André Rouvoet tentoongesteld

19-06-2006 15:30 19-06-2006 15:30

André Rouvoet wordt als een van de Bekende Nederlanders in beeld gebracht in de tentoonstelling De God van Nederland. Hedendaagse fotografie. De tentoonstelling vindt t/m 1 oktober 2006 plaats in het museum Catharijneconvent in Utrecht. Het biedt een verrassend overzicht van de christelijke geloofsbeleving in Nederland in al haar aspecten. Op een eigentijdse manier verbeelden jonge vooraanstaande fotografen de thema’s gezagsdragers en voorgangers, plaatsen voor geloofsbeoefening, geloofsgemeenschappen en christelijke symbolen en attributen. Het museum Catharijneconvent is een museum voor christelijke kunst en cultuur in Nederland.

Gezagsdragers en voorgangers

Anuschka Blommers en Niels Schumm fotograferen gezaghebbende persoonlijkheden van Nederlandse christelijke organisaties; van de dominee van Spakenburg tot majoor Bosshardt en André Rouvoet. Ze hebben internationaal naam gemaakt met een geheel eigen stijl van (mode)fotografie. Met behulp van een uiterst scherpe belichting en het accentueren van kleine details weten ze bijna hyperrealistische foto’s te creëren.

Plaatsen voor geloofsbeoefening
Gertjan Kocken concentreert zich op plaatsen die een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van de christelijke cultuur in Nederland en locaties die speciaal voor religieuze doeleinden zijn vervaardigd. Voor De God van Nederland fotografeerde Gertjan Kocken onder meer een vernielde beeldengroep in de Domkerk van Utrecht en een kamer in Amsterdam waar zich een Maria-verschijning heeft voorgedaan. Centraal in de serie foto’s staat de rol die verbeelding speelt bij de inrichting van katholieke en protestantse kerken.

Geloofsgemeenschappen
Sinds enkele jaren werkt het duo Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek aan een bijzondere serie van foto’s met de titel Exactitudes. In deze serie geven zij hun visie op de kledingcodes van subculturen en andere sociaal-maatschappelijk gedefinieerde groepen. Exactitudes is inmiddels een befaamde fotoserie. Speciaal voor Museum Catharijneconvent hebben Versluis en Uyttenbroek tien nieuwe Exactitudes gemaakt met onder andere relirockers, Ouderlingen van Urk en communicantjes.

Christelijke symbolen en attributen
Traditionele christelijke voorwerpen en tekens worden op een verrassende manier gefotografeerd door Maurice Scheltens. Ambachtelijkheid, met een uitzonderlijk gevoel voor detail, ontmoet hi-tech in een serie foto’s die de beschouwer doet nadenken over de originele en huidige verschijningsvorm van christelijk-religieuze symbolen en attributen.

De God van Nederland in de actualiteit
In een serie gelijknamige artikelen heeft dagblad Trouw van februari 2005 tot januari 2006 wekelijks aandacht besteed aan de actualiteit omtrent christelijke geloofsbeleving in Nederland. Een selectie van deze artikelen en de foto’s daarbij zijn te zien op de tentoonstelling en nu al volledig te zien op www.trouw.nl/degodvannederland.

De tentoonstelling sluit (ook) aan bij de gelijknamige tv-serie van de IKON die 12 juli van start gaat, rond 23.10 uur op Nederland 1. De achtdelige serie 'De God van Nederland' peilt de barometerstand van de wonderbaarlijke terugkeer van de christelijke God in de Hollandse polder en gaat op zoek naar het Nieuw Religieus Peil. Zie voor actuele informatie www.degodvannederland.nl.

Catalogus De God van Nederland. Hedendaagse fotografie
Bij de tentoonstelling verschijnt een Nederlandstalige catalogus met Engelse samenvatting, met daarin alle in opdracht gemaakte foto’s. Tevens is een samenvatting van de redactionele artikelen en fotografie die zijn verschenen in dagblad Trouw opgenomen.
Auteurs: Nicolette Bartelink, Elma Drayer, Lodewijk Dros, Colin Huizing, Adi Martis en Guus van den Hout (voorwoord). Uitgeverij: Waanders, Zwolle, 204 pagina’s, fullcolour, € 22,50. ISBN 90400 8176 X.


Bron: www.catharijneconvent.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari