Dodenherdenking

maandag 16 mei 2011 21:07

Woensdag 4 mei was de nationale dodenherdenking. In Dronten vindt deze plaats bij het vliegersmonument op het Redeplein. Ik was er deze keer met mijn kleinzoon van acht jaar. Om even voor half acht waren wij op het plein. We hadden een mooi plekje vooraan bij het hek waar je alles goed kon volgen. Er was behoorlijk wat belangstelling vanuit de bevolking van Dronten, zowel jong als oud waren goed vertegenwoordigd.
Om even voor achten kwam er een oud  jachtvliegtuig over vliegen, terwijl er ‘s middags om drie uur een oude langaster bommenwerper overvloog. Na de twee minuten stilte was er een flypast. Ook waren er zoals elk jaar weer een aantal airgunners aanwezig, hoewel hun aantal elk jaar wel minder wordt. Een aantal van hen maken voor de 30ste keer hier de dodenherdenking mee. Zij verblijven dan bij gastgezinnen.

Het doet je wel wat als je deze mensen een krans ziet leggen bij het monument waarbij ze begeleid worden door padvinders. Het doet je beseffen dat voor onze vrijheid veel offers zijn gebracht die het verdienen om te worden herdacht. Daarom is van belang dat wij deze dag in ere houden en dit ook aan onze kinderen en kleinkinderen duidelijk maken. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de basisscholen door middel van adoptie elk een jaar lang zorg dragen voor het monument.

Stichting 4 mei Herdenking Dronten heeft het initiatief genomen om alle in Flevoland gecrashte vliegtuigen te registreren, te beschrijven en deze plekken te markeren. Dit om zo een blijvende herinnering aan de Airgunners zichtbaar te maken (zie foto). Zo is er ook een boek geschreven over het monument en Airgunners. Zie voor meer info http://www.airgunners.nl/.

Bert vd Vegte

Labels
Flevoland

« Terug

Reacties op 'Dodenherdenking'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > mei