Politiek van geduld - column 'Groen'

Wouterdinsdag 02 januari 2018 16:27

Geduld met anderen is liefde. Geduld met jezelf is hoop. Geduld met God is geloof. Met deze krachtige spreuk maakte de Koptische theoloog Adel Bestavros duidelijk dat geduld hard werken is. Geduld is een deugd en misschien wel een met politieke relevantie, aldus Wouter Beekers in zijn column voor 'Groen'.

Geduld is hard werken. Zie dat ook meteen maar als een persoonlijke ontboezeming van ondergetekende druktemaker. Zelf intensiveer ik mijn oefeningen in geduld regelmatig in een benedictijns klooster in de bosrijke Achterhoek. Die stille omgeving relativeert: ik leer er de relaties ontdekken waarin mijn leven zich afspeelt. Ik ontdek dat misschien wel de belangrijkste momenten er waren van stil geduld en vertrouwen dat het leven niet van mijn meeslepende daden afhangt. Ik herken er steeds vaker hoe ik aangevuld wordt door anderen. Ik herken daarin steeds vaker de dragende handen van de Schepper zelf.

Geduld is hard werken, ook in de politiek. Want als het misgaat in de maatschappij verwachten burgerij en journaille kant-en-klare oplossingen van onze politici. Verkiezingsprogramma’s staan bol van veelbelovend instant-idealisme. Onze ‘stembelofte’ formuleren we ten opzichte van de ander. Een stem op het CDA is een stem tegen de wereldvreemdheid van links. Een stem op GroenLinks is een stem tegen het cynisme van rechts. Een stem op de ChristenUnie is een stem tegen het doordravende liberalisme. Een stem op D66 is een stem tegen de christelijke bekrompenheid.

Het kabinet formuleerde een ander motto: ‘voor het verschil, tegen de tegenstelling’. Dat motto vraagt van politici dat zij geduldig werken aan vertrouwen. Vertrouwen in zichzelf en in de ander. Vertrouwen in de kiezers, dat zij echt wel over de tegenstelling heen kunnen kijken. Vertrouwen in de mensen in het land, dat zij ook zonder politieke polarisatie zo af en toe aan vrede blijven werken. En vertrouwen in God, dat Hij deze wereld en ons land niet zomaar loslaat. Geduldige politici zijn moedige politici. Ik wens ze ons land van harte toe.


Wouter Beekers is directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

Deze column stond in de laatste editie van Groen, het kwartaalblad van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.
Wilt u Groen viermaal per jaar ontvangen? Meld u dan vanaf € 3,- per maand aan als donateur en steun daarmee het vernieuwen en verdiepen van het denken over christelijke politiek. 
Een proefnummer ontvangen? Vraag hier eenmalig het voorlaatste nummer aan, over het thema 'gezin'.

Geduld met anderen is liefde. Geduld met jezelf is hoop. Geduld met God is geloof. Met deze krachtige spreuk maakte de Koptische theoloog Adel Bestavros duidelijk dat geduld hard werken is. Geduld is een deugd en misschien wel een met politieke relevantie.

« Terug

Reacties op 'Politiek van geduld - column 'Groen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari