Blokland wil Europese oplossing voor immigratieprobleem

27-09-2006 11:09 27-09-2006 11:09

Straatsburg- Hans Blokland (ChristenUnie-SGP) spreekt vanochtend tijdens het EP-debat over het immigratieprobleem in Europa. De Europese gemeenschappelijke markt met vrij verkeer van personen, vraagt volgens Blokland om een consequente beveiliging van de buitengrenzen en een gereguleerde toegang tot de EU.

De zuidelijke lidstaten hebben de EU om hulp gevraagd bij het opvangen van de toestroom immigranten. Blokland:" Europees beleid voor illegale immigratie is noodzakelijk. Maar dat betekent ook dat landen niet zelfstandig kunnen blijven handelen. Spanje heeft onlangs 700.000 illegalen gelegaliseerd zonder andere lidstaten daarin te kennen. Dit gaat niet samen met de wens hulp te ontvangen van de andere lidstaten!".

Tijdens de informele top van de Raad van ministers afgelopen week in Tampere is duidelijk geworden dat de lidstaten het fundamenteel oneens zijn over de aanpak van illegale immigratie. Blokland:"Men is het erover eens dat er een oplossing moet komen maar over de middelen verschillen de lidstaten van mening".

De geschiedenis herhaalt zich volgens Blokland: "Eind jaren negentig hadden Nederland en Duitsland grote problemen met de toestroom van asielzoekers. Zij drongen aan op solidariteit. Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal blokkeerden echter elke oplossing op Europees Niveau. Nu geven noordelijke lidstaten niet thuis bij het verzoek om hulp. De oplossing moet echter op Europees niveau gevonden worden".

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari