ChristenUnie ontevreden over NS-dienstregeling

DSCN173117-08-2006 19:34 17-08-2006 19:34

De ChristenUnie vindt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen buiten de Kamer om akkoord is gegaan met de nieuwe NS-dienstregeling. Arie Slob: "Er is afgesproken dat het kabinet tijdens de zomer geen onomkeerbare besluiten zou nemen. Nu is dit toch gebeurd terwijl de staatssecretaris wist dat de Kamer nog grote bedenkingen had bij de nieuwe dienstregeling".

Tijdens een spoeddebat spraken fractiespecialisten van PvdA, CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie donderdag hierover met de staatssecretaris. In de nieuwe dienstregeling neemt de rijtijd van de Randstad naar het noorden en het oosten van het land fors toe. Tussen Amsterdam en het noorden kan dit oplopen tot 11 minuten. De staatssecretaris is met voorstellen gekomen om dit bij wijze van experiment tijdelijk met 2 a 3 minuten in te korten, maar dit is volgens de ChristenUnie onvoldoende. Arie Slob "Doordat mensen vaker moeten overstappen neemt de reistijd voor reizigers tussen delen van Noord en Oost-Nederland met meer dan 20 minuten toe. Zo jaag je mensen uit de trein."

Ambitie
Er zijn ook voordelen aan de nieuwe dienstregeling. Zo komen er meer treinen en de spreiding over het uur wordt op veel trajecten verbeterd. Ook zou volgens NS de punctualiteit met de nieuwe dienstregeling moeten toenemen. De ChristenUnie vindt de nieuwe dienstregeling echter te weinig ambitieus. Arie Slob: "Het doel is meer reizigers, maar nu de sporen tussen Amsterdam en Utrecht zijn verdubbeld voor bijna 1 miljard euro gaan er nauwelijks extra treinen rijden. Dat is niet te verkopen! Er had verder meer moeten worden gedaan om de toename van de reistijd in het noorden en het oosten te beperken."

Brief Schultz
Oorspronkelijk zou de Tweede Kamer voor de zomer hierover met de staatssecretaris spreken. Door de val van het kabinet is dit verschoven tot na de vakantie. Arie Slob: "De Kamer was dus nog niet uitgesproken. Toch is de staatssecretaris nu akkoord gegaan, hiermee is ons vertrouwen geschaadt." De verkeerscommissie ontvangt vrijdagmorgen een brief van Schultz met een mogelijk nieuw bod. Van die brief hangt het af of de Kamer wordt opgetrommeld voor een debat op vrijdag of maandag en dus wordt teruggeroepen van reces.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari