Zijn christelijke partijen één pot nat?

Topbanner 5 vragen over de verkiezingen aan Reinier Sonneveld
Reinier-Sonneveld-door-Eljee-2015-portret-staand
Door Reinier Sonneveld op 1 februari 2017 12:05

Zijn christelijke partijen één pot nat?

De bekende schrijver Reinier Sonneveld reageert op vragen van kiezers. Vandaag: ‘Die christelijke partijen, gaan die niet steeds meer op elkaar lijken? 'Waarin verschil de ChristenUnie nu van de SGP en het CDA?

Reinier: "Ik hoef de verschillen niet de overdrijven: de ChristenUnie kan met allebei samenwerken, en heeft dat ook al gedaan. Die zijn er natuurlijk wel, op allerlei vlak. Ik zag laatst een ranglijstje voorbijkomen waarin de ChristenUnie het meest duurzaam bleek, althans, na de Partij voor de Dieren. De groenste niet-one-issue-partij dus."

Reinier: "Als ik een patroon zoek in de vele verschillen, liggen die vooral in hoe de ChristenUnie zich verhoudt tot de maatschappij. De SGP voelt zich, met wellicht de PVV, het meest vervreemd van Nederland. Het CDA, met andere klassieke regeringspartijen, juist het meest vertrouwd. De ChristenUnie zit daar tussenin: deze stemmers distantiëren zich niet van deze maatschappij, maar beschouwen die wel degelijk vanuit een ander wereldbeeld en proberen die te laten bloeien. Uiteraard zijn zij hier niet uniek in, maar ik vind dit wel een heel typerende trek van deze politieke beweging.

Je kunt ook zo’n lijn trekken in hoe deze drie partijen de rol van de kerk zien. De SGP is hier wat gematigder in geworden en is daarin de laatste jaren wat op de ChristenUnie gaan lijken, maar de visie is officieel nog steeds dat de staat het christendom moet bevorderen en andere overtuigingen niet. Het CDA is hierin juist omgekeerd: in hun huidige partijprogramma worden de christelijke wortels in het geheel niet meer genoemd, de C is volkomen verdwenen.

Ook hierin heeft de ChristenUnie een mooie middenpositie: deze partij zet vol in op de vrijheid van overtuiging. Elke overtuiging, en dus niet het christendom voortrekken: dat is onrechtvaardig en keert zich als een boemerang tegen je. Juist zo kan het christendom ook echt betekenis hebben en niet als museumstuk worden weggestopt."

________________________________________________________

De ChristenUnie heeft voor u enkele verkiezingspogramma's met elkaar vergeleken:

Deel dit bericht

Labels: ,

Reacties

 1. Bobby JohnssonBobby Johnsson Schreef op 6 maart 2017 18:44:22

  LS. Het viel mij bij de stemwijzer 2017 op dat er bij 10 van de 30 vragen verschil is in antwoord vergeleken met de SGP. Hoe is dan (nog) een lijstverbinding mogelijk? Met vriendelijke groet, Bobby Johnsson

 2. ChristenUnie Tweede KamerChristenUnie Tweede Kamer Schreef op 11 maart 2017 17:00:00

  Er zijn veel punten die ons verbinden met de SGP, maar ook veel waar we ver uit elkaar staan. Bijv. onze houding t.o.v. duurzaamheid, godsdienstvrijheid en migranten. De lijstverbinding is een technische samenwerking om de mogelijkheid voor een restzetel te vergroten. In 2012 heeft ons dat een zetel opgeleverd. Overigens zal het de laatste keer zijn, aangezien de mogelijkheid tot lijstverbinding afgeschaft gaat worden.

 3. Joke Parre-HartogJoke Parre-Hartog Schreef op 13 maart 2017 11:27:00

  Naast de (verschil)punten, die de ChristenUnie Tweede Kamer al schreef, wil ik ook graag wijzen op de verschillen in rechtspositie tussen vrouwen en mannen.

 4. Celine WM NienhuisCeline WM Nienhuis Schreef op 14 maart 2017 23:59:05

  De verkiezingsdebatten heb ik nauwelijks life gevolgd. Overigens gaat life mijn voorkeur uit naar de radio. Graag luister ik in de auto of ov naar de radio. O.a. naar de levendige commentaren op voetbal. Met zoveel partijen in Nederland mogen de levensbeschouwingen en de politieke manifesten best wat meer in interviews op de radio gebracht worden. Vooral tijdens de files. De strijd om een doelpunt is toch alleen maar op klein veldje!

 5. A.MeijersA.Meijers Schreef op 15 maart 2017 11:49:48

  Bedankt voor dit overzicht. Natuurlijk is niet alles één pot nat...! Maar we geloven allen in dezelfde God. En in diezelfde eenheid dienen we God te dienen en Zijn naam groot te maken. Ook binnen de politiek. God wil geen verdeeldheid. Waar verdeeldheid heerst daar ruikt de duivel zijn kansen. Het moet eenvoudiger zijn om als christenen aan één tafel te gaan dan met andere partijen. Vertrouwend op God, en niet op de wereld, horen wij als christenen eensgezind naar buiten te treden. Tot mijn verbazing heerst er volgens uw grafiek grote overeenkomsten tussen de CU en de SGP, terwijl de SGP veel conservatiever is. Het CDA is helaas wat meer aards gericht. Maar samen dienen we eruit te komen.

  M.v.g. A.Meijers

Plaats een reactie