Open brief aan Gretta Duisenberg

26-09-2006 13:49 26-09-2006 13:49

Geachte mevrouw Duisenberg,

U benader ik in deze open brief vanwege de alom bekende goede relaties die u met diverse moslimleiders onderhoudt of hebt onderhouden.

Nu de paus in de islamitische wereld opschudding veroorzaakte, is er werk aan de winkel. Had hij willen kwetsen, dan had hij zich kunnen beroepen op zijn vrijheid van meningsuiting, of – in de interpretatie Hirsi Ali – op zijn kwetsrecht. Maar hij is geen Deense grappenmaker, dus hoeveel groten der westerse aarde waren dan pal achter hem gaan staan? Kortom, als kerkleider had hij het gevaar van knippende journalisten beter kunnen voorkomen. Zo duidelijk ligt dat immers ook helemaal niet met moslimgeweld. Zeker niet in Irak.

Juist vanwege dit complexe Irak wil ik u vragen of u bereid bent nog een keer van uw netwerk gebruik te maken. U kent vast moslimleiders van zowel shiitisch als soennitisch kaliber. Het ligt waarschijnlijk aan westerse journalisten dat ik nog niet veel gelezen heb over intensieve pogingen die dergelijke leiders ondernemen om de diverse partijen in Irak te helpen richting prettiger omgangsvormen. Wellicht kunt u deze pogingen via uw netwerk achterhalen, ze - voor zover verstandig - voor het voetlicht brengen, en zo mogelijk nog wat stimuleren.

Wanneer meer moslimleiders zelf interreligieus, etnisch of zelfs antisemitisch, pardon, antizionistisch geweld openlijk veroordelen, zou u werkelijk niet enkel de paus, maar heel oost, west, noord en zuid een grote dienst bewijzen. Groter dan welke polariserende vlag ook op uw balkon.
 

Met vriendelijke groeten,

Rob Nijhoff

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari