Bijdrage van Bas Belder (IND/DEM) aan het debat over Turkije

26-09-2006 12:19 26-09-2006 12:19

Voorzitter,

 

 

Collega Eurlings heeft een behartigenswaardig rapport geschreven. Daarbij dringen zich een tweetal vragen richting Commissie op. Zij betreffen het fenomeen van de zogenoemde "diepe staat" ("derin devlet") én het schrijnende gebrek aan godsdienstvrijheid in de Republiek Turkije.

 

 

Meneer de Commissaris, zoals bekend ballen de anti-Europese krachten in Turkije zich samen in intransparante staatsstructuren (nationalistische kringen in leger, politie, gendarmerie, veiligheidsdiensten). In hoeverre blokkeren deze krachten, samengevat onder de noemer van de "diepe staat", de huidige toetredingsonderhandelingen?

 

 

Hardnekkige speculaties brengen diezelfde omineuze "diepe staat" in direct verband met de moord op de Italiaanse geestelijke Andrea Santoro in Trabzon februari dit jaar. Dat brengt mij bij de ronduit vernederende positie van de christelijke kerken in Turkije. Hun voorgangers en leden worden als "buitenlanders" beschouwd, contacten tussen kerken en overheid verlopen via het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Commissaris, ik zou graag op dit punt actie van u willen zien! Of maakt soms de vrees voor een islamistische opmars in Turkije u terughoudend op insistering van volledige godsdienstvrijheid in het land van Atatürk?

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari