Generatie Z

donderdag 06 oktober 2011 13:11

Op het IPO-congres kregen we een boeiend verhaal te horen over de generatie Z. Dat zijn de jongeren die geboren zijn tussen 1990 en 2010. Ze zijn voortdurend online en  opgegroeid in een wereld van IT. Privacy vinden ze niet belangrijk. Iedereen mag weten wat ze doen. En als iemand zaken verborgen wil houden, gaan zij dat wel aan de schandpaal nagelen. Ze zijn hoog opgeleid en stromen in 2020 de arbeidsmarkt op. Banen genoeg, vanwege de vergrijzing. Werk en privé lopen voor hen in elkaar over. Voor ons, ik behoor nog tot de generatie babyboomers, goed om ons te verdiepen in deze generatie. De schrijver van 'generatie Z' adviseerde om nader te kijken naar the way of life van Lady Gaga. Niet specifiek haar muziek dus. Het boek ga ik zeker kopen. We moeten weten hoe deze groep zal gaan besturen. Ook als schooldirecteur wil ik hier meer van weten. En verder heb ik een dochter die tot de generatie Z behoort.

Voor de generatie Z hebben we de generatie Y (geboren tussen 1975 en 1990). Zij zijn nieuwsgierig en houden van zekerheid, bijv. werken bij de overheid. Degenen die geboren zijn tussen 1964 en 1975 behoren tot de zgn 'verloren generatie'. Beetje vreemde benaming, maar daar komen ze niet meer vanaf. Ze staan bekend als pessimistisch en tonen weinig initiatief, zijn niet vernieuwend. Daarvoor hebben we dan van 1946 tot 1964 de bekende babyboomers. Uiteraard wordt er gegeneraliseerd. Maar ik vond het toch leuk om een keer deze informatie te
delen.

Je krijgt in ieder geval meer oog voor het denken en handelen van deze generatie Z. Mijn dochter snapt bijvoorbeeld niet hoe wij konden leven zonder computer cq sociale media. En ik moet er weer niet aan denken mijn jeugd te moeten doorbrengen zonder een boomhut, een vlot bouwen, zwemmen in de haven, ratten vangen, ijsschotsen springen.

Freek Brouwer

 

Labels
Flevoland

« Terug

Reacties op 'Generatie Z'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > oktober