Over Joël Voordewind
Tweede Kamerlid sinds 30 november 2006
j.voordewind@tweedekamer.nl
Tweede Kamerlid sinds 30 november 2006
j.voordewind@tweedekamer.nl
Ik feliciteer de collega-Kamerleden met hun koninklijke onderscheiding en ik dank u dat ik hier het woord mag voeren namens de groep vertrekkende Kamerleden.
Allereerst, voorzitter, wil ik u bedanken want u heeft ongeveer – ik heb het even nagerekend – 3,5 uur ons allemaal een persoonlijke dankwoordje gegeven. Dat heeft u heel knap gedaan en ik dank u van harte daarvoor.
De ChristenUnie wil dat Nederland het investeringsverdrag tussen China en de Europese Unie vooralsnog niet ondertekent, zolang de Chinese overheid zich niet houdt aan internationale arbeidsnormen, onder meer tegen dwangarbeid. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind dient woensdag een motie in die de regering oproept om het verdrag niet te ratificeren zolang China niet met hardere garanties komt voor de ondertekening van de conventies van de Internationale Organisatie voor Arbeid (ILO).
Als je een T-shirt koopt, moet je erop kunnen vertrouwen dat die op een rechtvaardige manier is gemaakt. Bij het eten van een stukje chocolade moet je zeker kunnen weten dat arbeiders een eerlijk loon hebben gekregen. Vrees dat er kinderhanden betrokken zijn geweest bij de productie van je smartphone zou niet nodig moeten zijn. Al deze zaken zouden vanzelfsprekend móeten zijn, maar zijn ze anno 2021 vreselijk genoeg nog steeds niet.
Een aantal keer heb ik bij een graf gestaan van iemand die zichzelf om het leven had gebracht. De radeloosheid van mensen die geen andere weg meer zien dan zelfdoding is amper te bevatten. En daarna volgt het verdriet van de nabestaanden, achterblijvend met de leegte van het verlies en vol met vragen.
Vandaag is de zitting van het hoger beroep van het Pakistaanse christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta geschorst. Een volgende datum is niet gegeven. ChristenUnie en HVC, die in de aanloop naar de zitting onder andere middels een petitie bij de Pakistaanse ambassadeur en de Nederlandse overheid aandacht hadden gevraagd voor het paar, noemen deze situatie “zeer teleurstellend”. De advocaat van het echtpaar, Saif ul-Malook geeft aan: “De rechters zijn te bang om te beslissen in een zaak over godslastering.” ChristenUnie en HVC roepen de Pakistaanse overheid op om het echtpaar alsnog zo snel mogelijk vrij te laten.
Meer dan 16.000 mensen in Nederland roepen de Pakistaanse overheid op om het christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta vrij te laten. Dat is het resultaat van de petitiecampagne, opgezet door ChristenUnie en Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die vrijdag is beëindigd. Het precieze aantal ondertekenaars staat op 16.443. De campagne was opgestart richting het hoger beroep van het echtpaar, dat op maandag 15 februari staat gepland.