Gedenken, vieren en waakzaam blijven

maandag 03 mei 2010 16:25

In deze eerste week van de maand mei wordt  er in Nederland  stilgestaan bij de 4 en 5 mei herdenkingen. Dankbaar het feest vieren, dat het 5 mei 65 jaar is geleden dat Nederland door de geallieerden is bevrijd van de  Duitse bezetter. En daarbij denken we  dan ook aan al die Nederlanders die zich met gevaar voor eigen leven, in het verzet hun aandeel hadden in het bestrijden de vijand.
Afgelopen week waren mijn vrouw en ik te gast bij het bevrijdingsconcert in Nunspeet. Daar gaf het Hineni Symfonieorkest onder leiding van Lubertus Leutscher  een prachtige uitvoering, waarbij aan het slot de Nederlandse en Israëlische volksliederen werden gespeeld. Dit orkest, dat voor een groot deel uit beroepsmusici bestaat, speelt vrijwillig ter ondersteuning van de Israëlische organisatie Hineni, die met name zich inzet voor mensen met trauma´s vanwege aanslagen en oorlogen. Tijdens dit concert gingen mijn gedachten ook uit naar de 6 miljoen Joodse mensen, die door de Nazi’s tijdens de 2e wereldoorlog op beestachtige wijze zijn vermoord. En telkens rijst de vraag, waarom kon deze moordpartij gebeuren? Hoe kon het bestaan dat mensen deze plannen hebben gemaakt en gingen uitvoeren? De enige reden die ze hadden was Jodenhaat in de meest extreme vorm, die er toe leidde dat mensen om hun Jood-zijn als volk moesten worden uitgeroeid. Onbegrijpelijk.
Onlangs ontmoette ik een oude Joodse vrouw, die mij vertelde dat er in 40-45 meer dan 100 van haar familieleden zijn vermoord. Zij was één van de weinigen die het de concentratiekamp had overleefd. We kunnen ons bijna niet voorstellen wat het betekent om op deze wijze bijna je hele familie kwijt te raken, Zij heeft grote zorgen over het toenemend antisemitisme, ook in Nederland. En het gevaar bestaat dat dit weer de kop opsteekt. Het is dan ook de taak van overheden, kerken, maatschappelijke organisaties, ja van heel de samenleving om waakzaam te blijven en op te komen tegen iedere vorm van racisme en antisemitisme.

 Dick Schutte

Labels
Flevoland

« Terug

Reacties op 'Gedenken, vieren en waakzaam blijven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > mei