koninkrijk, dat is natuurlijk een door en door politiek woord. Het gaat over invloed en macht. Politiek gaat over invloed en macht. Iedere politicus heeft daarbij beelden van het goede leven. Gelovige politici zoals Barack Obama, Theresa May en Angela Merkel putten daarbij uit de Bijbel."

Deel dit bericht

Labels:

Reacties

  1. André GeertsAndré Geerts Schreef op 7 maart 2017 21:04:35

    Beste Reinier sonneveld.ik sta volledig achter de ChristenUni. Een ding ben ik echter helemaal niet met je eens. Aangaande gelovige politici. Het is natuurlijk niet aan mij om te bepalen wie er wel of niet gelovig zijn. Maar Barack Obama heeft echter wel enkele anti christelijke uitspraken gedaan. Onder andere dat Amerika niet alleen een christelijke natie is en noemde daarbij diverse religies. Hiermee verwierp hij de uitspraak van Jezus in johannes 14:6 zie diverse filmpjes op YouTube. Daarom is het misschien beter om niet over mensen te schrijven als je niet precies weet waarvoor ze staan ook al zijn het politieke leiders. Met vriendelijke groeten.

  2. Jan van den BrinkJan van den Brink Schreef op 8 maart 2017 18:12:11

    Als de ChristenUnie voor gedegen onderwijs is en als Reinier Sonneveld een bekend schrijver is, dan verwacht ik in een tekst als de bovenstaande toch niet een misser als "het beeld dat zich daarin ontwikkelD over het goede leven". Daar zou ik toch graag "ontwikkelT" willen zien!

    Reactie webredactie: Oeps! Dank voor de scherpte.. Passen we direct aan.

Plaats een reactie