Week 48 - 2003

zaterdag 29 november 2003 14:04

Ook praten we over de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten, die zich met name zal buigen over de besluitvorming rond de Betuwelijn en HSL-Zuid. Projecten waar het nodige bij mis is gegaan. Er is nog een vacature. Ik heb er wel zin in (het is een belangrijk onderwerp), maar hik erg aan tegen de tijdsinvestering. Het'gewone' kamerwerk gaat namelijk gewoon door. Ik krijg van de fractie de ruimte om met de beoogd voorzitter van de commissie Adri Duivesteijn te praten. Dat doe ik dan ook in de loop van de middag. Adri geeft aan dat hij mij er graag bij heeft en dat er rekening gehouden zal worden met de omvang van onze fractie. In de loop van de dag spreek ik daarover verder met zowel André als Tineke.

Zondag 23 november

Een heerlijk rustige zondag met vertrouwde ingrediënten. Een goede start van de week.

Maandag 24 november

Vandaag wordt in de Tweede Kamer de mediabegroting behandeld. De vergadering begint om 11.00 uur. Ik plan mijn reis zo dat ik om 10.30 uur in den Haag kan zijn. Dat gaat vandaag helemaal verkeerd. Het spoort totaal niet. Ik ben pas om 11.40 uur op het NS-station. Heel vervelend omdat de vergadering dan al begonnen is. Met de taxi naar het kamergebouw. Daar spoort de vergadering ook niet helemaal. De tweede spreker (Atsma, CDA) is pas bezig. Ik heb dus niet zoveel gemist. Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), die als eerste gesproken heeft, geeft me (heel collegiaal) nog even haar handgeschreven tekst. Ik ben dan weer helemaal bij. Als laatste spreker in een lange rij zet ik ons standpunt over de media-begroting uiteen. Ik heb daar welgeteld 7 minuten voor. Er is met name wat ophef als ik aandacht vraag voor waarden en normen in het debat over de media. Als voorbeeld noem ik het vele gevloek op televisie (onderzoek heeft uitgewezen dat er bij de publieke omroep zelfs meer gevloekt wordt dan bij de commerciele omroep). Mijn tekst uit de 1e termijn staat inmiddels ook op de site. Staatssecretaris van der Laan maakt in haar termijn niet echt een sterke indruk. Ze houdt erg veel ballen tegelijk in de lucht en dat is altijd lastig. De Kamer maakt het haar nog niet echt moeilijk. Laat ze eerst maar eens wat gaan neerzetten. De vergadering duurt lang. Ik kan niet meer naar Harderwijk voor de bestuursvergadering van Gave. Vervelend, maar ik had het al wat aan zien komen en de mensen van te voren gewaarschuwd. Ik eet nu nog met André in het kamerrestaurant en vertrek dan naar Zwolle. In de loop van de avond weer thuis. Opnieuw met vertraging. Marjette haalt me van het station op.

Dinsdag 25 november

Daar gaan we weer. Eerst fractievergadering. We spreken ondermeer over de begroting VWS, die deze week prominent op de agenda staat. Ook praten we over de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten, die zich met name zal buigen over de besluitvorming rond de Betuwelijn en HSL-Zuid. Projecten waar het nodige bij mis is gegaan. Er is nog een vacature. Ik heb er wel zin in (het is een belangrijk onderwerp), maar hik erg aan tegen de tijdsinvestering. Het'gewone' kamerwerk gaat namelijk gewoon door. Ik krijg van de fractie de ruimte om met de beoogd voorzitter van de commissie Adri Duivesteijn te praten. Dat doe ik dan ook in de loop van de middag. Adri geeft aan dat hij mij er graag bij heeft en dat er rekening gehouden zal worden met de omvang van onze fractie. In de loop van de dag spreek ik daarover verder met zowel André als Tineke. Vandaag ook nog twee groepsbezoeken op de agenda. Ik spreek met Pabo-studenten van de Driestar uit Gouda. Een boeiend gesprek over onder andere de vrijheid van onderwijs. Ook spreek ik met vmbo-3 leerlingen uit Nunspeet. Leuk om te doen. André start met de VWS-begroting. Daar zal nog het nodige politieke vuurwerk losbreken. André weet met Agnes Kant de CDA-woordvoerder (Siem Buijs) de uitspraak te ontlokken dat de chronisch zieken er niet in koopkracht op achteruit mogen gaan. Al weken zijn we met de onderwerp bezig en een dergelijke uitspraak had zowel de regering als coalitiepartijen nog niet gedaan. Nu maar zien wat het waard is.

