Toegankelijkheid (update met foto's)

zephyr_rolstoeldonderdag 27 oktober 2011 20:03

In de ‘Week van de toegankelijkheid’ mocht ik als raadslid op zaterdag in een rolstoel de stad verkennen. Dat was een bijzondere ervaring, in meerdere opzichten. Deze actie werd op
prettige wijze begeleid door het Gehandicapten en Patiënten Platform Amersfoort (GPPA).

Ik had verwacht dat ik gereden zou worden, maar mocht zelf rijden in een ‘sportmodel’. Dat bleek comfortabeler dan gedacht. Waarbij ik mij wel realiseer dat het
een wereld van verschil is of je dit een keer uitprobeert, dan wanneer je je verdere leven er noodgedwongen aan vast zit.

Wat ik verwacht had was dat ‘tweevoeters’ je meewarig zouden aanstaren en sommigen zich zouden storen. Die ervaring had ik niet. Het kan meespelen dat we een voor oktober zeldzame zonnige dag hadden en er een prettige ontspannen sfeer in de stad was.

Duidelijk werd waar voor rolstoelgebruikers, gemotoriseerd of niet, knelpunten liggen. En dat is op heel wat plekken nog het geval. Op diverse plekken zijn drempels van bijvoorbeeld winkels echt te hoog, of staan er materialen in de weg waardoor het praktisch onmogelijk is om zelfstandig ergens naar binnen te gaan. Dat laatste is essentieel. Natuurlijk kunnen
anderen helpen als je daar om vraagt, maar je hebt met een handicap of beperking vaak al meer dan genoeg hulp nodig op andere terreinen en wat je zelf kan doen, doe je liever zelf.

Een andere belemmering zijn ‘wildgeparkeerde’ fietsen. Als deze tegen een brievenbus staan, kun je daar dus met geen mogelijkheid meer bij. Iets wat je als mobiel persoon niet realiseert. Datzelfde geldt voor een mooi gehandicaptentoilet onder de boterwaag op de Hof. Als onnozele personen daar hun fiets voor de deur zetten en de nood hoog is, dan is de
redding voorlopig nog niet nabij.

Een groep die hierbij niet vergeten dient te worden zijn mensen die blind of slechtziend zijn. Voor hen is de toegankelijk eveneens uitermate belangrijk. Bij hen kan de handicap ‘minder zichtbaar’ zijn voor anderen.

Ook de positieve zaken dienen vermelding: het nieuwe hotel/restaurant Lorenza op het Lieve Vrouwekerkhof. Zij ontvingen als eerste een sticker voor de goede toegankelijkheid. Verder ook de kledingzaak Duthler in de Hellestraat, waar een uitstekende nieuwe lift geplaatst is. En zo zijn er de afgelopen jaren meer verbeteringen aangebracht, maar het blijft de aandacht verdienen. Iets om als raadslid van bewust te zijn.

Bijzonder was ook dat je letterlijk en figuurlijk anders kijkt naar de stad. Duidelijk werd dat Hans van Wegen van de BPA toch zijn gelijk moet krijgen als het gaat om de nieuwe prullenbakken in de binnenstad. Halverwege de zaterdagmiddag puilden de bakken al uit. Geen visitekaartje.

Het GPPA wil ik bedanken voor deze leerzame ervaring en wens hen mede namens de ChristenUnie fractie veel succes en een toegankelijk Amersfoort!

Gert Hunink
Raadslid ChristenUnie Amersfoort

Labels
Amersfoort

« Terug

Reacties op 'Toegankelijkheid (update met foto's)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > oktober