
We kennen je als oud-voorzitter van PerspectieF in de periode 2008-2010. Hoe kijk je terug op die periode?
Met heel veel plezier. Het was het leukste werk, dat ik tot nu toe gedaan heb. Mijn manier van de naar de wereld kijken is er door veranderd. Het mooie van de ChristenUnie is dat er een gezonde feedbackcultuur is. Ik heb de kans gekregen om op m’n snufferd te gaan en het ook nog te verbeteren in die korte periode van twee jaar. Ik heb daar heel veel van geleerd.
Daarna was je drie jaar voorzitter van CNV Jongeren. Je hebt je ontwikkeld tot expert pensioenen. Toch ben je daarin niet verder gegaan, maar heb je Groenpand opgericht. Waarom?
Ik heb milieukunde gestudeerd. Ik zou of boer of boswachter worden. Ik vond het pensioenstelsel heel onrechtvaardig en heb me daar enorm voor ingezet. Maar uiteindelijk zijn pensioenen niet het belangrijkste. Straks hebben we een superrechtvaardig pensioenstelsel, maar de wereld bestaat niet meer. Dan heb je je toch voor de verkeerde zaak hardgemaakt. Ik heb van Wim Rietkerk geleerd, dat je niet aan dingen vast moet gaan zitten, ook niet aan politiek. Politiek moet je niet zien als een carrière, maar als iets wat je een tijdlang doet.
Wat doet Groenpand?
Ons doel is om van elk pand in Midden-Nederland een groen pand te maken, een energieneutraal, duurzaam pand. We doen veel met zonnepanelen, warmtepompen en groendaken. We hebben drie takken, namelijk een ingenieursbureau die adviezen geeft, een installatiebedrijf en een energieleverancier (o.a. aan het partijbureau van de ChristenUnie). Er zijn zo’n 35 mensen in dienst en er wordt gebruik gemaakt van een groep ZZP’ers.
Noem eens enkele hoogtepunten?
We zijn bezig met de bouw van een nieuw, houten kantoor op Lage Weide, het oudste bedrijventerrein van Nederland. Dat geeft veel energie. Wat voor mij zelf ook heel bevredigend is, is dat andere mensen mee gaan in de droom van Groenpand en zelf nieuwe activiteiten ontplooien.
Wat zijn de grootste tegenslagen geweest?
De coronacrisis is op dit moment wel heel zwaar. Voor mij persoonlijk een heel moeilijke maand was toen ik een paar jaar geleden m’n eerste kind kreeg en daar best zorgen over waren en dat tegelijkertijd het bedrijf in een stroomversnelling zat, waar ik veel aandacht aan moest besteden.
Waar komt jouw diepste motivatie vandaan?
Vanaf mijn jonge jaren is het zijn in de natuur heel belangrijk. Ik ging bijvoorbeeld in een tent naast het huis slapen, om dichter bij de natuur te zijn. In de natuur vind ik rust en ruimte voor bezinning en geloof. De natuur in gaan is uit het drukke leven stappen. We moeten veel zuiniger omgaan met de natuur.
Beeld: Niek Stam
Christenen, inclusief christelijke politici, hebben niet altijd voorop gelopen in kwesties van milieu en duurzaamheid. Vind je dat dit nu beter is? Hoe doet de ChristenUnie het?
We hebben inderdaad niet voorop gelopen. We zijn eigenlijk meegegaan met de beweging van de hele maatschappij. Er is nu gelukkig meer aandacht voor duurzaamheid en de kerken en christenen lijken daar achteraan te lopen. Ik ben wel blij met de inzet van de ChristenUnie hierbij. Ik vind het jammer dat Carla Dik niet meer terugkomt in de Kamer.
Energietransitie is nu het grote woord. Wat zeg je tegen de mensen die daar sceptisch tegenover staan?
Als je nu al vindt dat de energietransitie te snel gaat, dan zou je je moeten verdiepen in wat er allemaal aan de hand is in de wereld. Het lijkt wel of we als mensheid zijn blijven steken in de primitieve fase van jagers en verzamelaars. We halen dingen uit de natuur, steken die in de fik, zodat we in warme huizen kunnen wonen. We noemen ons modern, maar over een paar eeuwen gaan er mensen terugkijken op die rare mensen, die al wisten dat het anders moest, maar dat blijkbaar niet konden doen.
Even een wat meer technische vraag tussendoor. Bij een enorme toename van deelektriciteitsbehoefte en -productie, wordt het probleem van opslag en distributie groter. Hoe gaan we dat oplossen?
We gaan een enorm batterijpotentieel krijgen door allemaal elektrisch te gaan rijden. Dat potentieel moet slim worden gebruikt. Verder zijn er nog vrij gemakkelijke oplossingen, zoals het inzetten van energieslurpende bedrijven als vrieshuizen en gemalen op momenten van overproductie van energie. Ook is de opslag van energie in heet water een mooie low-tech oplossing, die ook op huishoudniveau kan worden toegepast.
Welke actor is doorslaggevend bij de energietransitie, politiek, consument, industrie, energieleveranciers?
Ik dacht een tijd, dat het in elk geval niet de politiek is, maar daar denk ik nu anders over. De minister van financiën is super belangrijk. Slimme ondernemers die mooie producten aan de man brengen kunnen ook een verschil maken. En ook de marketeers. De marketeers kunnen ons laten geloven dat we Nespresso (What else?) moeten drinken, maar het zou zoveel mooier zijn als ze hun creatieve kracht in zouden zetten voor een zinvolle zaak. Een warmtepomp, what else?.
Groenpand is niet de enige leverancier van groene energie. Hoe is het contact met de ‘concullega’s’?
Aan de ene kant concurreren we met elkaar, maar we maken ook met elkaar de taart groter. Met marktwerking is ook niets mis. Als Groenpand hebben we wel een grote bereidheid om kennis en ervaring met elkaar te delen.
Stel dat de ChristenUnie na de verkiezingen aan de onderhandelingstafel terecht komt, wat zou dan het belangrijkste punt zijn op gebied van energie dat Gert-Jan Segers moet inbrengen?
Een drastische omslag van het belastingstelsel. Er zou een omslag van inkomensbelasting naar uitgavenbelasting moeten komen. Energiebelasting maakt het verschil. Op dit moment wordt elektriciteit nog drie keer zo zwaar belast als gas. Het is al een klein beetje rechter getrokken, maar het moet echt drastischer. En dan moet je niet bang zijn dat het voor sommige mensen of bedrijven slecht uitpakt.
Tot slot, als je niet aan het werk bent, wat doe je dan het liefst?
Vliegvissen in Noorwegen. Als ik de kans krijg ga ik elk jaar twee weken naar Noorwegen, het liefst alleen.