Mensensmokkel aanpakken

Immigratie05-07-2006 13:40 05-07-2006 13:40

Bijdrage Hans Blokland aan het EP-debat over Immigratie

Voorzitter,

In het debat over immigratie staan gevoel en rede soms op gespannen voet met elkaar. Dat was recent ook op de Nederlandse televisie te zien. De journalist Sorious Samura reisde mee met illegale immigranten. Vanuit Marokko naar Ceuta, daarna het Spaanse vasteland, en vandaar via Frankrijk naar Londen. Het beeld dat de kijker kreeg was ontluisterend.

Hoe moeilijk de leefomstandigheden ook waren, de grensovergang was wel erg vaak gemakkelijk genomen. Met betaalde hulp van mensensmokkelaars bleek bijna alles mogelijk. En, eenmaal vrij uit de opvang kan de immigrant ook het land van aankomst verlaten. Het perspectief is echter een leven in de illegaliteit. Dat is uitermate ongewenst.

Daarom dienen de mensensmokkelaars aangepakt te worden. Hun dient vervolging en strafbaarstelling van hun handelen te wachten.

Ik heb twee vragen aan de commissaris.

We worden overspoeld met informatie over aantallen immigranten die aankomen op de Spaanse eilanden. Informatie over de aanpak van betrokken smokkelaars en kapiteins van de boten is echter schaars. Dit in tegenstelling tot de aanpak van mensenhandel over land waarbij inmiddels veroordelingen zijn uitgesproken.

Welke mogelijkheden ziet u om op korte termijn een start te maken met de aanpak van mensenhandel over zee naar de Europese Unie?

En, is het mogelijk om met behulp van de deskundigheid van Frontex actief de organisaties aan te pakken die mensen naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden en Spanje vervoeren?

Dank u.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari