Minister Procrustes

zaterdag 29 november 2003 20:21

Na de stemmingen is er eerst nog een kort plenair debat over de evaluatie van de afschaffing van het bordeelverbod. Ik dien twee moties in en krijg onder één ervan zowaar de handtekeningen van de woordvoerders van CDA, VVD en PvdA. Daarmee is verzekerd dat een aantal (christelijke) hulpverleningsorganisaties, die door de ChristenUnie bijeen zijn gebracht om een eigen deskundigenrapport op te stellen, bij de verdere vormgeving van het beleid zullen worden betrokken!

Maandag 24 november
In de loop van de ochtend – na een kop koffie met Liesbeth – naar Den Haag. In de Kamer wat bureauwerk en overleg met die en gene, o.a. met het oog op het overleg over de enorme bezuinigingsoperatie rond de VWS-subsidies dat straks gehouden wordt. Dat wordt een zeer onbevredigend overleg: er is een deal gesloten tussen m.n. Siem Buijs (CDA) en minister Hans Hoogervorst, waardoor er voor de rest van de Kamer (m.n. de oppositie) geen eer meer te behalen is. Het is natuurlijk mooi dat de subsidie voor een aantal organisaties is veiliggesteld, maar het is van meet af aan duidelijk dat het debat geen enkele zin meer heeft en voor andere organisaties niets meer kan opleveren. Brede kritiek vanuit de oppositie: ‘een slecht toneelstukje’ (Agnes Kant, SP), ‘geen Sinterklaas zonder zwartepieten’ (Kees v.d. Staaij, SGP), ‘een veemarkt van loven en bieden’ (ikzelf). Het wordt zelfs Ursie Lambrechts van coalitiepartij D66 te gortig: “Als we dan in de coalitie een deal gesloten hebben, wil ik wel graag weten hoe die eruit ziet!” Siem Buijs reageert net iets te verongelijkt op de kritiek: vier jaar lang heeft hij vanuit een zelfde positie minister Borst voortdurend onder vuur genomen…
Ik eet met Arie samen in het Kamerrestaurant en doe ’s avonds nog het wetgevingsoverleg over het wetsvoorstel ‘meerpersoonscelgebruik’, oftewel: 2 op 1 cel. Er is brede steun voor dit wetsvoorstel, al kan ik er niet enthousiast over zijn. Alleen SP en GroenLinks zijn tegen. Na afloop nog een uurtje aan de speech voor het debat over de VWS-begroting werken, zodat die morgen in de fractie kan worden besproken. Klokslag middernacht thuis.

