Koninginnedag en kaas in Gouderak

Elisabeth van Zijldinsdag 03 mei 2011 19:22

Een stralend blauwe lucht, een heerlijk zonnetje, wapperende vlaggen, vrolijke toeschouwers en gespannen teams en teamleiders op het Dorpsplein in Gouderak............goede ingrediënten voor weer een geslaagde Koninginnedag.

Om 08.30 uur togen we als gezin naar het Dorpsplein voor de aubade met de bekende oud-Hollandse liederen onder leiding van Ceacilia. Vervolgens kreeg burgemeester De Prieëlle het woord. De burgemeester noemde het koningshuis een samenbindende factor in ons land. Dat hebben we dit jaar weer ervaren bij mooie en bij trieste aangelegenheden, in binnen- en buitenland. Goede woorden. Het is waar dat “Oranje” ons telkens weer met elkaar verbindt. Dat is ieder jaar in ieder geval in Gouderak weer merkbaar!

 Voor Gouderak is Koninginnedag een dag bij uitstek om zich van de allerbeste – samenbindende - kant te laten zien. Voor één dag was het dorp omgetoverd in Kaasrak. Een heuse kaaswaag, kaasdragers, kaasmeisjes en een kaashuis namen een prominente plek in op het Dorpsplein.

Ondanks de vakantie was het gezellig druk, en hadden wij, Miranda en ik als teamcaptains van de “Kaaskoppen”, voldoende mensen kunnen vinden om te assisteren bij de kinderspelen en om een sterk team te vormen voor de middagspelen. Dat was eigenlijk niet eens zo moeilijk. Een ieder voelt zich blijkbaar betrokken bij dit koninklijke vermaak. Of het nu is als deelnemer of als toeschouwer, Koninginnedag in Gouderak is een samenbinder. Dat ervoer ook duidelijk mijn broer. Hij was met zijn kinderen voor het eerst met Koninginnedag bij ons. De sfeer en de saamhorigheid vielen hem onmiddellijk op. En het feit dat iedereen elkaar kent was echt iets heel bijzonders voor hem.

Niet alleen als inwoner, maar ook als raadslid vind ik het belangrijk om bij dit soort evenementen betrokken te zijn. Daarmee wil ik ook duidelijk laten zien dat ik niet alleen mijn steentje wil bijdragen vanuit de raadszaal of een verkiezingsprogramma, maar ook met beide benen in de gemeenschap wil staan. En deze dag dus met beide klompen. Ik kan mijn enthousiasme hierin prima kwijt. Samenwerken met anderen, ons jeugdige team en de 18 plussers bij het eet- en drinkspel aanmoedigen en vooral veel plezier hebben met elkaar, ja dat is echt Koninginnedag voor mij. Dat ik uiteindelijk ook nog op het podium stond die middag, geheel onverwachts en ongedacht bij het laatste onderdeel als Kaaskoningin, en een dansje met Karel mocht opvoeren, dat was niet direct wat ik 's morgens in gedachten had. Maar ja, je bent volksvertegenwoordiger of niet…..

Waarom een relaas over Koninginnedag op mijn blog? Ik wil hiermee iets aangeven van het belang van dit samenbindende feest. Ik ervaar op dit soort dagen de bijzondere gemeenschapszin van ons dorp, zoals dat ook zal zijn in Ouderkerk a/d IJssel. Ieder dorp, iedere kern heeft zo een eigen invulling van dit soort feesten. Dat is belangrijk en waardevol. Als ik denk aan b.v. een herindeling, dan moeten dit soort momenten gekoesterd worden en bewaard blijven. Ik spreek dan ook graag mijn trots, waardering en complimenten uit voor de Oranjecomités van onze gemeente. Ga zo door met dit belangrijke en samenbindende werk. Het is tenslotte Koninklijk werk!

Labels
Fractie
Ouderkerk

« Terug

Archief > 2011 > mei