Facebook en Cambridge Analytica

glazen wand hemicycle18-04-2018 16:17 18-04-2018 16:17

Peter van Dalen tijdens debat in Straatsburg over privacy:

De grens tussen online en offline vervaagt steeds meer. Dus moeten we éxtra waakzaam zijn voor de bescherming van persoonsgegevens, juist ook op het internet. Facebook is - terecht! - onder vuur komen te liggen.

Een vragenlijst van Cambridge Analytica verzamelde persoonsgegevens. Maar niet alleen van de invullers, die hiervoor toestemming hadden gegeven, óók van hun Facebookvrienden die nota bene van niets wisten!

In Nederland is vorige week bekend geworden dat zorgbedrijven de Facebook-pixel gebruiken om gevoelige informatie te delen met Facebook.

Gelukkig treedt komende maand de nieuwe Europese privacywet in werking. Het is dan niet meer mogelijk persoonsgegevens te verzamelen, of te delen, zonder nadrukkelijke toestemming van de betreffende persoon. Cruciaal wordt nu de handhaving!! Ik roep Europese en Nederlandse autoriteiten op, strikt te handhaven. Waar nodig moeten de forse boetes die mogelijk zijn, zeker worden uitgedeeld.

Overigens ben ik van mening dat de Commissie haar arrogante minachting voor dit parlement moet afleggen en de benoemingsprocedure voor een nieuwe secretaris-generaal moet overdoen!

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari