Privacybescherming

dinsdag 18 oktober 2011 22:46

De afgelopen weken is er veel gedoe geweest over de beveiliging van overheidswebsites. Terecht, want nadat in september bekend werd dat een hacker gemakkelijk beveiligingscertificaten van DigiNotar kon vervalsen,  zijn er zorgen gerezen om de privacy-bescherming van burgers die inloggen op sites van de verschillende overheden. DigiNotar zorgde onder andere voor de beveiliging van de overheidssite DigiD. Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer gedebatteerd  over deze kwestie en beloofde de minister de Raad voor de Veiligheid in te schakelen om een onderzoek te doen naar ICT bij de overheid. Ook sloten enkele gemeenten hun niet goed beveiligde gemeentesites.
Moeten Flevolanders zich ook zorgen maken over hun privacybescherming in het contact via de provinciesite? Het is zeker geruststellend dat na intern onderzoek is gebleken dat de website van de provincie Flevoland geen gebruikt maakte van certificaten van het – inmiddels failliete – DigiNotar. Maar hoeft de provinciale overheid daarom geen inspanning meer te plegen op het gebied van privacybescherming van bezoekers van haar website? De Flevolandse burger die digitaal contact met de provincie zoekt via de website, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een vergunning, doet dit via het Digitaal loket. Het aanvragen kan dan op twee manieren, via het invullen van persoonlijke gegevens op een digitale aanvraag- of contactformulier, of via inloggen met een DigiD inlogcode. In beide gevallen is het van belang dat de burger zeker is van optimale bescherming van zijn of haar persoonsgegevens.

Om die reden moet de provincie Flevoland zich actiever opstellen en laten zien dat zij de zorgen bij de burgers om de privacy-bescherming serieus neemt. Dit kan door de burger regelmatig te informeren over dit onderwerp. Daarnaast zou de provincie zelf onderzoek moeten laten doen naar het veiligheidsniveau van haar digitale diensten en niet alleen leunen op maatregelen van het Rijk.

Lloyd Ferdinand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Labels
Flevoland

« Terug

Reacties op 'Privacybescherming'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > oktober