Woensdag 26 november

Op tijd naar den Haag. Om 10.15 uur begint de plenaire behandeling van de Landinrichtingswet. Een heftig debat ontwikkelt zich over een uiterst ingewikkelde zaak. Ik zal ook hiervan de 1e termijn op de site zetten. Ik ben erg kritisch in de richting van minister Veerman. Naar mijn mening staat het door hem ingediende wetsvoorstel op gespannen voet met aspecten als politieke zuiverheid en rechtszekerheid van burgers. Zowel CDA als VVD zitten in mijn richting. Er kan zo naar alle waarschijnlijkheid een meerderheid gevormd worden om deze plannen bij te stellen. Inmiddels ligt er al een amendement van CDA/VVD dat de goede richting uitgaat. Veerman vindt het allemaal niet leuk. Dat is voor mij in ieder geval niet het belangrijkste criterium. Vandaag weer een groepsbezoek gedaan. Een aantal enthousiaste ChristenUnie-mensen die het leuk vinden om in de Kamer op bezoek te zijn. 's-Middags nog veel post weggewerkt en op tijd naar huis. Marjette heeft vanavond cursus in Enschede en dan werk ik liever thuis. Ik heb inmiddels besloten om lid te worden van de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten. Andri Duivesteijn ontvangt dat bericht met vreugde. De commissie is nu compleet. Ook de collega's Aptroot (VVD), Koopman (CDA) en Hermans (LPF) zullen er deel van gaan uitmaken. Een stevige commissie, is mijn indruk. De tijd zal leren of deze indruk juist is.

Donderdag 27 november

Om 06.15 uur gaat de wekker al. Voor de vierde keer deze week naar den Haag. Om 09.45 uur wordt de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten door Frans Weisglas geinstalleerd. We kiezen Duivesteijn als voorzitter. De eerste (datum)afspraken worden gemaakt. Ik moet weg om bij de plenaire behandeling van een wetsvoorstel over regionale omroepen aanwezig te zijn. Dat verloopt erg raar. Er is geen meerderheid voor dit wetsvoorstel. Staatssecretaris van der Laan geeft toch in haar eerste termijn aan dat ze de Kamer van de waarde van het wetsvoorstel wil overtuigen. Al pratende begint ze echter steeds meer twijfel over haar eigen wetsvoorstel te etaleren. Dat brengt mij per interruptie tot de vraag of we dan maar niet beter het debat kunnen stoppen. Dat wil ze nu ook weer niet. Een korte 2e termijn van de Kamer brengt haar wel tot die conclusie. Ze zal het wetsvoorstel terugnemen en op een later moment met aanpassingen terugkomen. Ik vraag tijdens dit overleg nog aandacht voor de financiering van RTV Oost. Daar heeft de provincie in de afgelopen minder geld overgemaakt aan de omroep dan vanuit de indexering van het provinciefonds verwacht had mogen worden. De staatssecretaris belooft uiteindelijk - na een verzoek van mijn kant - hierop schriftelijk verder terug te komen. 's-Middags nog een groot algemeen overleg over het stads- en streekvervoer. Het loopt qua tijd gigantisch uit de hand. Minister Peijs heeft het niet zo in de hand. We krijgen nu op de meeste vragen schriftelijk antwoord. Dat zal uiteindelijk weer tot een nieuw overleg moeten leiden. Zo houden we elkaar wel bezig. Vanavond kan ik met Co Verdaas mee terugrijden naar Zwolle. Ik ben om 20.30 uur thuis. Eerst nog wat eten en dan even gewoon lekker niets.

Vrijdag 28 november

's-Ochtends eerst naar de kapper. Dat was hard nodig. Daarna door naar Utrecht voor een vergadering van de KBVO, de katholieke onderwijsbond voor het voortgezet onderwijs. Ik ben gevraagd om in een forum zitting te nemen. Altijd leuk. We (collega Aart Mosterd (CDA), wethouder Heinen (PvdA) uit den Haag en een CNV-bestuurder) spreken met schoolleiders over de investeringen in het onderwijs en het onderwerp deregulering en autonomievergroting. Onderwerpen waarbij ik me wel thuis voel. Om 15.00 uur ben ik weer thuis. Ik mis nu een vergadering van het deputaatschap kerk en overheid. Alles doen is echt onmogelijk. De rest van de middag nog wat gewerkt. 's-Avonds naar de musical van de basisschool ter ere van het 25-jarig jubileum van de directeur Wolter Kok. Karen doet ook aan de musical mee. Ze zijn er weken mee bezig geweest en het resultaat mag er zijn. Aron is naar winterwonderrock in de IJsselhallen. Vanavond zal onder andere Delirious? optreden. Daar had ik ook wel bij willen zijn.

Zaterdag 29 november

Vanmorgen weer eens wat extra uren slaap ingehaald. Daarna met Marjette de boodschappen gedaan. En dan weer aan het werk. Vandaag vooral inleeswerk m.b.t. de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten. Maandag vergaderen we en ik wil wel graag daarvoor klaar zijn. Vanmiddag zal ik ook nog naar Esther haar volleybalwedstrijd gaan kijken. Het gaat erg goed met haar team. Hopen dat ze dat door kunnen zetten. Deze week heb ik voor een column in de Swollenaer een vergelijking getrokken tussen volleybal en politiek. Deze column zal ik ook op de site plaatsen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 48 - 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.