Verdrag van Rotterdam (bij de stemming)

zaalbxl.jpgdinsdag 05 september 2006 11:04

Speech rapporteur Blokland Verdrag van Rotterdam

Voorzitter,

In 2002 hebben Parlement en Raad ingestemd met de wijziging van de rechtsgrondslag van de verordening over het overbrengen van gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden, wat een uitvloeisel is van het Verdrag van Rotterdam. In het Parlement was een overgrote meerderheid voor de wijziging van de rechtsgrondslag, in de Raad was er zelfs sprake van unanimiteit. Het feit dat de Europese Commissie deze wijziging aangevochten heeft bij het Hof van Justitie heeft geleid tot jaren van onzekerheid voor de sector. Bovendien heeft de uitspraak van het Hof de zaak alleen maar ingewikkelder gemaakt.

Parlement en Raad waren voor artikel 175 als rechtsgrondslag, de Commissie wilde artikel 133. Het Hof heeft besloten beide artikelen als rechtsgrondslag te erkennen, tot verrassing van alle betrokken partijen.

Voorzitter, deze gang van zaken is helaas niet uniek. In verschillende dossiers is er een strijd tussen Commissie, Parlement en Raad over de keuze van de rechtsgrondslag, laatstelijk nog bij het dossier over het transport van afvalstoffen, waarvoor ik ook rapporteur ben.

Ik zou ervoor willen pleiten dat de drie partijen in de toekomst dit soort keuzes niet meer uitvechten voor het Hof, maar gezamenlijk tot een oplossing komen. Het belangrijkste is dat er een duidelijk beleid komt over de keuze van rechtsgrondslagen. We hebben nu drie vergelijkbare zaken voor het Hof gehad die alle drie tot een andere uitspraak hebben geleid. Dat is niet bevorderlijk voor de coherentie van de wetgeving en leidt ook tot een hele procedure van reparatiewetgeving gelijk aan datgene wat zo meteen in stemming komt.

Ik wil de Commissie en de Raad dus oproepen om samen met dit Huis tot een eenduidige procedure voor de keuze van rechtsgrondslagen te komen. Dat kan de kwaliteit van de wetgeving alleen maar ten goede komen.

Dank u wel

« Terug

Reacties op 'Verdrag van Rotterdam (bij de stemming)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari