Bijdrage Algemene Politieke Beschouwingen
woensdag 27 september 2006 18:31
André Rouvoet: MdV, vandaag kijken we niet alleen vooruit, naar 2007. Maar ook terug op de periode Balkenende.. Het is een goede gewoonte om bij de laatste begroting van het kabinet de balans op te maken. Bijzonder is dat we dat vandaag in feite doen voor maar liefst drie kabinetten in vier jaar tijd. Tijdens het laatst gehouden Verantwoordingsdebat waren overigens zowel de minister-president zelf als de coalitiefracties al begonnen met het opmaken van de eindbalans. “De feiten tellen”, zei de premier toen na iedere zin. Inderdaad, de feiten tellen. Maar dan moet je ook alle feiten tellen. Dat hóórt bij ‘de balans opmaken’. Geen half werk! Ik hou er niet zo van om te spreken in termen van de BV-Nederland. Maar om die vergelijking toch maar even door te trekken: stel je voor: een ondernemer die alleen voor de ene kant van de balans de optelsom maakt….
De ChristenUnie-fractie wil van de weeromstuit niet in dezelfde fout van eenzijdigheid vallen. Daarom willen wij – terugkijkend – de minister-president complimenteren dat hij met zijn kabinetten die lastige dossiers heeft opgepakt en tot afronding heeft gebracht waar de twee paarse kabinetten de vingers niet aan durfden te branden. Ik heb het dan vooral over het ziektekostenstelsel en de WAO. Even afgezien van ons inhoudelijke oordeel over deze ingrijpende hervormingen; het staat buiten kijf dat hier na eindeloze discussies echt iets aan gedaan moest worden. Voeg daarbij voorstellen rond vut en prepensioen, de nieuwe bijstandswet, en niemand kan zeggen dat het kabinet het zich gemakkelijk heeft gemaakt. Naast voorstellen op financieel en sociaal terrein spraken we ook over vraagstukken van internationale verantwoordelijkheid (Irak, Afghanistan). Er was sprake van maatschappelijke onrust en groeiende spanningen tussen bevolkingsgroepen naar aanleiding van twee geruchtmakende moorden. Er was bij vlagen heftig debat over integratie, religieus extremisme, de gevolgen voor de grondrechten in ons land en – algemener – de rol van religie in het publieke domein. En speciaal naar de minister-president kijkend, noem ik de emotievolle gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis, zowel droeve als blijde.
Waar staat de ChristenUnie als het om de beoordeling van dit kabinet gaat? U heeft het allemaal kunnen volgen in de afgelopen jaren. Onze steun voor deze kabinetten was niet vanzelfsprekend, maar moest op inhoud verdiend worden. En zo hoort het ook. Geen oppositie voeren om het oppositie voeren, maar een constructieve opstelling bij het beoordelen van de kabinetsvoorstellen. Oppositie, niet tegen het kabinet, maar vóór een christelijk-sociaal beleid. We hebben steun gegeven aan een deel van de hervormingsagenda van deze kabinetten. In veel gevallen niet dan nadat de Tweede Kamer, o.a. de ChristenUnie-fractie, door middel van amendementen de scherpe kanten van de voorstellen eraf had geschaafd en waarborgen voor een zorgvuldige uitvoering had aangedragen. Ik denk aan de WMO, waar dit wel het meest pregnant zichtbaar is geweest.
Als ChristenUnie hebben we ook vaak moeten afhaken, omdat de balans tussen eigen verantwoordelijkheid en solidariteit ontbrak, omdat de maatvoering zoek was of omdat voorstellen ronduit onrechtvaardig waren. Ik denk aan de no-claimregeling in de zorg, de verhoging van eigen bijdragen, het pleidooi voor verlaging van accijnzen op alcohol, het onvoldoende aanpakken van schrijnende toestanden in verpleegtehuizen, de daling van de koopkracht van de 7 miljoen huishoudens in ons land, voor het vierde jaar op rij en in 2005 ondanks de economische groei, onlangs het abrupt stoppen van de MEP, een flinke knauw voor het investeringsklimaat met grote gevolgen voor MKB-ondernemers, het terugsturen van tot het christendom bekeerde ex-moslims en homoseksuelen naar landen als Iran, waar ze de doodstraf kunnen krijgen, enz. enz. Daadkracht is één, maar gerechtigheid, menselijke maat en zorgvuldigheid mogen nooit uit het oog worden verloren. Dat is helaas de afgelopen jaren regelmatig wél het geval geweest.
De Miljoenennota 2007 kent, om het met enig gevoel voor understatement te zeggen, een optimistische toon. Het gaat goed met Nederland. Het heeft weinig zin om al teveel tijd te steken in de beantwoording van de vraag aan wie we dit te danken hebben, al zijn er nogal wat deskundigen die menen dat de economische voorspoed eerder ondanks dan dankzij de kabinetten Balkenende is gerealiseerd. Ook hier rekent het kabinet wel heel erg naar zichzelf toe. Ik denk aan het CDA-pamfletje ‘Alle 101 goed’, waarin zo ongeveer alles wat de afgelopen jaren goed is gegaan in dit land aan het kabinet, aan het CDA (VVD en D66 worden niet één keer genoemd…) en aan Jan-Peter Balkenende persoonlijk wordt toegeschreven. Het ontbreekt er nog maar aan dat de warmste juli-maand van de afgelopen decennia en de verkiezing van het geitenkaasje Grand Cru Bettine uit Etten-Leur tot het beste geitenkaasje van de wereld óók op het successenlijstje wordt geschreven!
Belangrijker is om te kijken naar wat in de komende jaren nodig is. Het is dan overigens eigenlijk relevanter te kijken naar wat partijen willen, dan naar wat het kabinet wil. Dit tussenkabinet heeft immers nog maar twee maanden te gaan. Maar wij willen het kabinet serieus nemen. Het gaat immers in de kern om de – zij het min of meer voorlopige – goedkeuring van de begroting voor volgend jaar. We geven toestemming waar het kabinet geld aan mag uitgeven. Om die reden heeft onze fractie er toch voor gekozen, om opnieuw een tegenbegroting naast het twaalfde werkstuk van minister Zalm te leggen. Met daarin noodzakelijke bijstellingen, of – zo u wilt – christelijk-sociale correcties op de Miljoenennota. Daarmee maken wij duidelijk wat wij niet willen en vooral ook wat wij wél willen.
Voorzitter, hét thema vorig jaar was, wat de ChristenUnie betreft, ‘vertrouwen’. Omdat wij vaststelden dat daar een gebrek aan was en er dus de noodzaak was om te ‘groeien in vertrouwen’. In feite is dat nog steeds zo. Het doet me dan ook deugd dat dit thema school heeft gemaakt, tot in de titels van verkiezingsprogramma’s toe. Het gaat me er echter niet om dit begrip te claimen. Wij – als politiek – hebben allemaal te kampen met die vertrouwenskloof. Met de moeite om leiderschap zo in te vullen dat de samenleving werkelijk vérder komt. Met de uitdaging te werken aan een samenleving waar het voor iedereen goed wonen is.
Vandaag is de kernvraag of dit tussenkabinet Balkenende III, staande op de schouders van Balkenende II, in voldoende mate tegemoetkomt aan de vraagstukken waar we als samenleving voor staan.
De ChristenUnie heeft daar eerlijk gezegd zo z’n twijfels over. Het mag dan economisch beter gaan, de Miljoenennota en de begrotingen ademen teveel de sfeer dat we er wel zo ongeveer zijn. Terwijl er nog zoveel zaken zijn die onze aandacht vragen en om concreet en gericht beleid vragen.
Een heel fundamentele vraag is of we kunnen spreken van een stabiele samenleving, of dat we toch vooral een samenleving op drift, in verwarring zijn. Hoe staat het met het maatschappelijke fundament van Nederland? Zoals gezegd: het gáát economisch beter, maar veel mensen ervaren vooral onzekerheid over de toekomst, onveiligheid op straat en in de eigen omgeving, en onbehagen over de spanningen in onze samenleving. Een bloeiende economie blijkt weinig te zeggen over de kwaliteit van het leven.
Het kabinet heeft op tal van punten doortastend knopen doorgehakt, maar desalniettemin zijn we blijven worstelen met veel problemen, die om heldere keuzes en verantwoorde oplossingen vragen. Of het gaat om de hervorming van de verzorgingsstaat of om een nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden tussen overheid en burger. Of het gaat om migratie en integratie, de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen, of om botsende grondrechten. Of het gaat om de dreiging van terrorisme en criminaliteit, of om vraagstukken van internationale gerechtigheid.
Voorzitter, tegen die achtergrond blijft het werken aan betrokken burgerschap ook voor de komende jaren een cruciale opgave. Wij zien nog niet dat het 1,2, 3 makkelijker wordt. Ik wil de minister-president in dit verband vragen hoe hij nu precies aankijkt tegen de resultaten van zijn – ooit op initiatief van mijn voorganger Veling gelanceerde – waarden en normencampagne. Een beetje kort door de bocht misschien, maar zijn we nu werkelijk verder gekomen in de afgelopen jaren dan bij wijze van spreken twee Ridderzaalbijeenkomsten over ‘maatschappelijke binding’ en de website zestienmiljoenmensen? Mij bekruipt het gevoel dat de politieke vertaling eigenlijk is blijven liggen. Te weinig is het beroep op eigen verantwoordelijkheid van de burger verbonden met het begrip dienstbare samenleving, als tegenhanger van de ‘dienstbare overheid’.
Veel meer dan in het begrip ‘verantwoordelijkheid van de burger’, dat in de praktijk gemakkelijk uitwerkt als zelfredzaamheid, ligt in ‘dienstbaarheid’ besloten dat verantwoordelijkheid ook inhoudt het dragen van verantwoordelijkheid voor elkaar. Als de taak van de politiek om het waarden-en-normendebat in de samenleving concreet te maken ergens ligt, dan is het wel in het helder benoemen van die – vaak haast vanzelfsprekende – plichten, waarmee de burger zich jegens de samenleving dienstbaar kan maken. Op basis van innerlijk plichtsbesef, maar misschien ook wel op basis van het minder verheven principe van ‘voor wat hoort wat’. Dit debat is ook cruciaal in het integratievraagstuk. Want ook daar gaat het in essentie over wat we voor elkaar willen betekenen. Want arbeidsplaatsen voor migranten regel je niet hier, maar dat doen bedrijven in de samenleving. Wederzijdse tolerantie, ook als dat wel eens pijn doet, ongeacht verschillen van godsdienst, richting christenen, moslims, joden en humanisten geef je niet vorm in Den Haag, maar in kerken, moskeeën, scholen en buurten.
Het kabinet is onvoldoende toegekomen aan het benoemen van de maatschappelijke plichten en ik roep het op opnieuw daaraan te werken. Hoe staat het eigenlijk met de toezegging van de minister-president in mijn richting over het opstellen van een Handvest van burgerplichten? Het voorstel te werken aan ‘algemene beginselen van behoorlijk burgerschap’ is op niks uitgelopen. Maar we moeten er mee verder. Is een opdracht aan de Conventie, die binnenkort op heel andere punten voorstellen doet aan de Kamer, wellicht een idee?
Ondertussen is het zaak niet stil te zitten. Er kan nu al genoeg gebeuren aan versterking van het idee van maatschappelijke plichten. Als het gaat om integratie en burgerschap. En als het gaat om het stimuleren van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Onze tegenbegroting bevat op dit punt een aantal heel heldere voorstellen: de spaargift, om de filantropie te stimuleren en het fiscaal belonen van een sociaal half jaar werken in de onderwijs en de zorg. Dat is in meer opzichten toekomstgericht – denk aan de tekorten die we menselijkerwijs in de nabije toekomst verwachten.
Een tweede speerpunt: we kunnen, moeten werken aan versterking van het fundament door blijvend te werken aan meer veiligheid. In de economische euforie van het moment lijkt het alsof het kabinet ook op dit punt tevreden achterover lijkt te willen leunen. Om maar enkele geheel uiteenlopende punten te noemen: geweld tegen hulpverleners neemt toe. Maar wat doen we er aan? Kennelijk is het nog steeds ‘normaal’ dat notoir ondemocratische landen als Saoedi-Arabië grote sommen geld naar scholen en instellingen in Nederland kunnen sturen. Wat doen we er aan? Het kabinet had meer agenten en meer veiligheid beloofd. Of de veiligheid toegenomen is, daar kun je over twisten, maar meer agenten zijn er in elk geval niet gekomen. Wat doen we er aan? Boetes tikken lang niet altijd aan bij hoge inkomens; criminele vermogens worden hoegenaamd ongemoeid gelaten. Wat doen we er aan?
Voorzitter, een derde speerpunt. Een van de kerntaken van de overheid is de bescherming van de zwakkeren. Daarom is dit punt één van de eerste dingen waar vanuit christelijk-sociaal perspectief gekeken wordt als het gaat om de versterking van het fundament van onze samenleving. Want juist daar heeft het fundament gekraakt in de afgelopen jaren. En die kritiek komt niet alleen van de vakbeweging, de CG-Raad en de ouderenbonden, maar bijv. ook van de Basisgroep Sociale Zekerheid van het CDA.
Een kernpunt is wel de no-claimregeling. Hij werkt niet. Hij is bureaucratisch. En vooral: hij is onrechtvaardig en onsolidair, zoals collega Verhagen afgelopen vrijdag terecht constateerde. Welnu, hij kan worden afgeschaft, zelfs al per 1 januari a.s., volgens Hans Wiegel. De vraag is dus nu, of we het ook echt willen. De ChristenUnie in elk geval wel!
Ik denk ook aan een effectief preventiebeleid. We waren wel eens verder verwijderd van minister Hoogervorst, toen hij geen meerderheid van de Kamer achter zich kreeg om alcohol onder jongeren aan te pakken. De breezers, zeg maar. Nu zien we de cijfers in de meest recente rapporten over alcoholmisbruik. Wil het kabinet met ons meedenken over hogere accijnzen, maatregelen als een verbod op breezers in supermarkten, enzovoorts?
Voorzitter, een vierde punt, waar het fundament van de samenleving versterking verdient. Gezinnen en alleenstaanden. Goed dat het kabinet een aantal maatregelen heeft genomen. Het lesgeld, vorig jaar. De kinderbijslag dit jaar. Maar het kan doorslaan. Sinds de Algemene Beschouwingen van 2005 is er een soort hype ontstaan over gratis kinderopvang voor iedereen; en de scholen moeten voor, tussen en na schooltijd alles maar regelen. In de kabinetsplannen komen zelfs huishoudens met een gezamenlijk inkomen van 130.000 euro (ruim vier keer modaal, zeg maar een ministerssalaris!) in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Hoezo eigen verantwoordelijkheid, denk ik dan! En wat hebben ouders aan het ingewikkeld maken van de tussenschoolse opvang, als dat onder andere betekent dat de kosten omhoog gaan in de richting van 7,50 per dag!?
Voorzitter, laten we liever werken aan zinvoller maatregelen voor gezinnen en alleenstaanden: gratis schoolboeken, gratis OV-jaarkaart voor 16/17-jarige HBO-ers en MBO-ers. Kortom, zie onze tegenbegroting.
Nee, wie de keuzevrijheid van ouders écht wil bevorderen, steunt de ChristenUnie in ons voorstel voor het kindgebonden budget, ter vrije besteding door de ouders. Als ik lees hoe minister De Geus afgelopen maandag in de krant (AD) reageerde op de plannen voor gratis kinderopvang (‘ondoordacht en onbetaalbaar’), heb ik goede hoop nu eindelijk het kabinet eens echt aan mijn zijde te krijgen.
Voorzitter, volgens de prognoses zien we de komende jaren een krapper wordende arbeidsmarkt tegemoet. Willen we de beschikbare vacatures vervullen, dan moeten er meer mensen, langer aan het werk. Dat verstevigt het fundament. Daartoe zijn stimulerende maatregelen nodig. Geen ingewikkelde maatregelen, zoals de levensloop, of afstraffende maatregelen, zoals het afbouwen van de basisaftrek (algemene heffingskorting), zoals VVD en CDA in hun programma’s voorstellen, maar creatieve maatregelen die mensen perspectief en kansen bieden, ook als zij een lager inkomen hebben. Met behoud van hun mogelijkheden om zelf verantwoorde keuzen te maken. Kortom, en met alle respect, dan helpt zo’n verlaging van de ww-premie niet echt. We moeten aan de slag met werkzame maatregelen. Spaardagen en dus het stimuleren van werk, in plaats van de impopulaire levensloop, die neerkomt op het subsidiëren van vrije tijd! Gerichte lastenverlichting voor werkgevers om ouderen aan het werk te helpen. Loonkostenvermindering voor kansarme jongeren. Overeenkomsten werk- en opleiding stimuleren. Er staan simpelweg teveel mensen aan de kant. Investeren in landbouw en visserij, op weg naar een houdbare, een duurzame toekomst.
Overigens: onder dankzegging voor de uitvoering van de motie-Slob inzake extra geld voor de scheepsbouw, mag het kabinet dit wat ons betreft op het successenlijstje zetten. Wij doen daar niet kinderachtig over.
Voorzitter, de kabinetten Balkenende I en II hebben het milieu in belangrijke mate veronachtzaamd. Jammer, maar met alle welwillendheid kunnen we er niets anders van maken. En het kabinet Balkenende III toont ambitie op meer terreinen dan het aan zal kunnen, maar niet op dit punt. De recente voorstellen om de energiesubsidies te staken zijn een illustratie van een op dit punt stelselmatig onbetrouwbare overheid. Ook de gebrekkige visie op de rol van het OV in het kader van mobiliteit toont aan dat de prioriteit van het kabinet niet ligt bij milieu. Wie zich een goede rentmeester wil betonen, is gehouden de leefomgeving in goede staat achter te laten. Ook hiermee versterk je het fundament voor de toekomst. Hoe kan dat? Bijvoorbeeld door gewoon middelen ter beschikking te stellen voor energiebesparing en duurzame energie: belastingfaciliteiten voor burgers en bedrijven die investeren in isolatie en duurzame energie (150 miljoen). Waar halen we het geld dan vandaan? Bijvoorbeeld door wekgevers te ontmoedigen een lease-auto ter beschikking te stellen via een werkgeversheffing. En overigens kan de leaseregeling ook budgetneutraal wel wat vergroend worden. De bijtelling voor 'minder milieuvervuilende' auto's verlagen en de bijtelling voor 'meer milieuvervuilende' auto’s verhogen. Verschuiven ook van budgetten van wegen naar spoor.
In lijn met Nota Mobiliteit ligt accent van begroting volledig op uitbreiding wegen. Tekenend is dat er voor spoor geen enkel project in de verkenningsfase staat. Dat is opvallend als je ziet dat in de diverse regionale netwerkanalyses wel wensen staan voor het spoor en spoorprojecten van verkenning tot uitvoering vaak vele jaren vergen. De NS geeft in de “netwerkanalyse spoor” aan dat de ambities in de Nota Mobiliteit voor spoor veel te laag liggen. De NS verwacht meer reizigers en acht een hogere groei mogelijk indien er meer maatregelen worden genomen.
Op het gebied van cultuur is vooral het gevoel van urgentie op het punt van de restauratieachterstanden bij monumenten schrijnend. Een vage toezegging van de minister bij de voorjaarsnota om er bij de najaarsnota eens naar te kijken, is niet genoeg. Wij willen de achterstanden bij deze begroting wegwerken door extra te investeren in het herstel van monumentale gebouwen. 50 miljoen maken we vrij in onze tegenbegroting en de overige benodigde 85 miljoen kan zonder problemen uit het FES gehaald worden; het gaat immers om een eenmalige uitgave.
Voorzitter, mijn laatste hoofdpunt is de begroting in de financiële zin van het woord. Het overkomt onze fractie ook niet al te vaak – meestal dienen we tegenbegrotingen in binnen het budgettaire kader dat ons door de minister van financiën wordt aangereikt, maar nu zien we het echt anders. De begroting is te optimistisch. De overheidsfinanciën lijken op orde te zijn gebracht, maar het verbeterde EMU-saldo is in belangrijke mate toe te schrijven aan het conjuncturele herstel en de hoge aardgasinkomsten. Volgens de Raad van State is het begrote EMU-saldo voor 2007 dan ook te gering. Tel daarbij op dat de reële olieprijs momenteel ver beneden de prijs ligt waarmee in de begroting van 2007 is gerekend en het is duidelijk dat het huidige evenwicht wankel van aard is en de neerwaartse risico’s groot zijn. We willen daarom naar een overschot van 0,5% BBP, in plaats van de magere 0,2% die het kabinet ons nu presenteert.
MdV, begin juli hebben we met elkaar vastgesteld dat het kabinet Balkenende III een bijzonder kabinet is, een soort tussenkabinet, met een zeer beperkte levensduur. Bijna iedereen was ervan doordrongen dat terughoudendheid en prudentie op z’n plaats zijn en dat het gepast zou zijn een volgend kabinet niet voor voldongen politieke feiten te plaatsen. Bepaald niet alle begrotingshoofdstukken geven van dit besef blijk. Kennelijk waren de voorbereidingen op het moment van de val van Balkenende II al zó ver gevorderd waren dat de Prinsjesdagstukken maar aan de nieuwe werkelijkheid zijn aangepast. Ik bedoel: als ik er nu ééntje uitpik, bijv. BZK, en ik lees voorstellen voor een nationale politie, een nieuwe beloningsstructuur voor politieke ambtsdragers, hervorming van de Rijksdienst, enzovoort, terwijl de behandeling van de BZK-begroting is voorzien ergens ná de verkiezingen, dus als het kabinet al demissionair is. Waarom deze ambieuze agenda?
MdV, de feitelijke regeerperiode mag dan bijzonder kort zijn, de verantwoordelijkheid van de regering en allen die daar deel van uitmaken is er natuurlijk niet minder om. Namens de fractie van de ChristenUnie wens ik alle bewindslieden daarom bij het uitoefenen van hun ambt van harte Gods zegen toe.
(alleen de uitgesproken tekst geldt)
De ChristenUnie-fractie wil van de weeromstuit niet in dezelfde fout van eenzijdigheid vallen. Daarom willen wij – terugkijkend – de minister-president complimenteren dat hij met zijn kabinetten die lastige dossiers heeft opgepakt en tot afronding heeft gebracht waar de twee paarse kabinetten de vingers niet aan durfden te branden. Ik heb het dan vooral over het ziektekostenstelsel en de WAO. Even afgezien van ons inhoudelijke oordeel over deze ingrijpende hervormingen; het staat buiten kijf dat hier na eindeloze discussies echt iets aan gedaan moest worden. Voeg daarbij voorstellen rond vut en prepensioen, de nieuwe bijstandswet, en niemand kan zeggen dat het kabinet het zich gemakkelijk heeft gemaakt. Naast voorstellen op financieel en sociaal terrein spraken we ook over vraagstukken van internationale verantwoordelijkheid (Irak, Afghanistan). Er was sprake van maatschappelijke onrust en groeiende spanningen tussen bevolkingsgroepen naar aanleiding van twee geruchtmakende moorden. Er was bij vlagen heftig debat over integratie, religieus extremisme, de gevolgen voor de grondrechten in ons land en – algemener – de rol van religie in het publieke domein. En speciaal naar de minister-president kijkend, noem ik de emotievolle gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis, zowel droeve als blijde.
Waar staat de ChristenUnie als het om de beoordeling van dit kabinet gaat? U heeft het allemaal kunnen volgen in de afgelopen jaren. Onze steun voor deze kabinetten was niet vanzelfsprekend, maar moest op inhoud verdiend worden. En zo hoort het ook. Geen oppositie voeren om het oppositie voeren, maar een constructieve opstelling bij het beoordelen van de kabinetsvoorstellen. Oppositie, niet tegen het kabinet, maar vóór een christelijk-sociaal beleid. We hebben steun gegeven aan een deel van de hervormingsagenda van deze kabinetten. In veel gevallen niet dan nadat de Tweede Kamer, o.a. de ChristenUnie-fractie, door middel van amendementen de scherpe kanten van de voorstellen eraf had geschaafd en waarborgen voor een zorgvuldige uitvoering had aangedragen. Ik denk aan de WMO, waar dit wel het meest pregnant zichtbaar is geweest.
Als ChristenUnie hebben we ook vaak moeten afhaken, omdat de balans tussen eigen verantwoordelijkheid en solidariteit ontbrak, omdat de maatvoering zoek was of omdat voorstellen ronduit onrechtvaardig waren. Ik denk aan de no-claimregeling in de zorg, de verhoging van eigen bijdragen, het pleidooi voor verlaging van accijnzen op alcohol, het onvoldoende aanpakken van schrijnende toestanden in verpleegtehuizen, de daling van de koopkracht van de 7 miljoen huishoudens in ons land, voor het vierde jaar op rij en in 2005 ondanks de economische groei, onlangs het abrupt stoppen van de MEP, een flinke knauw voor het investeringsklimaat met grote gevolgen voor MKB-ondernemers, het terugsturen van tot het christendom bekeerde ex-moslims en homoseksuelen naar landen als Iran, waar ze de doodstraf kunnen krijgen, enz. enz. Daadkracht is één, maar gerechtigheid, menselijke maat en zorgvuldigheid mogen nooit uit het oog worden verloren. Dat is helaas de afgelopen jaren regelmatig wél het geval geweest.
De Miljoenennota 2007 kent, om het met enig gevoel voor understatement te zeggen, een optimistische toon. Het gaat goed met Nederland. Het heeft weinig zin om al teveel tijd te steken in de beantwoording van de vraag aan wie we dit te danken hebben, al zijn er nogal wat deskundigen die menen dat de economische voorspoed eerder ondanks dan dankzij de kabinetten Balkenende is gerealiseerd. Ook hier rekent het kabinet wel heel erg naar zichzelf toe. Ik denk aan het CDA-pamfletje ‘Alle 101 goed’, waarin zo ongeveer alles wat de afgelopen jaren goed is gegaan in dit land aan het kabinet, aan het CDA (VVD en D66 worden niet één keer genoemd…) en aan Jan-Peter Balkenende persoonlijk wordt toegeschreven. Het ontbreekt er nog maar aan dat de warmste juli-maand van de afgelopen decennia en de verkiezing van het geitenkaasje Grand Cru Bettine uit Etten-Leur tot het beste geitenkaasje van de wereld óók op het successenlijstje wordt geschreven!
Belangrijker is om te kijken naar wat in de komende jaren nodig is. Het is dan overigens eigenlijk relevanter te kijken naar wat partijen willen, dan naar wat het kabinet wil. Dit tussenkabinet heeft immers nog maar twee maanden te gaan. Maar wij willen het kabinet serieus nemen. Het gaat immers in de kern om de – zij het min of meer voorlopige – goedkeuring van de begroting voor volgend jaar. We geven toestemming waar het kabinet geld aan mag uitgeven. Om die reden heeft onze fractie er toch voor gekozen, om opnieuw een tegenbegroting naast het twaalfde werkstuk van minister Zalm te leggen. Met daarin noodzakelijke bijstellingen, of – zo u wilt – christelijk-sociale correcties op de Miljoenennota. Daarmee maken wij duidelijk wat wij niet willen en vooral ook wat wij wél willen.
Voorzitter, hét thema vorig jaar was, wat de ChristenUnie betreft, ‘vertrouwen’. Omdat wij vaststelden dat daar een gebrek aan was en er dus de noodzaak was om te ‘groeien in vertrouwen’. In feite is dat nog steeds zo. Het doet me dan ook deugd dat dit thema school heeft gemaakt, tot in de titels van verkiezingsprogramma’s toe. Het gaat me er echter niet om dit begrip te claimen. Wij – als politiek – hebben allemaal te kampen met die vertrouwenskloof. Met de moeite om leiderschap zo in te vullen dat de samenleving werkelijk vérder komt. Met de uitdaging te werken aan een samenleving waar het voor iedereen goed wonen is.
Vandaag is de kernvraag of dit tussenkabinet Balkenende III, staande op de schouders van Balkenende II, in voldoende mate tegemoetkomt aan de vraagstukken waar we als samenleving voor staan.
De ChristenUnie heeft daar eerlijk gezegd zo z’n twijfels over. Het mag dan economisch beter gaan, de Miljoenennota en de begrotingen ademen teveel de sfeer dat we er wel zo ongeveer zijn. Terwijl er nog zoveel zaken zijn die onze aandacht vragen en om concreet en gericht beleid vragen.
Een heel fundamentele vraag is of we kunnen spreken van een stabiele samenleving, of dat we toch vooral een samenleving op drift, in verwarring zijn. Hoe staat het met het maatschappelijke fundament van Nederland? Zoals gezegd: het gáát economisch beter, maar veel mensen ervaren vooral onzekerheid over de toekomst, onveiligheid op straat en in de eigen omgeving, en onbehagen over de spanningen in onze samenleving. Een bloeiende economie blijkt weinig te zeggen over de kwaliteit van het leven.
Het kabinet heeft op tal van punten doortastend knopen doorgehakt, maar desalniettemin zijn we blijven worstelen met veel problemen, die om heldere keuzes en verantwoorde oplossingen vragen. Of het gaat om de hervorming van de verzorgingsstaat of om een nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden tussen overheid en burger. Of het gaat om migratie en integratie, de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen, of om botsende grondrechten. Of het gaat om de dreiging van terrorisme en criminaliteit, of om vraagstukken van internationale gerechtigheid.
Voorzitter, tegen die achtergrond blijft het werken aan betrokken burgerschap ook voor de komende jaren een cruciale opgave. Wij zien nog niet dat het 1,2, 3 makkelijker wordt. Ik wil de minister-president in dit verband vragen hoe hij nu precies aankijkt tegen de resultaten van zijn – ooit op initiatief van mijn voorganger Veling gelanceerde – waarden en normencampagne. Een beetje kort door de bocht misschien, maar zijn we nu werkelijk verder gekomen in de afgelopen jaren dan bij wijze van spreken twee Ridderzaalbijeenkomsten over ‘maatschappelijke binding’ en de website zestienmiljoenmensen? Mij bekruipt het gevoel dat de politieke vertaling eigenlijk is blijven liggen. Te weinig is het beroep op eigen verantwoordelijkheid van de burger verbonden met het begrip dienstbare samenleving, als tegenhanger van de ‘dienstbare overheid’.
Veel meer dan in het begrip ‘verantwoordelijkheid van de burger’, dat in de praktijk gemakkelijk uitwerkt als zelfredzaamheid, ligt in ‘dienstbaarheid’ besloten dat verantwoordelijkheid ook inhoudt het dragen van verantwoordelijkheid voor elkaar. Als de taak van de politiek om het waarden-en-normendebat in de samenleving concreet te maken ergens ligt, dan is het wel in het helder benoemen van die – vaak haast vanzelfsprekende – plichten, waarmee de burger zich jegens de samenleving dienstbaar kan maken. Op basis van innerlijk plichtsbesef, maar misschien ook wel op basis van het minder verheven principe van ‘voor wat hoort wat’. Dit debat is ook cruciaal in het integratievraagstuk. Want ook daar gaat het in essentie over wat we voor elkaar willen betekenen. Want arbeidsplaatsen voor migranten regel je niet hier, maar dat doen bedrijven in de samenleving. Wederzijdse tolerantie, ook als dat wel eens pijn doet, ongeacht verschillen van godsdienst, richting christenen, moslims, joden en humanisten geef je niet vorm in Den Haag, maar in kerken, moskeeën, scholen en buurten.
Het kabinet is onvoldoende toegekomen aan het benoemen van de maatschappelijke plichten en ik roep het op opnieuw daaraan te werken. Hoe staat het eigenlijk met de toezegging van de minister-president in mijn richting over het opstellen van een Handvest van burgerplichten? Het voorstel te werken aan ‘algemene beginselen van behoorlijk burgerschap’ is op niks uitgelopen. Maar we moeten er mee verder. Is een opdracht aan de Conventie, die binnenkort op heel andere punten voorstellen doet aan de Kamer, wellicht een idee?
Ondertussen is het zaak niet stil te zitten. Er kan nu al genoeg gebeuren aan versterking van het idee van maatschappelijke plichten. Als het gaat om integratie en burgerschap. En als het gaat om het stimuleren van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Onze tegenbegroting bevat op dit punt een aantal heel heldere voorstellen: de spaargift, om de filantropie te stimuleren en het fiscaal belonen van een sociaal half jaar werken in de onderwijs en de zorg. Dat is in meer opzichten toekomstgericht – denk aan de tekorten die we menselijkerwijs in de nabije toekomst verwachten.
Een tweede speerpunt: we kunnen, moeten werken aan versterking van het fundament door blijvend te werken aan meer veiligheid. In de economische euforie van het moment lijkt het alsof het kabinet ook op dit punt tevreden achterover lijkt te willen leunen. Om maar enkele geheel uiteenlopende punten te noemen: geweld tegen hulpverleners neemt toe. Maar wat doen we er aan? Kennelijk is het nog steeds ‘normaal’ dat notoir ondemocratische landen als Saoedi-Arabië grote sommen geld naar scholen en instellingen in Nederland kunnen sturen. Wat doen we er aan? Het kabinet had meer agenten en meer veiligheid beloofd. Of de veiligheid toegenomen is, daar kun je over twisten, maar meer agenten zijn er in elk geval niet gekomen. Wat doen we er aan? Boetes tikken lang niet altijd aan bij hoge inkomens; criminele vermogens worden hoegenaamd ongemoeid gelaten. Wat doen we er aan?
Voorzitter, een derde speerpunt. Een van de kerntaken van de overheid is de bescherming van de zwakkeren. Daarom is dit punt één van de eerste dingen waar vanuit christelijk-sociaal perspectief gekeken wordt als het gaat om de versterking van het fundament van onze samenleving. Want juist daar heeft het fundament gekraakt in de afgelopen jaren. En die kritiek komt niet alleen van de vakbeweging, de CG-Raad en de ouderenbonden, maar bijv. ook van de Basisgroep Sociale Zekerheid van het CDA.
Een kernpunt is wel de no-claimregeling. Hij werkt niet. Hij is bureaucratisch. En vooral: hij is onrechtvaardig en onsolidair, zoals collega Verhagen afgelopen vrijdag terecht constateerde. Welnu, hij kan worden afgeschaft, zelfs al per 1 januari a.s., volgens Hans Wiegel. De vraag is dus nu, of we het ook echt willen. De ChristenUnie in elk geval wel!
Ik denk ook aan een effectief preventiebeleid. We waren wel eens verder verwijderd van minister Hoogervorst, toen hij geen meerderheid van de Kamer achter zich kreeg om alcohol onder jongeren aan te pakken. De breezers, zeg maar. Nu zien we de cijfers in de meest recente rapporten over alcoholmisbruik. Wil het kabinet met ons meedenken over hogere accijnzen, maatregelen als een verbod op breezers in supermarkten, enzovoorts?
Voorzitter, een vierde punt, waar het fundament van de samenleving versterking verdient. Gezinnen en alleenstaanden. Goed dat het kabinet een aantal maatregelen heeft genomen. Het lesgeld, vorig jaar. De kinderbijslag dit jaar. Maar het kan doorslaan. Sinds de Algemene Beschouwingen van 2005 is er een soort hype ontstaan over gratis kinderopvang voor iedereen; en de scholen moeten voor, tussen en na schooltijd alles maar regelen. In de kabinetsplannen komen zelfs huishoudens met een gezamenlijk inkomen van 130.000 euro (ruim vier keer modaal, zeg maar een ministerssalaris!) in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Hoezo eigen verantwoordelijkheid, denk ik dan! En wat hebben ouders aan het ingewikkeld maken van de tussenschoolse opvang, als dat onder andere betekent dat de kosten omhoog gaan in de richting van 7,50 per dag!?
Voorzitter, laten we liever werken aan zinvoller maatregelen voor gezinnen en alleenstaanden: gratis schoolboeken, gratis OV-jaarkaart voor 16/17-jarige HBO-ers en MBO-ers. Kortom, zie onze tegenbegroting.
Nee, wie de keuzevrijheid van ouders écht wil bevorderen, steunt de ChristenUnie in ons voorstel voor het kindgebonden budget, ter vrije besteding door de ouders. Als ik lees hoe minister De Geus afgelopen maandag in de krant (AD) reageerde op de plannen voor gratis kinderopvang (‘ondoordacht en onbetaalbaar’), heb ik goede hoop nu eindelijk het kabinet eens echt aan mijn zijde te krijgen.
Voorzitter, volgens de prognoses zien we de komende jaren een krapper wordende arbeidsmarkt tegemoet. Willen we de beschikbare vacatures vervullen, dan moeten er meer mensen, langer aan het werk. Dat verstevigt het fundament. Daartoe zijn stimulerende maatregelen nodig. Geen ingewikkelde maatregelen, zoals de levensloop, of afstraffende maatregelen, zoals het afbouwen van de basisaftrek (algemene heffingskorting), zoals VVD en CDA in hun programma’s voorstellen, maar creatieve maatregelen die mensen perspectief en kansen bieden, ook als zij een lager inkomen hebben. Met behoud van hun mogelijkheden om zelf verantwoorde keuzen te maken. Kortom, en met alle respect, dan helpt zo’n verlaging van de ww-premie niet echt. We moeten aan de slag met werkzame maatregelen. Spaardagen en dus het stimuleren van werk, in plaats van de impopulaire levensloop, die neerkomt op het subsidiëren van vrije tijd! Gerichte lastenverlichting voor werkgevers om ouderen aan het werk te helpen. Loonkostenvermindering voor kansarme jongeren. Overeenkomsten werk- en opleiding stimuleren. Er staan simpelweg teveel mensen aan de kant. Investeren in landbouw en visserij, op weg naar een houdbare, een duurzame toekomst.
Overigens: onder dankzegging voor de uitvoering van de motie-Slob inzake extra geld voor de scheepsbouw, mag het kabinet dit wat ons betreft op het successenlijstje zetten. Wij doen daar niet kinderachtig over.
Voorzitter, de kabinetten Balkenende I en II hebben het milieu in belangrijke mate veronachtzaamd. Jammer, maar met alle welwillendheid kunnen we er niets anders van maken. En het kabinet Balkenende III toont ambitie op meer terreinen dan het aan zal kunnen, maar niet op dit punt. De recente voorstellen om de energiesubsidies te staken zijn een illustratie van een op dit punt stelselmatig onbetrouwbare overheid. Ook de gebrekkige visie op de rol van het OV in het kader van mobiliteit toont aan dat de prioriteit van het kabinet niet ligt bij milieu. Wie zich een goede rentmeester wil betonen, is gehouden de leefomgeving in goede staat achter te laten. Ook hiermee versterk je het fundament voor de toekomst. Hoe kan dat? Bijvoorbeeld door gewoon middelen ter beschikking te stellen voor energiebesparing en duurzame energie: belastingfaciliteiten voor burgers en bedrijven die investeren in isolatie en duurzame energie (150 miljoen). Waar halen we het geld dan vandaan? Bijvoorbeeld door wekgevers te ontmoedigen een lease-auto ter beschikking te stellen via een werkgeversheffing. En overigens kan de leaseregeling ook budgetneutraal wel wat vergroend worden. De bijtelling voor 'minder milieuvervuilende' auto's verlagen en de bijtelling voor 'meer milieuvervuilende' auto’s verhogen. Verschuiven ook van budgetten van wegen naar spoor.
In lijn met Nota Mobiliteit ligt accent van begroting volledig op uitbreiding wegen. Tekenend is dat er voor spoor geen enkel project in de verkenningsfase staat. Dat is opvallend als je ziet dat in de diverse regionale netwerkanalyses wel wensen staan voor het spoor en spoorprojecten van verkenning tot uitvoering vaak vele jaren vergen. De NS geeft in de “netwerkanalyse spoor” aan dat de ambities in de Nota Mobiliteit voor spoor veel te laag liggen. De NS verwacht meer reizigers en acht een hogere groei mogelijk indien er meer maatregelen worden genomen.
Op het gebied van cultuur is vooral het gevoel van urgentie op het punt van de restauratieachterstanden bij monumenten schrijnend. Een vage toezegging van de minister bij de voorjaarsnota om er bij de najaarsnota eens naar te kijken, is niet genoeg. Wij willen de achterstanden bij deze begroting wegwerken door extra te investeren in het herstel van monumentale gebouwen. 50 miljoen maken we vrij in onze tegenbegroting en de overige benodigde 85 miljoen kan zonder problemen uit het FES gehaald worden; het gaat immers om een eenmalige uitgave.
Voorzitter, mijn laatste hoofdpunt is de begroting in de financiële zin van het woord. Het overkomt onze fractie ook niet al te vaak – meestal dienen we tegenbegrotingen in binnen het budgettaire kader dat ons door de minister van financiën wordt aangereikt, maar nu zien we het echt anders. De begroting is te optimistisch. De overheidsfinanciën lijken op orde te zijn gebracht, maar het verbeterde EMU-saldo is in belangrijke mate toe te schrijven aan het conjuncturele herstel en de hoge aardgasinkomsten. Volgens de Raad van State is het begrote EMU-saldo voor 2007 dan ook te gering. Tel daarbij op dat de reële olieprijs momenteel ver beneden de prijs ligt waarmee in de begroting van 2007 is gerekend en het is duidelijk dat het huidige evenwicht wankel van aard is en de neerwaartse risico’s groot zijn. We willen daarom naar een overschot van 0,5% BBP, in plaats van de magere 0,2% die het kabinet ons nu presenteert.
MdV, begin juli hebben we met elkaar vastgesteld dat het kabinet Balkenende III een bijzonder kabinet is, een soort tussenkabinet, met een zeer beperkte levensduur. Bijna iedereen was ervan doordrongen dat terughoudendheid en prudentie op z’n plaats zijn en dat het gepast zou zijn een volgend kabinet niet voor voldongen politieke feiten te plaatsen. Bepaald niet alle begrotingshoofdstukken geven van dit besef blijk. Kennelijk waren de voorbereidingen op het moment van de val van Balkenende II al zó ver gevorderd waren dat de Prinsjesdagstukken maar aan de nieuwe werkelijkheid zijn aangepast. Ik bedoel: als ik er nu ééntje uitpik, bijv. BZK, en ik lees voorstellen voor een nationale politie, een nieuwe beloningsstructuur voor politieke ambtsdragers, hervorming van de Rijksdienst, enzovoort, terwijl de behandeling van de BZK-begroting is voorzien ergens ná de verkiezingen, dus als het kabinet al demissionair is. Waarom deze ambieuze agenda?
MdV, de feitelijke regeerperiode mag dan bijzonder kort zijn, de verantwoordelijkheid van de regering en allen die daar deel van uitmaken is er natuurlijk niet minder om. Namens de fractie van de ChristenUnie wens ik alle bewindslieden daarom bij het uitoefenen van hun ambt van harte Gods zegen toe.
(alleen de uitgesproken tekst geldt)
Nieuwsarchief > 2006
december
- 21-12-06 20:15 - ChristenUnie pakt werkloosheid 45-plussers aan
- 21-12-06 15:25 - Voorstel tegen misbruik koopzondag
- 20-12-06 18:02 - Gebrek eindperspectief Nederlandse Antillen en Aruba
- 20-12-06 17:18 - Bijdrage spoeddebat thuiszorg
- 20-12-06 15:54 - Voorkom godsdienstinperking in Roemenië
- 20-12-06 13:23 - ChristenUnie in college Lansingerland
- 20-12-06 11:35 - Bijdrage debat begroting NAAZ 2007
- 19-12-06 21:31 - Maidenspeech Joël Voordewind in bijzijn van minister-president
- 19-12-06 18:45 - ChristenUnie ziet uit naar nieuwe fase kabinetsonderhandelingen
- 19-12-06 17:26 - Bijdrage debat Europese Top
- 18-12-06 17:43 - Minister Veerman luistert met belangstelling naar maidenspeech van Ernst Cramer
- 18-12-06 16:31 - Beperk alcoholreclame!
- 16-12-06 10:00 - Nederland, waarheen?
- 15-12-06 13:03 - Bereidheid ChristenUnie tot onderhandelen
- 15-12-06 11:20 - ‘ChristenUnie inderdaad enige gezinspartij'
- 14-12-06 15:18 - Bijdrage spoeddebat uitvoering motie-Dijsselbloem over opschorten uitzettingen asielzoekers
- 14-12-06 14:56 - Overleg over MEP-subsidies
- 14-12-06 14:50 - Overleg landbouw- en visserijraad
- 13-12-06 16:13 - Rouvoet: “Positieve keuze voorwaarde voor verkenning”
- 13-12-06 11:53 - ChristenUnie steunt motie van afkeuring
- 13-12-06 09:03 - Gebrek aan Europese visie oorzaak onvrede
- 13-12-06 08:56 - Rouvoet populair onder PKN-dominees
- 13-12-06 07:59 - Rouvoet heeft spijt van aanbevelen boek Pieter Bos
- 12-12-06 15:44 - Geen afstandsbediening vanuit Brussel
- 12-12-06 15:43 - Debat over Reach
- 12-12-06 15:42 - Akkoord Reach; beter half ei dan lege dop
- 12-12-06 15:00 - Bijdrage spoeddebat motie-Dijsselbloem over opschorten uitzettingen asielzoekers
- 12-12-06 14:43 - Overleg over werknemers uit nieuwe EU-lidstaten
- 12-12-06 14:41 - Bijdrage debat begroting VROM 2007
- 12-12-06 09:04 - Euro-5 normen in Nederland vervroegd nodig
- 11-12-06 18:42 - Hazenlip mag nooit reden voor een abortus zijn
- 11-12-06 16:58 - Start campagne tegen roken in auto's met kinderen
- 11-12-06 11:59 - Train de trainer is afgerond
- 11-12-06 11:53 - Minister de Geus prijst Inclusief
- 09-12-06 13:31 - Christelijk-sociale visie breder gedragen in Europa
- 09-12-06 00:42 - EU-gat christelijke politiek gevuld
- 08-12-06 11:10 - Spectaculaire opkomst ChristenUnie
- 07-12-06 11:39 - Motie asielbeleid (ChristenUnie Zwartewaterland) aangenomen
- 06-12-06 11:46 - Bijdrage debat verkiezing Kamervoorzitter
- 06-12-06 11:24 - De brief van Verdonk
- 05-12-06 11:32 - Bijdrage begroting LNV 2006
- 05-12-06 10:48 - Energiecompensatie voor wie écht in de kou zit
- 04-12-06 16:45 - Vragen over verbetering medicatieveiligheid
- 04-12-06 13:00 - Henk Geurts overleden
- 02-12-06 13:33 - Politieke moraliteit en coalitievorming
- 01-12-06 15:44 - Vaste koers ChristenUnie generaal pardon
november
- 30-11-06 14:02 - Bijdrage spoeddebat generaal pardon
- 30-11-06 13:16 - ChristenUnie wil APK voor medicijngebruik
- 29-11-06 18:25 - Verantwoordelijkheid nemen in complexe situatie
- 27-11-06 17:05 - ChristenUnie Leeuwarden initieert in kaart brengen kerk en moskee
- 27-11-06 16:21 - Primeur Enschede met zwangerschapsverlof raadslid
- 25-11-06 11:10 - ChristenUnie rukt op in Brabant
- 25-11-06 10:07 - Verkennende fase wenselijk
- 24-11-06 15:37 - Historische doorbraak ChristenUnie in Limburg
- 24-11-06 14:54 - ChristenUnie wint eerste zetel in Binnenmaas
- 23-11-06 09:49 - Een mooi verkiezingsresultaat
- 23-11-06 01:46 - Rouvoet ziet kansen voor regeringsdeelname
- 21-11-06 18:02 - ChristenUnie staat dichtst bij voorkeur kiezer
- 21-11-06 16:13 - Het politieke landschap volgens Kieskompas
- 21-11-06 16:03 - VolkskrantBanen.NL: André Rouvoet ideale lijsttrekker
- 21-11-06 11:47 - Rouvoet: Zegen niet hetzelfde als succes
- 21-11-06 09:40 - André Rouvoet: appèl aan de politiek
- 21-11-06 09:35 - Joël Voordewind wint debat christelijke partijen
- 20-11-06 17:41 - Open brief: Vaste grond voor de zwevende kiezer
- 20-11-06 15:58 - Beschilderde stembus
- 18-11-06 20:51 - Rouvoet: goed armoedebeleid lost knelpunten op en biedt kansen
- 18-11-06 20:10 - Uit het hart gegrepen: de campagne van lantaarndrager Rita Klapwijk (nr. 29)
- 18-11-06 19:36 - ChristenUnie: regeren mag, maar hoeft niet
- 18-11-06 19:28 - Zwolse vrienden in Haagse politiek
- 18-11-06 19:17 - Groene Rouvoet fietst door rijwielstad Houten
- 18-11-06 14:00 - Verkiezingsmanifestatie Rogier Havelaar Tilburg
- 18-11-06 10:12 - Gepraat over optimisme zie ik als verkiezingsretoriek
- 17-11-06 18:36 - „Nederlandse militairen geen haar beter”
- 17-11-06 17:40 - Mijn Nederland in vijf foto’s
- 17-11-06 17:35 - Rouvoet gruwt van minderheidskabinet
- 17-11-06 17:31 - Begeerd als coalitiepartner
- 17-11-06 17:06 - Doe de groeten aan André
- 17-11-06 10:00 - Debat Rogier Havelaar Utrecht
- 16-11-06 19:59 - ChristenUnie presenteert banenpakket
- 16-11-06 18:50 - ChristenUnie Radio
- 16-11-06 17:14 - ChristenUnie populair bij jongeren
- 16-11-06 14:42 - 'Rouvoet beste politicus'
- 16-11-06 11:45 - Gastles Rogier Havelaar Waddinxveen
- 15-11-06 17:11 - Slob voelt zich als vis in water in onderwijsdebat
- 15-11-06 13:28 - Debat over situatie in Gaza
- 15-11-06 13:26 - André Rouvoet in FOK! Lijsttrekkersenquête 2006
- 15-11-06 12:44 - Speciale editie verkiezingsprogramma ChristenUnie
- 15-11-06 08:21 - Rouvoet: Verdonk jokt over PvdA
- 15-11-06 00:00 - Debat Rogier Havelaar Hilversum
- 14-11-06 18:17 - Kwik in handgemaakte barometers blijft toegestaan
- 14-11-06 17:28 - ChristenUnie: seks op tv desnoods verbieden
- 14-11-06 00:00 - Debat Rogier Havelaar Bleskensgraaf
- 13-11-06 23:19 - Fietsersbond: ChristenUnie uitgesproken pro-fiets
- 13-11-06 08:59 - Ruim een kwart nieuwe kiezers onder christelijke 20’ers en 30’ers
- 12-11-06 19:13 - Vroege Vogels: Groene Rapportcijfers voor politiek
- 11-11-06 00:14 - André Rouvoet: ’Ik wil geen aanstoot geven’
- 10-11-06 22:06 - Aantjes overweegt stem op ChristenUnie
- 10-11-06 18:02 - Uit het hart gegrepen: Ed Anker (nr. 8) over zijn campagne
- 10-11-06 17:27 - Rouvoet wil loverboy aan schandpaal
- 10-11-06 17:10 - ChristenUnie ontwikkelt nieuw type gevangenis
- 10-11-06 15:19 - Tineke Huizinga geeft stem aan TomTom
- 10-11-06 12:49 - André Rouvoet: Reken mij niet af op zetels, maar op inhoud
- 09-11-06 23:03 - Mantel voor André Rouvoet
- 09-11-06 21:01 - Rouvoet roept op tot stringentere aanpak drugstoerisme
- 09-11-06 11:33 - Vragen lezers Leeuwarder Courant aan André Rouvoet
- 08-11-06 14:25 - Kleurplaat wedstrijd
- 08-11-06 12:31 - Groenste kandidaat ChristenUnie: wat wil Martine van Meekeren-Vonk?
- 07-11-06 21:09 - Rouvoet wakkert waarden en normendebat weer aan
- 07-11-06 16:35 - André Rouvoet gelooft in eigen kunnen
- 07-11-06 14:20 - Onderwijs breekpunt voor ChristenUnie
- 07-11-06 10:33 - Andre Rouvoet op bezoek bij Corus IJmuiden
- 06-11-06 17:00 - André Rouvoet: “Seksueel misbruik kinderen onderschat”
- 06-11-06 13:54 - Groeten moet weer normaal worden in Nederland!
- 04-11-06 23:06 - Rouvoet en burgemeester Hoogeveen tekenen ‘doe-normaal-contract’
- 04-11-06 22:43 - Uit het hart gegrepen - Esmé Wiegman (nr. 7) over haar campagne
- 04-11-06 22:09 - Rouvoet: Ruimte voor meedenken boeren
- 04-11-06 15:19 - Balkenende herstelde schade paars niet
- 04-11-06 14:12 - ChristenUnie: "Broodwinning winkeliers beschermen"
- 04-11-06 12:00 - Nico Schipper verkozen tot bestuurslid
- 03-11-06 17:12 - Versterk vrijwilligerswerk!
- 03-11-06 14:15 - Rouvoet wijst ondernemers op rechten én plichten
- 03-11-06 10:45 - Groengehalte verkiezingsprogramma’s wisselt sterk
- 03-11-06 07:22 - Politics on Ice vergroot de kloof burger-politiek
- 02-11-06 17:17 - Rouvoet verwerpt speelplicht Balkenende
- 02-11-06 16:46 - Vragen over OV-Fiets
- 02-11-06 16:44 - ChristenUnie: Red OV-fiets!
- 02-11-06 12:01 - Inzetten op jeugd- en gezinsbeleid
- 02-11-06 11:44 - Rouvoet zeemt ramen in Zwolle
- 01-11-06 15:41 - Greenpeace prijst energieplannen van ChristenUnie
- 01-11-06 15:21 - Frans Weisglas neemt eerste exemplaar Parlementair Jaarboek in ontvangst
- 01-11-06 13:26 - Rita Klapwijk (nr. 29) op ondersteboven.nl
- 01-11-06 11:15 - Burgemeester niet langer verplicht voorzitter gemeenteraad
oktober
- 31-10-06 17:25 - Kamerleden om tafel met visserijsector
- 31-10-06 17:23 - Hulpbisschop overweegt stem op ChristenUnie
- 31-10-06 15:55 - Internationale afspraken nodig tegen illegale abortus
- 31-10-06 11:56 - Vragen Rouvoet over late abortussen Spanje
- 31-10-06 11:40 - Duidelijk zijn en kleur bekennen
- 31-10-06 11:21 - Partijvoorzitter kritiseert materialistische grondtoon bij CDA
- 30-10-06 17:31 - Slob: minder fiscale belemmeringen boeren
- 30-10-06 15:35 - Wetgevingsoverleg begroting V&W 2007
- 30-10-06 14:27 - Opinie artikel: Kinderopvang in de kerk...
- 30-10-06 12:37 - Rouvoet ziet sleutelrol voor ChristenUnie
- 30-10-06 11:53 - Rouvoet vindt gratis kinderopvang 'zot'
- 28-10-06 22:10 - Uit het hart gegrepen – Ernst Cramer (nr. 6) over zijn campagne
- 28-10-06 17:46 - ‘Het gaat weer om de moraal’
- 28-10-06 14:42 - Michael van der Vlis (ROVER): Kiezen voor ChristenUnie
- 28-10-06 14:41 - Rouvoet op Hyves
- 28-10-06 14:25 - ChristenUnie blij met steun voor monumenten
- 27-10-06 20:21 - 100 miljoen voor duurzame regionale energieprojecten
- 26-10-06 16:50 - ChristenUnie: “Klopt als een bus”
- 26-10-06 15:31 - Ambitieuze christelijk-sociale doelstellingen ChristenUnie goed haalbaar
- 26-10-06 10:34 - Bijdrage debat begroting Verkeer & Waterstaat
- 25-10-06 17:17 - Landelijk klachtenloket voor OV-reizigers
- 25-10-06 16:53 - Rouvoet geeft aftrap verkiezingscampagne in Limburg
- 25-10-06 15:00 - UNFCCC Klimaatconferentie in Nairobi
- 25-10-06 12:35 - Migrantenvoorgangers bezoeken ChristenUnie
- 25-10-06 12:13 - Inbreng bij wijziging van de Wet veiligheidsonderzoeken
- 25-10-06 10:24 - Bijdrage debat begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 25-10-06 10:17 - Bijdrage debat belastingplan 2007 en wijzigingsplan 'Paarse krokodil'
- 25-10-06 09:52 - Inbreng bij de Wet gelijke behandeling
- 25-10-06 09:15 - Naleving wetgeving afvaltransport schiet ernstig te kort
- 25-10-06 08:20 - Associatieakkoord met Syrie is medogenloos regime steunen
- 24-10-06 17:44 - Stop stimuleren prostitutie
- 24-10-06 16:00 - Bijdrage aan het debat over de Schipholbrand
- 24-10-06 15:47 - Overlevenden Schipholbrand mogen hier blijven
- 24-10-06 15:10 - Gouden toekomst voor binnenvaart
- 24-10-06 10:02 - De Hongaarse opstand van dichtbij meegemaakt
- 24-10-06 09:59 - Meer controles in Schengengebied nodig
- 23-10-06 15:37 - Verrassend onderzoek stemwijzergegevens
- 23-10-06 10:53 - Bijdrage overleg belastingplan 2007
- 21-10-06 18:38 - Uit het hart gegrepen: Cynthia Ortega (nr. 5) over haar campagne
- 21-10-06 18:34 - Campagnebus ChristenUnie toert door provincies
- 21-10-06 17:06 - Tineke Huizinga wijst u de weg
- 21-10-06 08:52 - Er is geen wapen tegen kwade wil
- 20-10-06 18:06 - StemRou! campagne bereikt jongeren massaal voor ChristenUnie
- 20-10-06 17:14 - ‘Gij zult werken’ dankzij ‘gratis’ kinderopvang
- 20-10-06 13:38 - Inbreng bij wijziging wet op de lijkbezorging
- 19-10-06 19:09 - Aantijging Verdonk misplaatst
- 19-10-06 15:09 - Overleg over uitvoering motie-Lambrechts
- 19-10-06 13:48 - Inbreng bij wijziging wet op de lijkbezorging
- 19-10-06 13:40 - Inbreng bij beloningsstructuur voor politieke ambtsdragers
- 19-10-06 12:06 - Onbezonnen kruistocht tegen ChristenUnie
- 18-10-06 20:41 - Paul Rosenmöller en André Rouvoet in Jeruzalem
- 18-10-06 16:19 - CDA, niet zo zuur richting ChristenUnie
- 18-10-06 13:31 - Inbreng bij spoedwet hoger onderwijs
- 18-10-06 10:53 - Bijdrage debat economische zaken
- 18-10-06 10:46 - Bijdrage debat luchtkwaliteitseisen
- 17-10-06 13:26 - De VOC: vooruitgang of conservatisme?
- 17-10-06 10:38 - Bijdrage begroting defensie
- 17-10-06 10:15 - Bijdrage initiatief Klaas de Vries; Wet op de parlementaire enquête
- 16-10-06 16:43 - Politici zweven, maar Rouvoet niet
- 14-10-06 19:36 - Volkskrant interview: God heeft de ChristenUnie niet nodig
- 12-10-06 21:26 - ChristenUnie-rap: Rivelino bemoeit zich met de campagne
- 12-10-06 15:24 - Planet.NL: Doe de Rou
- 12-10-06 12:26 - De ChristenUnie sees you at the stembus dankzij hiphop
- 12-10-06 11:00 - Inbreng regels omtrent een basisregister van ondernemingen en rechtspersonen
- 12-10-06 10:50 - Vragen over artikel 3.64 Wet inkomstenbelasting 2001
- 12-10-06 10:45 - Vragen over handelswijze Staatsbosbeheer i.v.m. bomenkap
- 12-10-06 10:20 - Michiel Hulshof: Ik stem op André Rouvoet
- 12-10-06 09:18 - Blokland: Geen Europees grondrechtenbureau
- 12-10-06 07:12 - ChristenUnie lokt jongeren met rapnummer
- 11-10-06 17:43 - Bijdrage debat Onderwijsbegroting 2007
- 11-10-06 17:35 - Geen woorden, maar euro’s
- 11-10-06 09:25 - Kernproeven Noord-Korea
- 10-10-06 17:26 - Rouvoet ontvangt ‘Beleid onder invloed’
- 10-10-06 14:13 - Debat Europarlementariers en Tweede Kamerleden
- 10-10-06 12:03 - Bijdrage debat staat van de Europese Unie
- 09-10-06 14:40 - ChristenUnie zet vraagtekens verplichte eindtoets
- 09-10-06 11:05 - "Ik laat mijn geloof niet op het nachtkastje liggen"
- 09-10-06 11:03 - Uit het hart: Joël Voordewind (nr. 4) over zijn campagne
- 08-10-06 15:36 - Rivelino op Spreeksteen
- 07-10-06 13:47 - Taalbeleid in partijprogramma's onvindbaar
- 05-10-06 18:32 - Rouvoet en Huizinga geven gastles over respect
- 05-10-06 18:26 - Vervallen monumenten gered
- 05-10-06 13:14 - Inbreng bij belastingplan 2007
- 05-10-06 12:19 - Bijdrage debat buitenschoolse opvang
- 05-10-06 12:18 - Bijdrage debat VAO natuurprogramma Westerschelde
- 05-10-06 11:37 - Inbreng bij experimenten Schiphol
- 04-10-06 18:35 - Zalm, meer overschot a.u.b.
- 04-10-06 17:11 - Vragen over gewelddadige uitzetting Iraans asielzoekers gezin in Utrecht
- 04-10-06 13:11 - EP-delegatie niet welkom in Turkije
- 04-10-06 11:44 - Bijdrage debat wijziging rijkswet op het Nederlanderschap
- 04-10-06 11:39 - Bijdrage debat over de Algemeen Financiële Beschouwingen
- 04-10-06 10:39 - Inbreng bij Wet tijdelijk huisverbod i.v.m. huiselijk geweld
- 04-10-06 10:33 - Overleg over o.a. onderwijsaanbod Hoger Onderwijs
- 03-10-06 20:43 - Aanpak gokken internet naar Amerikaans voorbeeld
- 03-10-06 20:28 - ChristenUnie neemt afstand van site www.kutvvd.nl
- 02-10-06 17:59 - Drempel buitenschoolse opvang hoger
- 02-10-06 15:50 - Vragen over gokken op internet
september
- 30-09-06 23:31 - ChristenUnie blij met steun CDA voor gratis schoolboeken
- 30-09-06 20:45 - Speech André Rouvoet: Het geheim van de ChristenUnie
- 29-09-06 15:05 - ChristenUnie derde plaats bij zorgmeetlat
- 28-09-06 18:12 - Moties van de ChristenUnie bij de Algemene Beschouwingen
- 28-09-06 17:19 - Inbreng bij voorstel van wet van leden Eerdmans en Wolfsen i.v.m. misdijven t.a.v. dieren
- 28-09-06 17:08 - ChristenUnie heeft beste idee voor vrijwilligers
- 28-09-06 16:18 - Bijdrage Algemene Politieke Beschouwingen (tweede termijn)
- 28-09-06 13:59 - EU moet risico´s nanotechnologieën in kaart brengen
- 28-09-06 13:30 - Arie Slob: Trots zijn op VMBO-studenten
- 28-09-06 12:39 - 2e ECPM Congres - Vision for Christian-demcoracy in Europe
- 28-09-06 12:12 - Katwijk handhaaft ambtsgebed
- 28-09-06 08:54 - Circus niet welkom in Winschoten
- 27-09-06 18:34 - Begroting toont té weinig ambitie
- 27-09-06 18:31 - Bijdrage Algemene Politieke Beschouwingen
- 27-09-06 14:30 - Bijdrage van Bas Belder aan het debat over de Economische en handelsrelaties van de EU met India
- 27-09-06 13:45 - Inbreng bij aanbieding van het toezichtkader actief burgerschap en sociale integratie
- 27-09-06 11:09 - Blokland wil Europese oplossing voor immigratieprobleem
- 26-09-06 17:51 - André Rouvoet presenteert tegenbegroting: Versterking van het fundament
- 26-09-06 17:16 - Wet werken aan winst (plenaire afronding)
- 26-09-06 17:14 - Wijziging grondwet; uitsluiten kiesrecht wilsonbekwamen
- 26-09-06 13:49 - Open brief aan Gretta Duisenberg
- 26-09-06 12:19 - Bijdrage van Bas Belder (IND/DEM) aan het debat over Turkije
- 26-09-06 10:59 - Inbreng bij wijziging Leerplichtwet 1969
- 26-09-06 10:57 - Inbreng bij wijziging wet op het Hoger Onderwijs en Onderzoek
- 26-09-06 10:13 - Bijdrage van J. Blokland aan het debat over vervalsing van de euro
- 26-09-06 10:10 - Bijdrage van J. Blokland aan het debat over diensten van Algemeen Belang
- 25-09-06 16:00 - Blokland: "Koppeling luchtkwaliteitsnormen aan maatregelen cruciaal"
- 23-09-06 18:03 - Rouvoet bepleit leerstoel ‘christelijke politiek’
- 21-09-06 17:33 - ChristenUnie heeft meest effectieve maatregelen alcoholpreventie
- 21-09-06 13:49 - ChristenUnie geschokt door Schipholrapport
- 21-09-06 11:32 - Inbreng bij verzekerbaarheid van werknemers die bij ingang van de verzekering ziek zijn
- 21-09-06 10:28 - Overleg over ontwerpplan van sholen
- 21-09-06 10:20 - Bijdrage overleg over verdieping van de Westerschelde
- 21-09-06 10:05 - Bijdrage overleg over de MEP
- 20-09-06 17:01 - Bijdrage over kansspelen op internet
- 20-09-06 11:34 - Inbreng bij de wijziging van de telecommunicatiewet
- 19-09-06 17:25 - Zoet met een bijsmaakje
- 19-09-06 10:07 - Volkskrant-onderzoek: Rouvoet visionair
- 18-09-06 11:34 - Draai CDA bij no-claim merkwaardig
- 18-09-06 11:01 - Overleg werken aan winst
- 18-09-06 09:55 - Bijdrage overleg over Afghanistan, missie Uruzgan
- 16-09-06 23:17 - ChristenUnie in wielerpeloton
- 15-09-06 17:43 - Rouvoet voetbalt tegen kanker
- 15-09-06 12:45 - Slob loopt halve marathon voor campagne
- 14-09-06 23:01 - Bijdrage spoeddebat uitspraken minister Donner over Sharia
- 14-09-06 14:23 - Fietshelmen en kinderzitjes
- 14-09-06 10:45 - Inbreng bij wet modernisering waterschapsbestel
- 14-09-06 10:44 - Inbreng bij wijziging verzamelwet arbeidsverhoudingen en arbeidsmarkt 2006
- 14-09-06 10:42 - Inbreng bij initiatiefwetsvoorstel kinderopvang
- 13-09-06 22:34 - Geen ruimte voor gewetensbezwaar tegen paspoort
- 13-09-06 12:44 - Bijdrage bij de wijziging van de provincie- en gemeentewet
- 13-09-06 10:37 - Inbreng bij wijziging ANW
- 13-09-06 10:35 - Inbreng bij wet modernisering huurbeleid
- 13-09-06 10:33 - Inbreng bij kabinetsstandpunt langdurige zorg
- 13-09-06 10:31 - Inbreng bij transparante en integrale tarieven in de gezondheidszorg
- 13-09-06 09:49 - Bijdrage overleg over kinderen in vreemdelingenbewaring
- 13-09-06 09:45 - Inbreng bij wet op het waddenfonds
- 13-09-06 08:25 - Goeddoen spil Micha Campagne
- 12-09-06 16:34 - Inbreng bij wet werk en bijstand
- 12-09-06 16:22 - Inbreng bij buitenschoolse opvang
- 12-09-06 12:42 - Bijdrage bij VAO jeugd en media
- 12-09-06 10:40 - Inbreng bij wijziging WWB, IOAW en IOAZ
- 12-09-06 10:38 - Inbreng bij wijziging AOW
- 11-09-06 14:03 - Kleinere fracties niet blij met kabinetsplannen
- 11-09-06 11:31 - Overleg over de pensioenwet
- 11-09-06 10:39 - Inbreng bij het wijzigen van enkele sociale verzekeringswetten
- 08-09-06 16:42 - 9-11
- 08-09-06 16:19 - Inbreng bij onderwijshuisvesting
- 08-09-06 16:05 - Vragen over de terugkeer van geëvacueerden naar Libanon
- 08-09-06 14:00 - Bas Belder heeft hoop voor China (ND)
- 08-09-06 13:34 - Belangstelling voor religie groeit in China, RD-artikel
- 07-09-06 17:03 - Inbreng bij wijziging wet kansspelbelasting
- 07-09-06 17:01 - Inbreng bij wijziging gemeentelijke watertaken
- 07-09-06 16:56 - Inbreng bij wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap
- 07-09-06 16:47 - Inbreng bij wijziging van de Wet ammoniak en veehouderij
- 07-09-06 16:46 - Bijdrage bij wijziging pachtwet
- 07-09-06 15:45 - Slob wil aandacht voor gewetensbezwaarden bij toename identificatiemogelijkheden
- 07-09-06 12:09 - ChristenUnie: libanese vluchtelingen nog niet terugsturen
- 07-09-06 09:17 - Belders China rapport aangenomen in het EP
- 06-09-06 16:41 - Bijdrage bij wet algemene bepalingen burgerservicenummer
- 06-09-06 16:27 - Bjidrage bij wijziging arbeidstijdenwet
- 06-09-06 12:57 - Bijdrage VAO wegen
- 05-09-06 16:17 - Bijdrage heropening wijziging mediawet
- 05-09-06 15:29 - Ontzuiling of ontschotting?
