roerig weekje

zaterdag 25 juni 2011 14:34

We hebben politiek gezien een roerig weekje achter ons liggen. Met name vanwege de debatten over onverdoofd ritueel slachten en de pgb. Dat maakt echt wat los. Daar kwam nog bij het in en in trieste bericht dat het driejarig zoontje van onze CDA-collega Sander de Rouwe was overleden. Daar word je zo ontzettend stil en bedroefd van. Mijn hart en gebed gaat naar deze familie uit.

Donderdagmiddag hebben we in de plenaire zaal van de Tweede Kamer stil gestaan bij dit grote verdriet. Dat was goed. Ondertussen gingen deze week de vergaderingen wel 'gewoon' door. Het debat over onverdoofd ritueel slachten duurde zelfs tot diep in de nacht van woensdag op donderdag. Er lijkt een meerderheid voor dit initiatief wetsvoorstel te zijn. Dat is niet fijn. Lees de ChristenUnie-bijdrage van Esmé Wiegman in het debat voor meer informatie over ons standpunt. Ik was onder de indruk van de wijze waarop Esmé dit verwoord heeft. http://www.christenunie.nl/k/nl/n8447/news/view/485567/363763/Wiegman-gemeenschappelijke-inspanning-voor-dierenwelzijn-behoeft-geen-wettelijk-verbod.html

Het PGB-debat was ook een onderwerp waarover Esmé het woord heeft gevoerd. Voor haar was het echt een superdrukke week. Klasse dat ze donderdagmorgen al weer heel snel op de fractie was. Ik heb zelf met enkele collega-fractievoorzitters nog de demonstranten op het Plein mogen toespreken. Zie daarvoor de opnamen die daarvan zijn gemaakt. http://www.christenunie.nl/k/nl/n8447/news/view/485677/363763/Kabinet-ga-niet-130-per-uur-door-de-zorg-en-pgb.html

Bij deze voorstellen lijkt het erop dat de coalitie door dendert. Duidelijk is dat men elkaar stevig vasthoudt. Argumenten van derden lijken dan niet te tellen. Ons standpunt is dat er best kritisch naar de sterke stijging van PGB-kosten gekeken mag worden. Goede intake, aanpak fraude. Allemaal prima. Nu wordt in de komende jaren van negentig procent van de budgethouders het geld afgepakt en moet maar weer ergens anders de zorg te zien krijgen. Dat zal waarschijnlijk ook nog eens kostenverhogend gaan werken. Het zou om die reden goed zijn als nu eerst eens onafhankelijk wordt nagerekend of de kostenverwachtingen van het kabinet wel deugen. Als de coalitie dit tegen gaat houden, heeft men echt de schijn tegen met een andere agenda bezig te zijn.

Deze week zelf naast een aantal gesprekken (o.a. (afzonderlijk) met mijn collega's Sybrand van Haersma Buma en Kees van der Staaij) ook nog een aantal debatten gedaan. Bij het vragenuurtje aandacht gevraagd voor de verwerpelijke actie van Greenpeace. Deze organisatie kan afronding van gesprekken over Natura 2000 niet afwachten en begint nu zelf bepaalde gebieden tegen de vissers te beschermen. Puur een actie voor de bühne. Maar gevaarlijk voor visserschepen als men met de netten achter de in de zee gedeponeerde voorwerpen blijft hangen. Staatssecretaris Bleker maakte zich er niet zo druk over. Dat begrijp ik niet. Op deze manier wordt namelijk draagvlak om te komen tot gezamelijke keuzen met betrekking tot de bescherming van de Noordzee onnodig verspeeld.

Ook debatten gehad over Infrastructuur. Ik heb o.a. voorgesteld om grove snelheidsovertredingen zwaarder te straffen. Zo kun je nu met een rotgang van 80 kilometer door een woonwijk razen (30-km zones) zonder dat je rijbewijs kan worden afgepakt. Ik heb voorgesteld die grens in ieder geval 10 kilometer lager te leggen. Ben bang dat CDA en VVD om nogal formele redenen niet mee zullen gaan in dit voorstel. Dat zou jammer zijn. Dinsdag weten we meer.

We gaan volgende week de laatste vergaderweek voor het zomerreces in. Dat zal een superdrukke week worden. Daarna gloort er wel enige rust aan de horizon. Al is er ook in het reces nog genoeg te doen. Mocht u volgende week mij weer willen volgen dan kan dat via www.twitter.com/arieslob of volgende week weer via mijn weekweblog.

 

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'roerig weekje'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.