Drijvende bommen tegen Israël

israel landschap vierkantzaterdag 28 mei 2011 09:32

Jeruzalem 26 mei 2011 – Zo kun je eigenlijk het beste deze moordwapens beschrijven: drijvende bommen tegen Israël. We kregen meer over deze wapens te horen tijdens een zogenoemde briefing door de Israëlische marine. Wij hadden om die afspraak gevraagd omdat we weten dat er binnenkort weer een vloot van schepen naar de Gaza-strook zal varen. De bemanning van die Schepen heeft veel sympathie voor Hamas. En men gaat daarom hulpgoederen per schip naar de Gaza-strook brengen om de zogenoemde Israëlische blokkade te breken. Maar die blokkade is internationaal overeengekomen en afgesproken met akkoord door de Palestijnse Autoriteit. Bovendien zijn de grenzen met Gaza na de machtswisseling in Egypte geheel open aan die kant dus goederen komen gewoon vrij in en uit de Gaza-strook.

Maar goed, wij kregen dus inlichtingen over die nieuwe vloot die er aan komt. Maar niet alleen dat. De marinemensen vertelden ons ons, ondersteund met vele foto’s, ook over de “Floating Improvised Explosive Devices”. Dat zijn drijvende bommen. Die worden vanuit de Gaza-strook in zee geworpen en dan naar open zee gesleept tot voor de kust van Israël. Soms ook kunnen die bommen zichtzelf aandrijven en drijven ze gericht naar het noorden.

En dan komt er een moment dat die bommen worden aangeraakt. Dat kan door een visserman zijn die het net ophaalt. Dat kan een kind zijn dat op het strand van Askelon speelt. Het kan een hulpverlener zijn die checkt of er misschien iemand in het water drijft. Raak je het pakket aan dan gaan die bommen af. En zo zijn er in de afgelopen jaren meerdere Israëlische vissers, recreanten en functionarissen gewond of zelfs gedood.

Bij onderzoek van die al of niet ontplofte bommen (de meeste bommen worden óf tijdig onschadelijk gemaakt óf zinken voortijdig naar de zeebodem) blijkt steevast, dat het materiaal uit Iran afkomstig is. Dat is ook gebleken bij allerlei wapentransporten. Iran weet op tal van manieren wapens te leveren aan Hamas of Hezbollah. Dat gebeurt vaak in containers. Op de laadbrief staat dan bijvoorbeeld dat die container een lading zakken chemisch zout bevat. Of andere chemische producten. Opent een douanier in bijvoorbeeld Syrië dan die container dan zit er op het oog inderdaad in, wat op de papieren staat. Maar ga je graven tussen die zakken dan komen tal van wapens tevoorschijn. Tot zeer geavanceerde grond-grondraketten toe.

Wie gelooft dat er met Iran, en met z’n voorposten in Gaza (Hamas) of Libanon (Hezbollah) constructieve besprekingen over bijvoorbeeld vrede zijn te voeren moet langs de stranden van Israël maar eens navragen, wat “Floating IED’s” zijn. Dat geeft meteen een heel andere kijk op de zaak!

 

Peter van Dalen

Europarlementariër voor de ChristenUnie

Lid van de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers. Deze fractie is de vierde grote fractie in het Europees Parlement. Van Dalen is lid van het fractiebestuur en dat bestuur voert deze week in Israël gesprekken met ministers, parlementariërs en vertegenwoordigers van kerken en het bedrijfsleven.

 

Labels
Eurofractie
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Drijvende bommen tegen Israël'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > mei