Brussel als zetel van het EP

22-06-2006 10:19 22-06-2006 10:19

Hans Blokland heeft twee weken geleden als deken van de Nederlandse europarlementariërs Balkenende schriftelijk gevraagd de kwestie Straatsburg aan te kaarten tijdens de Europese Top in Brussel. De kostbare maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement staat weer volop in het nieuws en Borrell, de voorzitter van het EP, en Premier Balkenende hadden toegezegd dit onderwerp op de Top naar voren te brengen.

Toen het puntje bij het paaltje kwam vond Borrell de top toch niet de juiste gelegenheid deze delicate kwestie op tafel te leggen. Balkenende wilde op zijn beurt niet als enige een pleidooi houden tegen Chirac voor het afschaffen van Straatsburg. In elk geval niet tijdens de officiële bijeenkomsten. Officieel is er dus niets besproken of veranderd. Ongeacht het feit dat het eigenlijk alleen Frankrijk tegen het afschaffen van Straatsburg is.

Verdragswijziging

De Eurofractie ChristenUnie-SGP deelt de mening dat het EP beter een vaste zetel in Brussel kan hebben. Toch is de ChristenUnie-SGP niet enthousiast over de actie ‘one seat’ om handtekeningen te verzamelen tegen het vergaderen in Straatsburg. De enige manier Straatsburg af te schaffen als zetel van het EP is door een verdragswijziging. Een verdragswijziging moet worden goedgekeurd door alle lidstaten en een handtekeningenactie kan deze wijziging niet afdwingen.

Agenda Europese Raad

De eerstvolgende mogelijkheid om voorstellen te doen voor verdragswijziging zal waarschijnlijk volgend jaar zijn bij de afronding van de reflectieperiode. De ChristenUnie-SGP zal erop wijzen dat de afschaffing van Straatsburg als zetel van het EP op de agenda dient te blijven staan. 

Nota toekomst van Europa

Verder wil de ChristenUnie-SGP een nota schrijven over de toekomst van Europa. De Eurofractie heeft enkele jaren geleden een nota geschreven over de Conventie die de conceptgrondwet opstelde. Deze nota is aan herziening toe. De conceptgrondwet is door twee lidstaten afgewezen; we zitten midden in een reflectieperiode. Kortom, de situatie is behoorlijk gewijzigd.

Straatsburg als zetel van het EP zal in het document zeker aan de orde komen. De zetel van het EP is echter slechts een van de belangrijke onderwerpen die spelen in het EP. We hoeven alleen maar te denken aan de ethische aspecten van omstreden onderzoek dat de EU wil gaan financieren om ons te realiseren dat er in Europa veel meer op het spel staat dan het al of niet vergaderen in Straatsburg.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari