Netwerk: MTV moet optreden tegen seks en geweld in videoclips

maandag 26 juni 2006 09:40

Deze week praat de Kamer over de hoeveelheid seks en geweld in videoclips. De politiek maakt zich zorgen over het vertekende beeld van seksualiteit, het geweld en de vrouwonvriendelijkheid. In Netwerk reacties en aandacht voor het plan ‘Bewust in beeld’ van MTV.

Invloed
De overvloed aan seks op televisie, in tijdschriften, op internet en vooral in videoclips zou de seksuele moraal van jongeren aantasten. Justitie vervolgt per jaar ongeveer tweehonderd minderjarige jongens voor groepsverkrachtingen. Met z’n vijven een meisje pakken (in jongerenjargon ‘ploegen’ genoemd) is niks vreemds. De verkrachters zien dan ook geen kwaad in wat ze doen.

Geldingsdrang
Opvallend aan deze groepsverkrachtingszaken is dat twee derde van de daders allochtone jongens (Surinaams, Antilliaans, Kaapverdiaans) zijn en driekwart van de slachtoffers autochtone meisjes. De jongens worden opgevoed in een machocultuur, met het idee dat je zonder gezond libido geen echte man bent. Die cultuur lijkt nu ook door Nederlandse jongeren overgenomen te worden.

Uitdagend
Maar ook pubermeisjes vinden het normaal om op jonge leeftijd met seks bezig te zijn. Ze gaan in nietsverhullende kleding de straat op en dagen jongens uit met flirterig gedrag. En daar blijft het niet bij. Je voor een Breezer laten betasten is geen probleem. En 10 euro ‘beloning’ is voor deze meisjes genoeg voor een potje seks.

Beeldvorming
Wat is nu de oorzaak van deze losbandigheid? Muziekzenders als MTV worden al een tijdje als schuldige aangewezen. In de clips die deze zenders uitzenden, worden rappers vaak uitgebeeld als superieure mannen die, omgeven door halfnaakte vrouwen, seks, geweld en misdaad verheerlijken. Jongeren zien het als de realiteit en begrijpen niet dat hun gedrag abnormaal is.

Protest
Netwerk praat met Raymzter, de Nederlands-Marokkaanse rapper die scoorde met de hit ‘Kut Marokkaanen??!’ en heeft de primeur van zijn nieuwe single ‘Vrouw of bitch?’. Verder een gesprek met journaliste Myrthe Hilkens, die zich verzet tegen de afglijdende moraal en een reactie van Arie Slob van de ChristenUnie.

Lesje
De oplossing voor de grenzeloze tienerseks is volgens velen simpel: meer en betere media-educatie. De onrealistische manier waarop de media nu, zonder moeite, seksualiteit etaleren zorgen voor een verwrongen denkkader. En hoewel het om excessen gaat is seksueel geweld onder tieners iets wat niet gebagatelliseerd mag worden.

Bekijk de uitzending:
Videofragment Netwerk 26 juni 2006 smalband | breedband (Windows Media Player)

Zie ook:
Dossier: mediaconferentie

Bron: Netwerk.tv, verslaggeving Yoka van Eck

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari