Regenbooggezinnen zijn ook gezinnen, maar wees ook zuinig op het traditionele gezin

Wouter 2017woensdag 23 mei 2018 13:30

Elke vier weken schrijft WI-directeur Wouter Beekers een column voor de Trouw-rubriek 'Politiek forum'. Deze week schrijft hij over regenbooggezinnen en pluriformiteit. 'Laat ook verschillende overtuigingen maar zichtbaar worden.'

‘Ook regenbooggezinnen zijn gezinnen. Dit laat het belang van doorbreking van stereotypering zien.’ Zo reageerde D66-minister Ingrid van Engelshoven op de petitie van een actiegroep tegen posters met zoenende mannen. Van de stereotypering van Van Engelshoven vind ik op mijn beurt weer wat.

Eerst maar eens nuanceren. Want voor je het weet kom je in het hokje van homohaat terecht. In de eerste plaats: u mag best weten, ik houd van homo’s. Dat wil zeggen in mijn eigen vrienden- en familiekring bevinden zich nogal wat homo’s, lesbo’s en transgenders, die ik innig liefheb.

In de tweede plaats: met genoemde actiegroep ‘gezin in gevaar’ heb ook ik een probleem. Volgens de groep wordt ‘seksuele perversie’ opgedrongen ‘door nietsontziende radicalen’. Enige liefde voor mensen die vaak heftig worstelen met veroordeling is er niet bij. De stigmatisering en bedreiging die mensen tot op de dag van vandaag ervaren is tergend. Dat vraagt om antwoord, ook van de politiek. Het is goed dat deze coalitie geaardheid wil opnemen in het non-discriminatiebeginsel van de grondwet, een voorstel dat ook in het verkiezingsprogramma van mijn partij was opgenomen.

Maar dat gezegd hebbende, is er dan niet nog steeds ruimte om de schoonheid te zien van dat hele ouderwetse gezin, waarin een man en een vrouw elkaar beloven in trouw en liefde samen te leven, en waarin kinderen kunnen opgroeien met hun eigen biologische vader en moeder? Hoe weerbarstig de praktijk ook is, is dat niet iets om zuinig op te zijn?


Regenboogcoalitie

In de omarming van de vrijheid, mis ik die zuinigheid nogal eens. Wie niet overal een ‘is gelijk’-teken zet  -‘regenbooggezinnen zijn ook gezinnen!’-, wordt direct beschuldigd van vooroordelen en veroordeling. Tussen het veroordelen en het ontkennen van verschillen is wellicht nog een wereld te winnen.

Onze samenleving is een veelkleurige samenleving, en het huidige kabinet is daar een uitdrukking van. Noem het maar een regenboogcoalitie. Laat de verschillende overtuigingen ook maar zichtbaar worden in het mooie initiatief van deze krant om een ‘politiek forum’ in te richten voor de denktanks van de coalitiepartners. En het lijkt me waardevol als bewindslieden in hun beleid en woordkeuze rekenschap blijven geven van deze verschillen.


Wouter Beekers is directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Hij schreef deze column voor de Trouw
-rubriek 'Politiek forum' op 21 mei jl.
Wekelijks schrijft een directeur van het wetenschappelijke bureau van VVD, D66, CDA of ChristenUnie een bijdrage voor deze rubriek, waarin de ideologische / wereldbeschouwelijke achtergrond van bepaalde politieke stellingnames wordt verkend. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari