Herziening van Havenrichtlijn ontmoedigend voor vissers

IMG_400617-04-2018 18:37 17-04-2018 18:37

Meer ‘Fishing for Litter’, meer compensatie voor opruimen van plastic: Als één sector doorheeft hoe schadelijk zwerfvuil en plastic afval in de zeeën zijn, dan is het wel de visserijsector. Onze Nederlandse vissers maken zich al jaren grote zorgen, omdat de visbestanden sterk afhankelijk zijn van een gezond zeemilieu.

Ook voor de EU is het van belang om de verontreiniging van de zeeën terug te dringen. De huidige richtlijn die hier onder andere over gaat, is ruim 17 jaar geleden in werking getreden en is daarom aan herziening toe. Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie is echter ontmoedigend voor de Nederlandse visserijsector.

Zo stelt de Europese Commissie voor dat alle vissersvaartuigen een vergoeding moeten betalen aan een haven ongeacht of ze zwerfvuil uit zee aanleveren of niet. Dit is volgens Europarlementariër Peter van Dalen niet de juiste weg: “Schepen die afval meenemen naar de haven en inleveren, moeten beloond worden, want die helpen mee aan het behoud van de zeeën en van de schepping. De visserijsector kan juist afval uit zee beperken door het opgeviste afval aan te leveren, zoals in Nederland het geval is.´ Nederlandse vissers doen mee aan een opruimingsinitiatief gecoördineerd door KIMO, ‘Fishing for Litter’ genaamd. In Nederland wordt dit project gesubsidieerd door de overheid. Jaarlijks wordt door de vissers ruim 285.000 ton afval uit zee verwijderd.

De leidende commissie voor de herziening van de richtlijn is de Transportcommissie. De Visserijcommissie heeft ook een aandeel: zij levert een adviesrapport aan de transportcommissie op dit onderwerp. Dat deze kwestie belangrijk is voor Peter van Dalen in zijn rol als visserij vertegenwoordiger, blijkt uit het feit dat Van Dalen zowel in de visserijcommissie als in de transportcommissie schaduwrapporteur is.

Van Dalen wil streven naar een vermindering van de kosten die de Europese Commissie voorstelt voor de schepen die meedoen aan het ‘Fishing for Litter’ initiatief. ´Nederlandse vissers werken mee aan het terugdringen van afval uit zee door het opgeviste afval aan land aan te leveren. Ze zouden hiervoor beloond moeten worden in plaats van extra te moeten betalen´.

Van Dalen hoopt binnen een jaar met het adviesrapport klaar te zijn. “Dat moet, de zeeën verdienen onze aandacht. Die plastic soep wordt veel te groot. Opruimen die zooi. De schepping lijdt eronder.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari