China rapport Belder aangenomen in commissie Buitenlandse Zaken

chinese winkelstraatwoensdag 12 juli 2006 15:21

Brussel – Het rapport van Bas Belder over de relatie tussen de EU en China is vanmorgen met grote meerderheid aangenomen in de Buitenlandcommissie. Alle 27 eigen amendementen, alsmede de 15 door Belder ingediende compromisamendementen zijn door de commissie overgenomen. Bas Belder is zeer tevreden met dit resultaat.

Belder schreef een rapport over de relatie EU-China. In dit rapport behandelde hij China’s,  economische situatie, interne situatie, mensenrechtensituatie en Peking’s relatie met zijn buurlanden. Het rapport gaat ook uitgebreid in op de moeilijke positie van christenen in de Volksrepubliek. 

Belder plaatst nog wel een kanttekening bij het resultaat. Hij heeft in zijn rapport het Ankang-systeem aan de kaak gesteld. Dit systeem, dat politieke en sociale dissidenten hersenspoelt en breekt, behelst misbruik van psychiatrie, onder het motto ‘genezing door rust en vrede’. De Chinese ambassade in Brussel ontkent deze praktijken stellig en heeft de europarlementariërs hierover met e-mail bestookt.

Bas Belder is van plan het Ankang-systeem onder de aandacht te houden van het EP tijdens de plenaire zitting in september in Straatsburg. Dan zal het EP plenair over het rapport stemmen. Dit resultaat geeft in in elk geval goede verwachtingen voor de stemming in september.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari