Een dansvoorstelling op zaterdagavond in Zwolle

zaterdag 29 oktober 2011 14:30

Introdans behoort tot de zgn. Overijsselse culturele basisinfrastructuur. Dit dansgezelschap uit Arnhem bestaat inmiddels 40 jaar en zowel Overijssel als Gelderland onderhouden een warme subsidierelatie met dit dansgezelschap


De statenleden hadden voor de jublileumuitvoering in Zwolle een uitnodiging gehad en omdat ik cultuurwoordvoerder ben wilde ik hier graag naar toe gaan om het met eigen ogen te zien en te ervaren. Mijn verwachtingen waren niet zo hoog, omdat dans ver van me afstaat. Mijn laatste danservaring dateert van de lagere school. Toen kwam het Scapinoballet met een voorstelling naar de basisscholen. Ik weet nog dat ik daar erg weinig aan vond. Dansles was in mijn jeugd “uit den boze”, dus die kunst beheers ik helaas niet. Maar benieuwd was ik wel, vooral omdat ik me realiseer dat danserst hun lichaam gebruiken als instrument om kunst mee te maken. En benieuwd was ik ook om te ervaren hoe het is om als christen hier naar te kijken. Dansen is een kunstuiting die voor christenen wat minder voor de hand lijkt te liggen. Anderzijds is het ook zo dat je je lichaam van God gekregen hebt. En waarom zou je met datzelfde lichaam, als je de gave hebt gekregen van een mooi lichaam wat soepel kan bewegen, datzelfde lichaam niet mogen gebruiken om daar van alles mee uit te beelden? Met die gedachten ben ik op zaterdagavond naar de Spiegelzaal in Zwolle getogen. Mooi theater.

En ik heb een prachtige avond gehad! Heel erg genoten van een geweldige uitvoering. Zeer afwisselend. Moderne muziek, mooie kostuums. En wat kunnen deze 24 mensen prachtige dingen met hun lichaam uitbeelden. Wat een souplesse. Maar dat je met dans ook humorvolle dingen kunt uitbeelden, had ik niet zo bij stilgestaan. We konden af en toe hard op lachen. En ze weten bij de laatste dans op een hele leuke wijze het publiek er bij te betrekken. Een avondje uit in Zwolle voor 32,50. Dat is het meer dan waard! Een popconcert is duurder. En wat kost een mooie voetbalwedstrijd?

Kortom, zeer de moeite waard!

Wat ik jammer vind is dat dans altijd ver van me af heeft gestaan. Hebben dit soort gezelschappen ook een kweekvijver van jonge talentjes? Wat doen ze aan educatie? Hoe kun je basisschoolkinderen en middelbare scholieren meer betrekken bij deze kunstvorm? Ieder plattelandsdorp heeft wel muzikale uitingen ( harmonie bv. ) maar dans….? Iets om over na te denken.

Labels
Overijssel

« Terug

Reacties op 'Een dansvoorstelling op zaterdagavond in Zwolle'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > oktober