In beweging!

zaterdag 08 november 2003 22:39

Ik proef nieuw enthousiasme, ik ervaar veel elan! Da's mooi, want er is veel werk te doen voor de ChristenUnie, in Den Haag en daarbuiten. De Permanente Campagne is begonnen!

Vandaag een historische dag beleefd: de formele opheffing van de politieke verenigingen GPV en RPF. Er werd geen traan bij gelaten... Begrijpelijk, omdat we feitelijk al sinds 2000 in de ChristenUnie een fantastische opvolger voor deze beide christelijke politieke partijen hebben. Het Uniecongres van vandaag was - als het goed is! - ook het laatste dat vooral in het teken stond van huishoudelijke zaken als statuten, reglementen en fusietrajecten. Vanaf nu alle energie in de verdere uitbouw van het politieke debat in de club!
Mijn eigen speech als fractievoorzitter had als titel 'De ChristenUnie in beweging!' en ging vooral in op de Permanente Campagne, die de partij gestart is en waar ik veel goede mogelijkheden in zie. [de speech is elders op mijn site te vinden.] Er is inderdaad veel in beweging in de ChristenUnie: meer en meer ontpoppen we ons als een partij die mensen mobiliseert, samenbrengt en in beweging brengt. Dat juich ik zeer toe!

Wat heb ik verder deze week gedaan?

Maandag de hele dag de Politiebegroting behandeld met de ministers Remkes en Donner. Ik krijg zowaar alle woordvoerders onder een motie over een proef met het versneld afdoen van (lichte) heterdaad-zaken. Da's mooi: een vorige keer dat ik daar voor pleitte kreeg ik onvoldoende steun. Of de tijd is er nu wel rijp voor, of de nieuwe woordvoerders van een aantal fracties zijn het in tegenstelling tot hun voorgangers gewoon eens met de inhoud van de motie!

Dinsdag fractievergadering, gesprekje hier, procedurevergaderingetje daar. Tussen de middag neem ik met enkele collega's een rapport in ontvangst over de gevolgen van de opheffing van het bordeelverbod; dit rapport is opgesteld door een tiental hulpverleningsorganisaties die werken onder (ex-)prostituees en die door de ChristenUnie om de tafel zijn gehaald. Prima initiatief, valide argumenten en ten overstaan van de leden van de Kamercommissie voor Justitie een indrukwekkend levensverhaal van ene Eva, die zelf in de prostitutie heeft gezeten. Al met al een uitstekend en aansprekend voorbeeld van de netwerkfunctie van de ChristenUnie!
Als laatste een nuttig gesprek met de Prot. Chr. Ouderenbond, met o.a. een terugblik op de protestlijn van vorige week woensdag. We spreken af regelmatig contact te hebben. Dat past bij ons voornemen om de banden met (christelijke) maatschappelijke organisaties aan te halen teneinde effectiever te kunnen zijn in onze politieke acties!

Woensdag weer vooral procedurevergaderingen (waar overigens best belangrijke beslissingen worden genomen, bijv. over de wijze van behandeling van wetsvoorstellen en brieven en de planning van de debatten en overleggen; voor een kleine fractie niet onbelangrijk om erbij te zijn en zo nog enige invloed op je eigen agenda te houden...), maar ook een overleg met minister Hans Hoogervorst over het kabinetsplan om fors te snijden in het zgn. 'zittend ziekenvervoer', waarop veel patienten met ernstige aandoeningen aangewezen zijn. Het ergert me dat er gehakt, gesnoeid en gesneden wordt en dat er dan achteraf het etiket 'moderniseringsslag' op wordt geplakt. Hoogervorst is nog teveel de minister van Financien en te weinig minister van Zorg! 's Avonds kan ik thuis zijn, zodat Liesbeth naar de dankdagdienst kan. Eerst breng ik op de fiets dochter Marieke met vriendinnetjes naar gymles en haal ik Arjen op van voetbaltrainen; die is er, na zijn onplezierige ervaring van zaterdag, wel erg blij mee dat ik onverwacht voor zijn neus sta om samen naar huis te fietsen. 'n Groot deel van de avond werk ik aan mijn speech voor het Uniecongres.

Donderdag geef ik al om 8:30 een gastles op het Kalsbeek College in Woerden. Te snel (na een half uur) moet ik weg om op tijd in Den Haag te zijn voor een overleg over kleine ziekenhuizen en ambulancezorg, dat om 10:00 begint. Helaas: ik mis de trein op 10 seconden... Zul je altijd zien: nooit is 'ie op tijd en nu ik net te laat ben, rijdt hij stipt op schema! En ja hoor: de trein van een half uur later heeft 10 minuten vertraging; da's vertrouwd! Pas om 10:40 in het overleg. Als ik in de tot de laatste stoel gevulde zaal als laatste spreker het woord krijg, verontschuldig ik me en leg uit dat je dus ook boos op de NS kunt zijn als ze na 9,5 jaar voor het eerst op tijd vertrekken; niet erg rationeel, maar oké. 's Middags nog een aantal gesprekken en dan een borrel i.v.m. het vertrek van Pieter Grinwis, die 2 maanden bij ons heeft gewerkt als vervanger voor Nadine de Roode, die enige tijd geleden een zoon heeft gekregen en volgende week weer begint. Pieter heeft een overleg over de Nitraatrichtlijn voorbereid, dat ik van Arie overneem; Aries zoon is vandaag jarig en na twee begrotingen te hebben behandeld, vindt hij het welletjes en gaat hij naar huis. Groot gelijk. Ik laat me bijpraten en lees de stukken voor het overleg door. Te overzien, zelfs voor een volstrekte landbouw-leek als ik! Helaas geen tijd om te eten: om 19:00 uur begint het overleg met minister Veerman en staatssecretaris Van Geel. Ontspannen overleg; er zijn maar 5 fracties: CDA, VVD, PvdA, SGP en ChristenUnie. 'k Geloof dat ik niet al te veel gekke dingen zeg.

De hele vrijdag ben ik zo'n beetje bezig geweest met het schrijven van de speech voor vanmiddag. Er moet altijd veel gezegd worden in weinig minuten. Met suggesties van Arie en Tineke op hun eigen beleidsterreinen, kritisch meelezende (en ook -schrijvende) medewerkers en Nico die meedenkt over de noodzakelijke inkortingen kom ik er in de loop van de avond wel uit. Redelijk tevreden.

En vandaag bleek dat die tevredenheid best op z'n plaats was: veel positieve reacties op de speech. Dat doet altijd goed. Verder natuurlijk veel nuttige, maar vooral ook plezierige contacten met partijgenoten. De bestuursverkiezing verloopt zonder problemen. Nu de fusie volledig is doorgevoerd (we zijn begonnen met een 'politieke fusie, maar een organisatorische unie', nl. van RPF en GPV) kunnen we als vernieuwde ChristenUnie echt alle energie in de politieke inhoud gaan steken. Ik proef nieuw enthousiasme, ik ervaar veel elan! Da's mooi, want er is veel werk te doen voor de ChristenUnie, in Den Haag en daarbuiten. De Permanente Campagne is begonnen!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'In beweging!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.