Selmayr-gate: Commissie moet hoofd uit zand steken!

tour binnenplaats closewoensdag 18 april 2018 12:46

De meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie gesteund waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om de coup die zij heeft gepleegd met de aanstelling van Selmayr, te heroverwegen.

Concreet zegt de resolutie om de wervingsprocedure voor de positie van SG opnieuw te bekijken en om een gelijke kans aan andere kandidaten te geven.

De Europese Commissie blijft echter zeggen dat er geen regels zijn overtreden in het aanstellingsproces. Dat roept serieuze vragen op over de integriteit en transparantie van de Commissie, en dat is bar slecht voor de beeldvorming van de politiek in Europa.

De resolutie die vandaag is aangenomen doet een zeer dringend appel aan de Commissie om de procedure te heropenen, om ander kandidaten ook de gelegenheid te geven om te solliciteren. De resolutie is in grote meerderheid aangenomen.

In de resolutie zijn enkele amendementen van Peter van Dalen opgenomen. Van Dalen: "Het EP heeft vandaag een goede actie laten zien en dringt duidelijk aan op aanpassing van de regels. Bij de aanstelling van Selmayr zijn die regels zo toegepast, dat alleen hij kon slagen. Daarom is hier sprake van vriendjespolitiek. De procedure moet opnieuw gehouden worden waarbij de termijn van openstelling met 1 maand extra wordt verlengd om ook eventuele kandidaten uit de afzonderlijke Lidstaten een kans te geven.” Het gaat hier immers over essentiële waarden als integriteit en het tegengaan van vriendjespolitiek.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari