De ‘vergader’donderdag | Cor van Vliet | weblog week 21-2010

Cor van Vlietdinsdag 25 mei 2010 19:40

Mijn eerste echte vergaderweek is achter de rug. Met ingang van de nieuwe raadsperiode is de donderdagavond echt de vergaderavond geworden. Ik ben hier erg blij mee, want op één vaste avond in de week is goed te plannen met oppas voor Tobias. Afgelopen donderdagavond bestond uit “De Ontmoeting” en “Het Debat”. Wanneer ik op beide vergaderingen terugkijk dan schieten er een aantal gedachten door mijn hoofd. 

Allereerst “De Ontmoeting” met het regionaal Archeologiebeleid (waarvan ik vorige week zei dat ik niet wist dat dit bestond). De avond begon met een presentatie van BAAC over dit beleid. Er werd een heel interessant verhaal verteld over wat dit nu precies inhoudt. Ik vind het altijd inspirerend om te luisteren naar mensen met passie voor hun werk, hier was dat duidelijk het geval. Tijdens de presentatie werd ik warm gemaakt met mooie landkaarten en verhalen over wat archeologie voor Hardinxveld-Giessendam kan betekenen.

Wanneer ik het goed begrepen heb moeten we als gemeenteraad gaan vaststellen welk ‘regime’ we moeten gaan toepassen op mogelijke ‘archeologie’ verstoorders in de gemeente. Dit gaat aan de hand van een verwachtingskaart. Deze kaart voorspelt de kans dat er waardevolle archeologie in de bodem aanwezig is. Tot mijn spijt was er geen tijd meer om met belangstellende door te spreken over het onderwerp. Hopelijk is daar verderop in het traject nog wel gelegenheid voor, want ik hoor graag van kenners op dit onderwerp hoe we het voorstel wat op tafel komt moeten beoordelen.

Vervolgens snel naar “Het Debat”. Het eerste punt van “Het Debat” was de discussie over de investering in de raadszaal. Alle partijen waren kritisch op het voorstel van het college van B&W. Anita kondigde aan dat de ChristenUnie een amendement zal indienen dat het voorstel van het college van B&W aanzienlijk zal wijzigen. De burgemeester was zichtbaar niet blij met de gang van zaken.

Ik kan me hier wel iets bij voorstellen. De raad moet er wat mij betreft geen gewoonte van maken om kaders die in de begroting worden meegegeven lopende het jaar aan te passen, daar is voor een college van B&W slecht mee te werken. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat er een nieuwe coalitie is met nieuwe ideeën. Ik ben benieuwd hoe “Het Besluit” over dit onderwerp zal lopen. Wat me opviel was de niet aanwezige verdediging van het voorstel. Een voorstel dat niet wordt verdedigd zal volgens mij altijd gehavend uit de strijd komen.

Tenslotte dan nog iets over mijn eigen bijdrage. Ik mocht de evaluatie van de planning- en controlcyclus voor mijn rekening nemen. Tijdens mijn werk voor de deelgemeente Prins Alexander ben ik gedurende het hele jaar bij deze cyclus betrokken. In ben daarom goed in het onderwerp thuis. Hierover het woord voeren tijdens een debat is echter heel wat anders. Ik heb onze punten naar mijn gevoel kunnen maken, maar helemaal tevreden ben ik niet. De setting waarbinnen je je standpunten moet verwoorden (“Het Debat”) is me nog niet helemaal eigen. Wanneer de voorzitter dan de volgende vraag stelt: Is het wat jou fractie betreft een hamerstuk, of een bespreekpunt tijdens “Het Besluit”, dan wordt je even verrast. Gelukkig heb je dan een hele fractie naast je zitten die je even wat toefluistert, zodat je toch het goede antwoord kunt geven.

Door de nieuwe vergaderstructuur lijken alle raadsleden op zoek naar hoe de procedures nu precies lopen. Dit maakt mijn achterstand weer wat kleiner, niemand lijkt nog te weten hoe het precies hoort te gaan. Hierdoor valt je eigen onwetendheid niet zo op.

Cor van Vliet, 25 mei 2010

Labels
Hardinxveld-giessendam

« Terug

Reacties op 'De ‘vergader’donderdag | Cor van Vliet | weblog week 21-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > mei