- 05-09-06 12:50 - Meer ruimte voor gezin en investeren in duurzame samenleving
- 05-09-06 11:14 - Daphne III (rapport Gröner)
- 05-09-06 11:09 - Belasting personenauto’s
- 05-09-06 11:04 - Verdrag van Rotterdam (bij de stemming)
- 01-09-06 19:14 - ChristenUnie bezorgd over nieuw paspoort
- 01-09-06 18:52 - ChristenUnie presenteert verkiezingsprogramma ’Duurzaam voor elkaar’
- 01-09-06 16:15 - EP bespreekt Belders rapport over relatie EU-China
augustus
- 31-08-06 16:50 - Bijdrage bij Wet inrichting landelijk gebied (WILG)
- 31-08-06 13:16 - Bijdrage overleg duurzaam hout
- 31-08-06 11:49 - Bijdrage overleg over mensenhandel; Somalische kinderen
- 30-08-06 19:12 - ChristenUnie: 6 verbeteringen voor spoor
- 30-08-06 13:21 - Inbreng bij wet op de parlementaire enquête
- 30-08-06 13:11 - Bijdrage spoeddebat NS-dienstregeling 2007
- 30-08-06 13:07 - Bijdrage VAO wegen
- 30-08-06 13:01 - Bijdrage VAO gratis openbaar vervoer
- 29-08-06 18:42 - VVD-programma: klare taal maar niet het hele verhaal
- 29-08-06 18:16 - ChristenUnie overspoeld door klachten over NS
- 22-08-06 16:14 - Vragen over rechtzaak tegen tot christen bekeerde moslim in Iran
- 21-08-06 14:42 - Rouvoet op Flevo
- 18-08-06 15:30 - ChristenUnie opent meldpunt NS-dienstregeling
- 17-08-06 19:34 - ChristenUnie ontevreden over NS-dienstregeling
- 17-08-06 13:19 - Vragen over de rechtszaak in Iran tegen een tot christen bekeerde moslim
- 17-08-06 09:36 - Kabinet met ChristenUnie-SGP vereist strategische stem
- 16-08-06 17:32 - ChristenUnie publiceert giften
- 14-08-06 16:08 - Vragen over ophanden zijnde executie drie christenen op Sulawesi
- 11-08-06 13:17 - Bot moet executie verhinderen
- 10-08-06 09:26 - Vragen over aanstaande executie Indonesische boeren
- 04-08-06 16:11 - Vragen over uitspraken van Iran m.b.t. vernietiging staat Israel
- 03-08-06 15:50 - Kamervragen over uitspraak Iran over vernietiging staat Israel
- 01-08-06 13:40 - Midden-Oosten
juli
- 31-07-06 12:52 - Inbreng bij de wijziging van de Wet luchtvaart
- 28-07-06 15:24 - 'Groene' palmolie en 'zwart' hout
- 27-07-06 17:05 - Vragen over de belangen van kinderen in asielprocedures
- 26-07-06 12:08 - Vragen n.a.v. rapport 'Defence for children'
- 25-07-06 14:55 - ChristenUnie wil betere zorg voor asielkinderen
- 24-07-06 16:36 - Reactie ChristenUnie op brief van minister Bot over situatie in het Midden Oosten
- 24-07-06 16:26 - ChristenUnie: Israel heeft het recht zich te verdedigen
- 21-07-06 10:37 - 25.000e lid ChristenUnie
- 19-07-06 09:27 - ChristenUnie ‘trapt af’ op Kwakoe
- 18-07-06 13:50 - Makke schapen, scherpe pijlen?
- 18-07-06 09:53 - ChristenUnie wil actie OM tegen pedo-partij
- 13-07-06 15:36 - Afvalbeleid belangrijk voor bescherming milieu en volksgezondheid
- 13-07-06 15:13 - Colourful Newsletter 3 (juli 2006)
- 12-07-06 15:21 - China rapport Belder aangenomen in commissie Buitenlandse Zaken
- 11-07-06 16:42 - Economie moet niet het leidmotief zijn - Kort Commentaar over nanotechnologieën
- 11-07-06 14:54 - Inbreng bij realisering doelstellingen nota werken aan winst
- 07-07-06 19:00 - Bijdrage debat regeringsverklaring Balkenende III
- 07-07-06 18:40 - Steun voor Balkenende III moet verdiend worden
- 07-07-06 13:54 - Uitkomst debat nog onzeker
- 06-07-06 16:39 - ‘Niet zeuren, maar mouwen opstropen'
- 05-07-06 19:05 - ChristenUnie: Geen gedoogsteun, wel constructieve opstelling
- 05-07-06 19:00 - Tineke Huizinga in debat bij MTV Cool Politics
- 05-07-06 13:40 - Mensensmokkel aanpakken
- 05-07-06 13:38 - Situatie in de Palestijnse gebieden
- 05-07-06 08:33 - Voorschriften voor de binnenvaart
- 04-07-06 12:17 - EP stemt in met rapport Blokland over verbod op cadmium in batterijen
- 03-07-06 16:09 - Inbreng bij wijziging wet bestuurlijke maatregelen nationale veiligheid
- 03-07-06 10:43 - ChristenUnie staat open voor katholieken
- 03-07-06 10:39 - Rouvoet pleit voor terughoudend kabinet
- 01-07-06 18:46 - De burger als decor en verschaffer van applaus
- 01-07-06 12:42 - Tussenkabinet geen gewoon kabinet
juni
- 29-06-06 23:33 - Gemengde gevoelens bij val kabinet
- 29-06-06 17:00 - Politieke wandeling in Den Haag
- 29-06-06 16:04 - Inbreng bij wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet 1998
- 29-06-06 16:02 - Inbreng bij regels betreffende pensioenen (pensioenwet)
- 29-06-06 15:51 - Inbreng bij regels inzake het raadgevend referendum
- 29-06-06 15:49 - Inbreng bij invoering van het stemmen met een stempas
- 29-06-06 14:48 - 'Media storten ongehinderd bagger op jeugd'
- 29-06-06 14:37 - Inbreng bij wijziging vreemdelingenwet 2000
- 29-06-06 14:34 - Bijdrage vervolgdebat over Ayaan Hirsi Ali
- 29-06-06 11:04 - Bijdrage spoeddebat Ayaan Hirsi Ali
- 29-06-06 11:04 - Energie uit water voor heel Flevoland!
