Ophef over traditionele kruidengeneesmiddelen

Tuinkasvrijdag 13 mei 2011 13:40

We hebben de laatste tijd veel bezorgde e-mails en telefoontjes gekregen over de Richtlijn Traditionele Kruidengeneesmiddelen. Op internet circuleren er verhalen zoals: gaat Europa nu de brandnetelthee uit mijn eigen tuin verbieden? Nee, dat is niet het geval. Wat is er dan wel aan de hand?

Sommige planten bevatten bestanddelen die gebruikt kunnen worden als geneesmiddel. Hoewel deze kruidengeneesmiddelen ´natuurlijk´ zijn, kunnen ze toch een gevaar vormen voor patiënten: denk bijvoorbeeld aan allergische reacties. Daarom moeten ze, net als alle andere medicijnen, worden goedgekeurd om voor de patiënt de veiligheid en de kwaliteit te waarborgen.

Een aantal van deze kruidengeneesmiddelen wordt al geruime tijd gebruikt in Europa (minimaal 15 jaar) en heeft daarom het predicaat ´traditioneel´ gekregen. Voor deze groep komt er een lichtere, eenvoudige en goedkopere registratie-procedure dan voor normale medicijnen. Er hoeven bijvoorbeeld geen uitgebreide klinische onderzoeken te worden gedaan, omdat het geneesmiddel vaak al decennia op de markt is.

In 2004 is de Europese Richtlijn waarin dit wordt geregeld goedgekeurd door het Europees Parlement. Deze wetgeving had een, uitzonderlijk lange, overgangsperiode van 7 jaar waarin producenten hun geneesmiddelen konden aanmelden. Deze periode is nu voorbij en vanaf 1 mei 2011 zijn deze regels gaan gelden.

De EU gaat dus geen planten, kruiden, vitaminen of behandelmethodes verbieden. Het is slechts een vereenvoudigde toelatingsprocedure voor traditionele kruidengeneesmiddelen. Voor 2004 moesten deze immers aan dezelfde eisen voldoen als ´normale´ geneesmiddelen. Het wordt dus nu juist gemakkelijker voor traditionele kruidengeneesmiddelen om als medicijn erkend te worden.

Tot slot nog iets over de Nederlandse situatie. In Nederland komt een groot deel van de kruiden als voedingssupplement voor, bekende voorbeelden zijn de kruidenpreparaten met valeriaan voor een goede nachtrust, Echinacea, of Sint-Janskruid. Deze kunnen gewoon als voedingssupplement op de markt blijven en hoeven niet te worden geregistreerd als geneesmiddel.

Mocht je als (Nederlands) bedrijf een kruidengeneesmiddel willen laten registreren dan kan dat bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er zijn in Nederland zo’n 40 aanvragen  ingediend voor kruidengeneesmiddelen in de afgelopen 7 jaar. Bij de aanvraag wordt alleen gekeken naar de kwaliteit en de veiligheid. Voor zover bekend zijn er nog geen aanvragen afgewezen. Ook is hulp bij de dossier aanvraag mogelijk mochten er onduidelijkheden zijn. (zie http://www.cbg-meb.nl

Labels
Eurofractie
Milieu, energie, volksgezondheid en voedselveiligheid
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Ophef over traditionele kruidengeneesmiddelen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > mei