Berichten geschreven door Joël Voordewind

 1. WhatsApp Image 2021-03-30 at 17.29.32.jpeg
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 30 maart 2021

  Mijn afscheidsspeech

  Ik feliciteer de collega-Kamerleden met hun koninklijke onderscheiding en ik dank u dat ik hier het woord mag voeren namens de groep vertrekkende Kamerleden.

  Allereerst, voorzitter, wil ik u bedanken want u heeft ongeveer – ik heb het even nagerekend – 3,5 uur ons allemaal een persoonlijke dankwoordje gegeven. Dat heeft u heel knap gedaan en ik dank u van harte daarvoor. 

  Lees meer over "Mijn afscheidsspeech"
 2. Kleding slavenarbeid.jpg
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 9 maart 2021

  Naar een eerlijke economie zonder slavernij

  Als je een T-shirt koopt, moet je erop kunnen vertrouwen dat die op een rechtvaardige manier is gemaakt. Bij het eten van een stukje chocolade moet je zeker kunnen weten dat arbeiders een eerlijk loon hebben gekregen. Vrees dat er kinderhanden betrokken zijn geweest bij de productie van je smartphone zou niet nodig moeten zijn. Al deze zaken zouden vanzelfsprekend móeten zijn, maar zijn ze anno 2021 vreselijk genoeg nog steeds niet.

  Lees meer over "Naar een eerlijke economie zonder slavernij"
 3. Licht tunnel
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 6 maart 2021

  Suïcidepreventie moet een verplichte overheidstaak worden

  Een aantal keer heb ik bij een graf gestaan van iemand die zichzelf om het leven had gebracht. De radeloosheid van mensen die geen andere weg meer zien dan zelfdoding is amper te bevatten. En daarna volgt het verdriet van de nabestaanden, achterblijvend met de leegte van het verlies en vol met vragen. 

  Lees meer over "Suïcidepreventie moet een verplichte overheidstaak worden"
 4. Genocide_2011_3.JPG
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 9 februari 2021

  Regering moet Armeense genocide erkennen

  Meer dan honderd jaar geleden vond de Armeense genocide plaats, uitgevoerd door het Ottomaanse rijk. Zo’n anderhalf miljoen Armeniërs zijn er tussen 1915 en 1917 vermoord, naast andere christelijke minderheden zoals Arameeërs, Assyriërs en Pontische Grieken. Een volkerenmoord dus. De Nederlandse regering heeft die echter nog steeds niet als zodanig erkend, om Turkije maar niet voor het hoofd te willen stoten. Dat vind ik absurd.

  Lees meer over "Regering moet Armeense genocide erkennen"
 5. Shafqat_Shagufta
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 3 februari 2021

  Spreek ze vrij

  Een aantal sms-berichten met beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Dat was reden om het christelijke, Pakistaanse echtpaar Shafqat en Shagufta te arresteren en ter dood te veroordelen. De berichten zouden immers van de telefoon van Shagufta zijn verstuurd. Het bewijs is echter zeer zwak. Het schrijven van het echtpaar is in hun moedertaal Urdu al van laag niveau. Hoe zouden ze dan ooit Engelse sms’jes gestuurd kunnen hebben?

  Lees meer over "Spreek ze vrij"
 6. Lesbos Moria afgebrande tent.jpg
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 29 januari 2021

  De situatie op Lesbos en de inzet van Nederland

  Eind vorige week kwamen honderd kwetsbare vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Dat was het resultaat van de afspraken die afgelopen najaar, na de vernietigende brand op Lesbos, binnen de coalitie waren gemaakt. Deze kinderen (57, waaronder dertig jonger dan 4 jaar), vaders en moeders kunnen weer vooruitkijken. Voor hen is er weer hoop. Maar de nood op de Griekse eilanden is en blijft ongelooflijk hoog.

  Lees meer over "De situatie op Lesbos en de inzet van Nederland"
 7. moria.jpg
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 19 januari 2021

  Gemengde gevoelens

  Vandaag werd meer bekend over de definitieve uitwerking van de afspraken die zijn gemaakt om veiligheid te bieden aan de kwetsbare vluchtelingen. Ik heb hier gemengde gevoelens over.

  Lees meer over "Gemengde gevoelens"
 8. Kruis onder water.jpg
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 13 januari 2021

  Ranglijst Christenvervolging 2021

  Vandaag presenteert Open Doors de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging. 

  Lees meer over "Ranglijst Christenvervolging 2021"
 9. Reddingsvesten
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 7 december 2020

  Voorstellen voor een verstandig en barmhartig asielbeleid

  De afgelopen jaren hebben we de problemen en beperkingen gezien van het huidige Europese vluchtelingenbeleid. En ook in Nederland speelt met regelmaat de discussie op over hoe we met asielbeleid moeten omgaan.

  Lees meer over "Voorstellen voor een verstandig en barmhartig asielbeleid"
 10. moderne slavernij.jpg
  joelvoordewind2018
  Door Joël Voordewind op 2 december 2020

  Pak slavernij aan via wetgeving; op vrijwillige basis lukt het niet

  Vandaag is het de Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij. Slavernij lijkt iets uit een ver verleden. Je denkt misschien aan de Gouden Eeuw, aan slavenplantages in Zuid- of Latijns-Amerika, aan grote slavenschepen. Toch is vandaag de dag de slavernij groter dan het ooit in de zeventiende of achttiende eeuw is geweest. Schattingen geven aan dat meer dan veertig miljoen mannen, vrouwen en kinderen vastzitten in moderne slavernij. Meer dan ooit is het nodig om internationaal een vuist te maken tegen dit hemeltergende onrecht. Meer actie is nodig, ook door Nederland.

  Lees meer over "Pak slavernij aan via wetgeving; op vrijwillige basis lukt het niet"