Dinsdag 25 november
Al om tien uur nemen we als Kamercommissie voor VWS een petitie van de fysiotherapeuten in ontvangst: het Plein staat vol! Een aanbod om onder professionele leiding een workout op het podium te houden wordt door commissievoorzitter Erica Terpstra vriendelijk doch beslist afgeslagen. En terecht: wie weet wat er een volgende keer wordt bedacht. Na de fractievergadering nog weer vier petities, allemaal met het oog op de behandeling van de VWS-begroting deze week. Ik lunch met partijvoorzitter Thijs van Daalen en praat bij over o.a. de Europese verkiezingen (de kandidatenlijst, de samenwerking met de SGP, het programma, enz.).
Na de stemmingen is er eerst nog een VAO (een kort plenair debat n.a.v. een Algemeen Overleg) over de evaluatie van de afschaffing van het bordeelverbod. Ik dien twee moties in en krijg onder één ervan zowaar de handtekeningen van de woordvoerders van CDA, VVD en PvdA. Daarmee is verzekerd dat een aantal (christelijke) hulpverleningsorganisaties, die door de ChristenUnie bijeen zijn gebracht om een eigen deskundigenrapport op te stellen, bij de verdere vormgeving van het beleid zullen worden betrokken!
Even na vijven begint het debat over de VWS-begroting. Samen met Agnes Kant interrumpeer ik Siem Buijs stevig op het punt van de gevolgen van alle bezuinigingsmaatregelen voor de chronisch zieken en gehandicapten. Hij laat zich verleiden om ondubbelzinnig ‘ja’ te antwoorden op mijn vraag of het CDA óók ‘volledige compensatie voor deze kwetsbare groepen’ wil, maar voelt meteen nattigheid: “daar krijg ik last mee!” Later kijken we gedrieën ‘Den Haag Vandaag’, waar dit moment prominent in zit. Hij slaat z’n handen voor z’n gezicht, maar Agnes en ik bemoedigen hem: “Siem, wij staan achter je!”
Ik ben pas om 23:50 uur aan de beurt. De speech begint met een vergelijking van minister Hoogervorst met de mythologische figuur Procrustes:
"Sinds de koude douche van Prinsjesdag hebben we met deze oud-minister van Financiën al een flink aantal stevige debatten gevoerd over de bezuinigingen, waarbij ik hem meermalen heb verweten dat hij nog te veel de minister van de Centen en te weinig de minister van de Patiënten is. Hij doet mij in zijn beleid denken aan een figuur uit de Griekse mythologie, Procrustes, een reus die voor zijn gasten twee bedden bezat, één heel lang en één heel kort. Een gast met een flinke lichaamsbouw gaf hij het korte bed en een kleine gast het grote bed (een georganiseerde ‘verkeerde bed’-problematiek zogezegd). En dan had hij de vervelende gewoonte om de gasten aan het bed aan te passen: ofwel hij hakte de ongelukkigen de benen af, ofwel hij rekte de weerloze gasten uit, beide net zo lang tot ze op maat waren.
Minister Hoogervorst heeft ook twee bedden gekregen: de financiële kaders van minister Zalm. En hij is nu al een paar maanden bezig om alle regelingen, subsidies en voorzieningen van zijn ministerie in die twee bedden te leggen. Wat uit het bed van de bezuinigingstaakstelling steekt gaat er subiet af. En in het andere bed worden eigen verantwoordelijkheid, zorgpremies en eigen bijdragen voortdurend opgerekt. Nieuw vergeleken met Procrustes is dat de minister zijn hak-, schaaf- en snoeiwerk pleegt aan te duiden met eufemismen als ‘moderniseringsslag’, ‘stroomlijning’ en zelfs ‘stimulering van de creativiteit en inventiviteit van de burger’. Daar was Procrustes nog niet opgekomen…"

Ik eindig mijn beschouwingen over de toestand in de zorg met de woorden: “het is vijf voor twaalf geweest”; Hans Hoogervorst vindt me veel te zwaar op de hand, tot ik hem erop wijs dat het een feitelijke mededeling was… CDA-collega Antoinette Vietsch is zo vriendelijk mij in Woerden af te zetten. Het interruptiedebatje met Buijs zit mooi in het Journaal en ‘en Haag Vandaag’. Tevreden stap ik over tweeën in bed.

Woensdag 26 november
Uitgeslapen tot een end in de ochtend; heerlijk! 12:00 uur naar Den Haag. Nico is zeer tevreden over ons ‘doorkomen’ in de media, met zowel het VWS-debat als de prostitutie-motie. Snelle lunch en dan het antwoord van de bewindslieden Hoogervorst en Ross - van Dorp. Hans zegt wel verwacht te hebben dat er veel naar zijn – kortstondige – verleden op Financiën verwezen zou worden, maar kent mij de ‘originaliteitsprijs’ toe: hij kon het ‘Procrustes-verhaal’ wel waarderen. Hij heeft een goeie toon en een besliste verdediging van zijn beleid, waarvan hij weet dat het “best pittig” is: “als u denkt dat ik bezuinigen leuk vind, dan heeft u het mis”. Als hij nadere informatie belooft over de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten, besluiten we als woordvoerders de tweede termijn pas morgen te doen, als we over die informatie beschikken.
Ik eet nog wat in de Kamer en ga dan naar huis. ‘k Ben erg moe, maar moet ’s avonds nog wel een en ander doen, o.a. telefonisch overleg met medewerker Reinier Koppelaar. Als ik op het punt sta het moede hoofd neer te leggen, herinnert Liesbeth me eraan dat ik nog de slingers moet ophangen voor Lydia, die morgen jarig is…

