Met ZOA naar Ethiopië.

zaterdag 05 februari 2011 20:05

Vandaag ben ik weer teruggekomen van een reis naar Ethiopië. Met een delegatie van ZOA ben ik teruggegaan naar het land dat ik in oktober 2008 ook bezocht heb. Naast een bezoek aan de hoofdstad Addis Abeba ben ik deze keer opnieuw naar het oosten van het land gereisd. Daar ligt Somali Region. ZOA heeft in Hartisheik in een kamp waar duizenden 'intern ontheemden' gevestigd zijn, waterzuiveringsinstallaties geplaatst. In 2008 waren ze in constructie. Nu heb ik gezien hoe het functioneerde. Ook heb ik een bezoek gebracht aan 'intern ontheemden' die met hulp van ZOA weer terug zijn gegaan naar hun geboortegrond. Fantastisch om te zien hoe deze mensen nu proberen daar weer een bestaan op te bouwen.

Ik heb voor het RD een aantal blogs geschreven. Graag verwijs ik voor meer informatie over mijn reis naar deze blogs. De blogs zijn op de site van de ChristenUnie en mijn eigen site terug te vinden. Komende maandag zal er nog één geplaatst worden. Ook zullen er dan foto's van de reis terug te zien zijn. De reis heeft diepe indruk op me gemaakt. Het raakt me als ik mensen zo zie strijden voor hun bestaan. Maar ook ben ik onder de indruk geraakt van de hulp die hen geboden wordt. Deze week nog is er onder druk van de omstandigheden (er dreigde vanwege de aanhoudende grote droogte een humanitaire ramp) een noodplan gemaakt dat inmiddels zelfs al in werking is getreden. Op moment dat ik in Nederland aankwam, reden er tankwagens met water naar Hartisheik. Dat was de invulling van een belofte die we deze week aan de 'vluchtelingen' in het kamp hadden gedaan.

In Ethiopië heb ik weinig Nederlands nieuws kunnen volgen. Ik was wel via de sms bereikbaar. ook in het oosten van Ethiopie. Maar internet deed het nauwelijks. Via de televisie kon ik de ontwikkelingen in Egypte wel goed volgen. Heel bijzonder wat daar gaande is. Ik hoop en bid dat het de goede kant zal opgaan. Niets is daarbij nu zeker.

Mijn reis viel in een 'gewone'  Kamerweek. Gelukkig liet mijn agenda het toe om mee te gaan. Ook hebben collega's werk van me overgenomen. Waarvoor dank. Maandag zal ik het Kamerwerk weer gaan oppakken. Dat begint direct met een notaoverleg over luchtvaart. Nu nog even van thuis genieten. Heerlijk om weer bij hen te zijn. Zeker na zo'n reis besef ik weer hoe gezegend ik ben.  

Labels
Arie Slob
Walk4Water

« Terug

Reacties op 'Met ZOA naar Ethiopië.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.