Peter van Dalen neemt initiatief tot EP-debat over rol Europese Centrale Bank in Griekse crisis

ECB.jpgdinsdag 31 mei 2011 16:53

De Europese Centrale Bank heeft een onacceptabele dubbelrol in de Griekse crisis. Op voorstel van Peter van Dalen (Christenunie) zal zijn fractie van Europese Conservatieven en Hervormers daarom volgende week in debat gaan met Commissievoorzitter Barroso over de rol van de ECB in die crisis. Van Dalen over zijn voorstel: "De ECB heeft in de huidige Griekse crisis twee petten op. Aan de ene kant moet de ECB als toezichthouder er voor zorgen dat onder andere de inflatie in de Eurozone niet oploopt en de koers van de Euro stabiel blijft. Anderzijds heeft de ECB in het afgelopen jaar voor vele miljarden aan obligaties uit onder andere Griekenland opgekocht."

Omdat de ECB nu zelf zo´n voorraad aan weinig waardevolle obligaties heeft blokkeert de ECB een debat over de gedeeltelijke kwijtschelding - ook wel herstructurering genoemd - van de Griekse schuld. Van Dalen: "De Griekse crisis kan uitsluitend geloofwaardig en realistisch tot een oplossing komen door een gecombineerd pakket aan maatregelen. Dat wil zeggen: herstructurering van een deel van de schulden, het opstellen van een meerjarenplan om de Griekse economie weer levensvatbaar te maken opdat de resterende schuld wel kan worden afbetaald, en een mechanisme van automatische sancties mocht herhaling dreigen. Want dit is natuurlijk eens maar nooit weer. "

Blokkering

De ECB, met steun van dhr. Wellink van de Nederlandse bank, blokkeert volgens Van Dalen die aanpak uitsluitend omdat de ECB dan miljarden aan obligaties moet afschrijven. "Dat eigen belang van de ECB staat de enig juiste oplossing in de weg. Hoog tijd dus voor een debat met Commissievoorzitter Barroso." Het debat met de Commissievoorzitter staat geagendeerd voor dinsdag 7 juni om 15.00 uur tijdens het vragenuur.

Labels
Budget en transparantie
Eurofractie

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen neemt initiatief tot EP-debat over rol Europese Centrale Bank in Griekse crisis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden