Welstandsbeleid | Cor van Vliet | weblog week 41-2011

Cor van Vlietdinsdag 11 oktober 2011 21:41

Afgelopen donderdag spraken we in “Het Debat” over een voorstel voor nieuw welstandsbeleid.  Ik moet zeggen dat ik het persoonlijk heel erg moeilijk vind om hier een onderbouwde mening over te hebben/vormen. Tot het moment dat ik zitting nam in de gemeenteraad had ik hier nog nooit over nagedacht. Ik ben dan ook blij dat er in de fractie mensen zijn met ervaring en ideeën op dit vlak. Ik maakte van de gelegenheid dan ook gebruik om vooral heel goed te luisteren!

Voorstel college van B&W
Het voorstel van het college luidt als volgt:

  • Het nieuwe welstandsbeleid wordt ‘welstandsluw’, wat onder andere betekend dat er voor de achterkant van een perceel (niet grenzend aan openbaar gebied) geen welstandseisen meer gelden;
  • Er komt een pilot welstandsvrij bouwen in Tienmorgen-Noord;
  • Er komt geen verruiming voor bouwwerken waarvoor geen vergunning nodig is.

Het terugdringen van het bereik van welstandbeleid past goed in de deze tijd. Het is namelijk een invulling van een terugtredende overheid en zelfredzaamheid van burgers. De administratieve lastendruk wordt eveneens minder. De keerzijde van de medaille is dat er bouwwerken gebouwd zouden kunnen gaan worden waar andere mensen dan de bouwer moeite mee hebben (lees het lelijk vinden). In het nieuwe welstandsbeleid moet de balans tussen deze belangen worden gevonden.

Rommelig debat
Het debat zelf liep wat mij betreft wat rommelig. Volgens mij werd er langs elkaar heen gepraat. Ik kreeg de indruk dat iedereen op zoek was naar manieren om nog verder te kunnen gaan dan het voorstel, maar dat iedereen hier verschillende invullingen bij in gedachten had. Alleen de T@B wil ook de laatste stap zetten en het welstandsbeleid helemaal afschaffen. Ik schat in dat het College een welstandbeleid zal kunnen gaan uitschrijven waar heel terughoudend wordt omgegaan met het uitwerken van beleid. Beleid waarbij historische waarden in ons dorp worden beschermd en waarbij bepaalde vormen van 'verrommeling' (denk aan dakkapelen in het voorvlak van het dak) worden gereguleerd.

Ik ben benieuwd of "Het Besluit" dat de raad gaat nemen inderdaad dit kader zal opleveren.


Cor van Vliet, 11 oktober 2011

Labels
Hardinxveld-giessendam

« Terug

Reacties op 'Welstandsbeleid | Cor van Vliet | weblog week 41-2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > oktober