Voor niets gaat de zon op

maandag 31 oktober 2011 08:39

Na de herfstvakantie staat de begrotingsvergadering op de agenda. Ook de RNV vraagt tijd voor de regiocontracten. Met de regiocontracten kunnen we samen met andere gemeente projecten starten die o.a. door de provincie betaald worden. Maar er is nog een belangrijk onderwerp op de politieke agenda: duurzaamheid.

De ChristenUnie heeft duurzaamheid hoog op de politieke agenda staan en dat is niet voor niets zo. De aarde goed beheren en goed met de mensen en de natuur omgaan is een christelijke opdracht. Als je gelooft dat de Here Schepper van de hemel en de aarde is, en dat Hij de mens als beheerder heeft aangewezen, dan is het niet zo vreemd dat christenen zich verantwoordelijk voelen voor die schepping. Bij de schepping horen niet alleen de medemensen maar ook de natuur. Van die natuur heeft Putten genoeg. Zowel de agrarische sector als de bosbouw is rijk vertegenwoordigd in onze gemeente.

De ChristenUnie heeft zich de afgelopen raadsperiode druk gemaakt over duurzame energie. Onze inzet voor het project van de biovergistingsinstallatie is daar een voorbeeld van. Dit project is ook niet vastgelopen op technische gebreken of omdat het achteraf minder nodig was, maar op het gebrek aan draagvlak onder de bevolking en dat is natuurlijk erg jammer. Want iedereen is er van overtuigd dat alternatieve energie noodzakelijk is. Vorige week was ik op vakantie in Duitsland en daar wordt veel gedaan aan alternatieve energievormen. Bij veel boerderijen zie je een biovergister staan en op vrijwel elke boerenschuur liggen zonnepanelen. Of je nu tegen een hele rij golfplaten aankijkt of tegen zonnepanelen, dat maakt niet heel veel uit. Dan vind ik zonnepanelen eigenlijk wel een mooi gezicht, maar dat komt ook doordat ik het heel slim vind om op deze manier energie op te wekken. We hebben daar een paar uren rondgefietst, en hoewel we veel biovergisters zagen hebben we er niets van geroken…
Soms doet de discussie in Putten mij ook wel een beetje denken aan de discussies in Nederland in de vorige eeuw, toen de trein door ons landschap ging rijden. Veel boeren waren bang voor dit snelheidsmonster: koeien zouden van slag raken en geen melk meer geven, dacht men. Tegenwoordig kijken de koeien zelfs niet meer op van de trein en dus de boeren ook niet meer. Ik denk dat over een flink aantal jaren een biovergistingsinstallatie geen discussies meer geeft in een gemeenteraad.

Afgelopen zaterdag was er in Putten en omstreken een fietsroute uitgezet voor Duurzaam Wonen. We zijn toen in een huis wezen kijken waar efficiënt gebruik gemaakt werd van isolatie, van vloerverwarming en van zonnepanelen. En ik was onder de indruk. De zonnepanelen wekken zoveel energie op dat die niet eens allemaal in het huis zelf wordt gebruikt, en dus wordt het overschot teruggegeven aan het elektriciteitsnet. De zonneboiler gaf via de warmtewisselaar ook een behaagelijke warmte. Nu denk ik niet dat veel mensen en een zonneboiler en een zonnepaneel nemen. Maar bij dit huis was het wel een unieke combinatie.

Binnenkort wordt er in Putten in de raad een beslissing genomen over mogelijke subsidie voor alternatieve energievormen.  Het zou een goed alternatief zijn om, nu we niet voor de biovergisting gaan, ons in te zetten voor zonneënergie. Ik hoop van harte dat er nu meer inwoners enthousiast worden van deze alternatieve energievorm. Want de tijd dringt, we kunnen niet almaar door energie gebruik van de huidige energiebronnen. Die raken niet alleen uitgeput, ze zorgen ook voor schadelijke afvalstoffen. Zonneënergie geeft op zich geen schadelijke afvalstoffen. Wel is de productie van zonnepanelen niet heel milieuvriendelijk, daar moeten we wel eerlijk over zijn.

Ik ben dus benieuwd naar de plannen en naar het gebruik. Het lijkt me een goede zaak. Ik wil wel zonnepanelen op mijn dak hebben en niet alleen vanwege het goede voorbeeld: ik vind het leuk en nuttig. Maar ook noodzakelijk om goed om te gaan met de schepping. Daar hoort trouwens ook bij, dat je probeert te besparen op het huidige gebruik van energie. Ik doe mijn best. Het gebruik van spaarlampen in de vorm van LED-verlichting geeft uiterlijk moderne lampen. En de huidige generatie LED-lampen heeft ook een warme kleur. Maar er is nog wel meer te bedenken. Fietsen naar je werk bijvoorbeeld. Goedkoper, en ook nog eens goed voor het milieu. Wie fietst er mee?

De ChristenUnie heeft over dit alles een leerzaam boekje laten verschijnen onder de titel 'Duurzaamheid', onder redactie van Martine Vonk en Jacqueline Bloemhof. En jawel, onze wethouder Ard Kleijer schrijft er ook in!

 

Labels
Gemeenteraad
Putten

« Terug

Archief > 2011 > oktober