Donderdag 27 november
Lydia, onze één na jongste, is 6 geworden en geniet van de felicitaties en natuurlijk de cadeautjes. Om 10:00 uur ben ik in de Kamer. Snel de jongste brieven over de koopkracht lezen en even telefonisch overleggen met GroenLinks-collega Kees Vendrik. Dan de tweede termijn voorbereiden; ‘k heb nog twee minuten spreektijd over… Bij de regeling van werkzaamheden’ wordt besloten om volgende week een breed Algemeen Overleg (AO) te houden over de inkomenspositie van chronisch zieken en gehandicapten, waarbij de ministers van Sociale Zaken en van VWS én de staatssecretaris van Financiën (i.v.m. het Belastingplan) worden uitgenodigd. Daarna volgt dan nog een 3e termijn VWS-begroting, waarvoor ik bij Kamervoorzitter Frans Weisglas extra minuten voor alle fracties lospeuter. De 2e termijn kan nu dus erg kort zijn en dient eigenlijk vooral om moties in te dienen. Ik heb er één, nl. om niet alleen de subsidie voor het Joods Maatschappelijk Werk, maar ook die voor het gereformeerde maatschappelijk werk van Stichting De Driehoek in stand te houden; bij beide organisaties is het belangrijkste argument dat het reguliere aanbod (het algemeen maatschappelijk werk) tekortschiet voor de specifieke doelgroepen. Het is kortzichtig om dergelijke instellingen, die hun nut bewezen hebben, de nek om te draaien: veel cliënten zullen dan al gauw naar de – duurdere – tweedelijnsvoorzieningen van de geestelijke gezondheidszorg gaan. Dat heet dus ‘penny-wise, pound-foolish’… Verder kom ik nog een keer op voor de belangen van de Landelijke Jeugd Organisaties, waaronder een aantal goed functionerende (kerkelijke) organisaties als de HGJB en Youth for Christ. ‘k Heb er een hard hoofd in, ook wat de opstelling van het CDA betreft.
Aansluitend is er om 16:00 uur een debat over de schending van het EU-Stabiliteitspact door Frankrijk en Duitsland. Brede waardering voor de inzet van minister Zalm. PvdA-woordvoerder Crone richt zich op ‘de onzichtbare premier’, maar bereikt daar niet veel mee. Ik kan goed uit de voeten met de speech die intussen door de medewerkers Heleen v.d. Berg (Europese Zaken) en Reinier Koppelaar (Financiën) is geschreven. Om nog even m’n jarige dochter te kunnen zien, verlaat ik het debat halverwege het antwoord van de regering. Net op tijd thuis om Lydia voor te lezen. Daarna zowaar gelegenheid om met Liesbeth een film op TV te kijken. Lekker ontspannen!

Vrijdag 28 november
Deze dag is voor het gezin. ’s Morgens doe ik met Arjen boodschappen, ’s middags is het kinderfeestje van Lydia, waarbij ik Liesbeth assisteer bij het bezighouden van acht koters. Nog even naar de kapper en dan als afsluiting van het feest patat halen. ’s Avonds werk ik m’n kranten door en handel ik opnieuw vele tientallen mails af. In de Politieke Barometer staan we nog steeds op 4 zetels. Stabiel op lichte winst dus.

Zaterdag 29 november
Voor de ochtend heb ik een interview afgesproken met Marian Husken van ‘Vrij Nederland’. Ruim anderhalf uur spreken we over de IRT-affaire, die tien jaar geleden uitbrak. Het onderwerp blijft me bezighouden en altijd weer merk ik dat je maar op een knopje hoeft te drukken of alles komt boven. Of het nu het verhaal van Charley ‘de Chileen’ da Silva over Mabel is of een bericht over de aanhouding van een topcrimineel: altijd lopen er lijntjes naar het werk van de parlementaire enquêtecommissie-v. Traa. ‘k Heb geen rekening gehouden met een fotograaf, maar heb er bepaald geen bezwaar tegen om in spijkerbroek, trui en jack op de foto te gaan. De rest van de dag is voor het gezin. Ik maak een monchoutaart voor morgen.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Minister Procrustes'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.