- 29-06-06 10:21 - 'Balkenende niet goed in uitkiezen coalitiepartners'
- 29-06-06 10:06 - Waarom ChristenUnie en SGP verschillend stemden
- 29-06-06 09:16 - ChristenUnie steunt motie van wantrouwen Verdonk
- 28-06-06 15:53 - Bijdrage voorjaarsnota 2006
- 28-06-06 15:45 - Bijdrage wijziging grondwet; rechtstreekse verkiezing burgemeester
- 27-06-06 19:28 - 100 miljoen voor monumentale kerken
- 27-06-06 16:44 - ChristenUnie ook in Limburg actief
- 27-06-06 15:19 - Bijdrage debat oprichting museum Nederlandse geschiedenis
- 27-06-06 15:17 - Suppletoire begroting OCW
- 27-06-06 15:13 - Bijdrage Wet inburgering
- 27-06-06 11:00 - Publieke tribune Amsterdam Zuidoost vol afgekickte ex-drugsverslaafden
- 26-06-06 13:37 - Gratis en exclusief cursusaanbod Train de trainer van Inclusief
- 26-06-06 09:40 - Netwerk: MTV moet optreden tegen seks en geweld in videoclips
- 26-06-06 08:53 - ChristenUnie wil mediavoorlichting op scholen
- 24-06-06 09:54 - Slob schiet uit zijn slof
- 23-06-06 11:12 - MTV vindt zijn uitzendbeleid voor videoclips verantwoord
- 22-06-06 16:57 - Inbreng bij wijziging Wet verplichting, uitbreiding en verstrekking gegevens
- 22-06-06 16:25 - Overleg uitval en doorstroom in het onderwijs
- 22-06-06 16:09 - Bijdrage verantwoordingsdebat over het jaar 2005
- 22-06-06 12:31 - ChristenUnie Radio
- 22-06-06 10:19 - Brussel als zetel van het EP
- 21-06-06 20:30 - Bijdrage spoeddebat over de status van asielzoekers die onder de oude wet vallen
- 21-06-06 16:54 - Kamer: medezeggenschap op alle scholen
- 21-06-06 16:53 - Inbreng bij wijziging Wet adoptie door echtgenoten van gelijk geslacht
- 21-06-06 16:47 - Overleg wet inburgering (tweede termijn)
- 21-06-06 16:38 - Bijdrage debat over TBS-rapport
- 21-06-06 09:43 - Overleg WTO
- 20-06-06 19:36 - Europees Parlement moet daad stellen
- 20-06-06 16:05 - Bijdrage debat over de Europese Top van 15 en 16 juni
- 20-06-06 16:00 - Stemverklaring bij wijziging WHW, financiering hoger onderwijs
- 20-06-06 15:07 - Volledige tekst van de Stemverklaring ChristenUnie
- 20-06-06 15:06 - ChristenUnie teleurgesteld over leerrechten
- 19-06-06 16:44 - Overleg ruimte voor de rivier
- 19-06-06 15:30 - André Rouvoet tentoongesteld
- 19-06-06 08:47 - Boekenlegger voor jongerenbijbel
- 17-06-06 15:06 - ChristenUnie Capelle bezoekt Zeeverkenners
- 16-06-06 14:00 - Column Tineke Huizinga Centraal Weekblad (juni)
- 16-06-06 09:14 - Europa moet vertrouwen van burger terugwinnen
- 15-06-06 16:34 - Bijdrage debat wijziging wet medezeggenschap scholen - voortzetting
- 15-06-06 15:11 - ChristenUnie-SGP: Strippenkaart naast OV-chipkaart
- 15-06-06 13:06 - Europese subsidie voor embryonaal stamcelonderzoek
- 15-06-06 09:42 - Overleg emissiehandel en klimaatbeleid
- 14-06-06 17:01 - Bijdrage debat over het TBS-rapport
- 14-06-06 16:40 - Overleg over het arbeidsmarktbeleid
- 14-06-06 16:31 - Bijdrage debat wijziging mediawet i.v.m. rijksomroepbijdrage
- 14-06-06 16:17 - EU-lidstaten solidair bij wateroverlast
- 14-06-06 14:06 - Duurzame ontwikkelingsstrategie
- 14-06-06 13:37 - Inbreng bij kabinetsstandpunt over de evaluatie van de Wet Afbreking Zwangerschap
- 14-06-06 13:34 - Inbreng bij het jaarverslag 2005 van de regionale toetsingscommissies euthanasie
- 14-06-06 10:42 - Introductie ERTMS
- 14-06-06 10:20 - Debat over de voorbereiding van de Europese Raad van 15 en 16 juni 2006
- 13-06-06 17:13 - Overleg toekomstagenda milieu
- 13-06-06 16:57 - Vragen over verslaving door kansspelen
- 13-06-06 16:22 - Overleg buitenschoolse opvang
- 13-06-06 15:00 - Debat 17e Top EU-Rusland
- 13-06-06 14:56 - Uitsluitingen onderzoeksprogramma EU op ethische gronden
- 13-06-06 11:25 - Overleg landbouw- en visserijraad
- 13-06-06 09:39 - Overleg missie Uruzgan
- 12-06-06 18:00 - Bescherming van grondwater
- 12-06-06 18:00 - EU-bescherming tegen overstromingen
- 12-06-06 16:40 - Overleg Wet inburgering
- 10-06-06 10:59 - Arie Slob loopt halve marathon
- 08-06-06 20:34 - ‘Minder moties en meer integriteit’
- 08-06-06 17:10 - Overleg GGZ
- 08-06-06 17:07 - Overleg RAZEB
- 08-06-06 16:21 - Inbreng wijziging telecommunicatiewet
- 08-06-06 12:51 - ChristenUnie Gouda in actie tegen bordeeloverlast
- 08-06-06 12:36 - ChristenUnie Radio
- 08-06-06 12:12 - Meer energie uit vergisting
- 08-06-06 09:41 - Bijdrage overleg over IVF en psychotherapie
- 07-06-06 16:37 - Bijdrage debat gemeentelijke herindeling Zuid-Holland
- 07-06-06 16:30 - Radio 1 Journaal: Plan voor helft goedkoper treinreizen naar Amsterdam
- 07-06-06 16:00 - Overleg wegen
- 06-06-06 20:12 - TweeVandaag: Steun voor buddyproject?
- 06-06-06 19:41 - Beperk schooluitval door inzet studybuddies
- 06-06-06 17:58 - ChristenUnie en PvdA: Maak trein tussen Amsterdam-Utrecht goedkoper
- 06-06-06 16:56 - Blokland onderzoekt illegale immigratie op Canarische eilanden
- 06-06-06 16:28 - Vragen over internetgedrag kinderen
- 06-06-06 16:24 - Bijdrage debat financiering Hoger Onderwijs
- 06-06-06 16:20 - Inbreng liberalisering postmarkt
- 06-06-06 15:02 - Alle vormen van negationisme moeten strafbaar worden
- 06-06-06 08:57 - Godsvrede
- 03-06-06 11:51 - Zoeken naar andere strijdmiddelen
- 02-06-06 11:42 - Straf op ontkenning is signaal
- 02-06-06 11:12 - Reactie ChristenUnie oprichting pedopartij
- 02-06-06 10:45 - ChristenUnie: maak ontkennen genocide strafbaar
- 01-06-06 13:53 - Memorie van toelichting wetsvoorstel negationisme
- 01-06-06 13:24 - Tekst wetsvoorstel negationisme
- 01-06-06 12:27 - Maak ontkennen van genocide strafbaar
- 01-06-06 12:14 - ChristenUnie wil reactie van minister op Cyberseks
- 01-06-06 10:16 - Inbreng raming 2007
- 01-06-06 08:37 - EP actie 'one seat'
mei
- 31-05-06 15:37 - Inbreng binnenvaartwet
- 31-05-06 15:19 - Bijdrage wet medezeggenschap scholen
- 31-05-06 08:35 - Seksuele misdrijven tegen kinderen
- 31-05-06 08:28 - Bijdragen Blokland en Belder aan het debat over transatlantische Betrekkingen
- 30-05-06 14:33 - Inbreng raadplegend referendum toetreding Turkije tot EU
- 30-05-06 11:51 - Initiatiefwet rechten ziek kind
- 30-05-06 10:10 - 'i-Pod generatie wordt doof'
- 29-05-06 13:36 - Sterk optreden Rouvoet beloond met tweede lijsttrekkerschap
- 29-05-06 12:14 - Nationale staten moeten Europese Unie dragen
- 27-05-06 13:43 - Rouvoet onbetwist op nr. 1
- 27-05-06 09:34 - Rouvoet op 2e plaats voor premierschap
- 24-05-06 14:28 - Inbreng wijziging arbeidstijdenwet i.v.m. vereenvoudiging van die wet
- 23-05-06 14:31 - Inbreng wijziging wet inrichting landelijk gebied
- 23-05-06 11:47 - Bijdrage wijziging Wet werk en bijstand; langdurigheidstoeslag
- 22-05-06 12:36 - ChristenUnie Radio
- 19-05-06 18:51 - Iraanse Christenen alsnog uitgezet
- 19-05-06 07:45 - Waarom ChristenUnie en SGP verschillend stemden
- 18-05-06 18:35 - Reactie Christenunie op uitspraken Balkenende in ‘Netwerk’
- 18-05-06 17:01 - Overleg over besluit territoriale congruentie gemeente Haarlemmermeer inclusief Schiphol
- 18-05-06 16:44 - Vragen over Haïti
- 18-05-06 16:09 - Inbreng wijziging van de Wet BOPZ (voorwaardelijke machtiging en dwangbehandeling)
- 18-05-06 16:02 - Inbreng handhaving art. 2 en 3 van de Opiumwet
- 18-05-06 16:01 - Inbreng vervroegde invrijheidsstelling
- 18-05-06 15:58 - Inbreng evaluatie van de belastingherziening 2001
- 18-05-06 15:25 - Bijdrage initiatief-Wolfsen-Luchtenveld; Wet dwangsom niet tijdig beslissen
- 18-05-06 14:52 - Ahmadinejad niet welkom in EU-lidstaten
- 18-05-06 14:48 - Europese steun bij natuurrampen beperken tot noodhulp
- 18-05-06 14:46 - Bijdrage debat toetreding Taiwan tot Wereld Gezondheids Organisatie
- 18-05-06 07:52 - Recht-door-zee Rita moet buigen
- 17-05-06 15:44 - Bijdrage debat embargo-regeling prinsjesdag
- 17-05-06 13:18 - Hard en onbuigzaam
- 17-05-06 08:57 - Rita Verdonk kon niet naar links, niet naar rechts, maar ging recht door de knieën
- 17-05-06 03:56 - Bijdrage spoeddebat positie Ayaan Hirsi Ali
- 16-05-06 16:47 - Toetreding Roemenie en Bulgarije tot de EU
- 16-05-06 16:45 - EP op de bres voor het MKB
- 16-05-06 15:49 - VVD valt in eigen zwaard
- 16-05-06 15:48 - Reactie ChristenUnie op TBS-rapport
- 16-05-06 15:46 - ChristenUnie’s reactie op presentatie van de jaarverslagen
- 16-05-06 12:49 - De toekomst van Europa
- 15-05-06 18:31 - EP bindt de strijd aan met overgewicht Europeanen
- 15-05-06 15:00 - Overleg financiering hoger onderwijs
- 13-05-06 08:37 - Alle geloven bij elkaar in de klas bevordert integratie niet
- 11-05-06 15:36 - Vergaderrooster EP 2006
- 11-05-06 12:37 - ChristenUnie Radio
- 06-05-06 11:03 - Het dubbele gezicht van de ChristenUnie
- 04-05-06 17:01 - Open dag in het EP
- 04-05-06 16:50 - Vragen over bedreigingen van tot christen bekeerde moslims
- 04-05-06 14:19 - Rouvoet hulpburgemeester Rotterdam
- 04-05-06 11:46 - EP: Geen Europese financiering voor onderzoek met menselijke embryo’s
- 03-05-06 15:46 - Europees Parlement akkoord met rapport Blokland over batterijen
- 03-05-06 11:43 - Geen schadelijke stoffen in batterijen
- 03-05-06 10:39 - Belder bepleit verbetering relatie EU-China
- 02-05-06 16:58 - Vragen over Wet handhaving pleziervaartuigen
- 02-05-06 16:55 - Vragen over inperking godsdienstvrijheid in Indonesië
- 02-05-06 11:04 - Vragen over handhaving Wet pleziervaartuigen
- 01-05-06 10:11 - CU Veendam wil 'begeertepreventie'
april
- 28-04-06 18:04 - Reactie ChristenUnie op kabinetsbesluit over evaluatie Wet Afbreking Zwangerschap
- 27-04-06 16:59 - Overleg over openhouden kerncentrale Borssele
- 27-04-06 16:38 - Overleg over koopkracht en loonontwikkeling
- 27-04-06 16:06 - Inbreng nota gezinsbeleid
- 27-04-06 15:57 - Verslag Zadelrobben en klapmutsen
- 27-04-06 15:55 - Inbreng aanbestedingswet
- 27-04-06 15:52 - Inbreng regels betreffende pensioenen (pensioenwet)
- 27-04-06 15:51 - Inbreng wijziging van de wet milieubeheer (lucktkwaliteit)
- 27-04-06 15:35 - Bijdrage debat ministriële verantwoordelijkheid
- 27-04-06 15:32 - Bijdrage VAO verkleining groepsgrootte vso-zmlk
- 27-04-06 15:30 - Bijdrage debat situatie NedCar
- 27-04-06 15:28 - Bijdrage VAO Voedselbanken
- 27-04-06 14:38 - "Gelukkig is Hij trouwer dan ik"
- 27-04-06 12:37 - ChristenUnie Radio
- 26-04-06 18:44 - ChristenUnie: Sluiting kerken Indonesië onacceptabel
- 26-04-06 15:49 - Toetreding Roemenie en Bulgarije
- 26-04-06 11:46 - Voorkom willekeur bij uitbreiding EU
- 26-04-06 10:41 - Laat Bollenstreek zelf bouwlocaties aanwijzen
- 25-04-06 18:52 - Betaal ‘lopende kosten’ voedselbanken
- 25-04-06 15:48 - Inbreng vaststelling en invoering van titel 7.5 (Pacht) van het Burgerlijk Wetboek
- 25-04-06 11:03 - Bijdrage aanpassingen en onderhoud leidingen en kabels
- 24-04-06 21:15 - Netwerk: Opmars ChristenUnie in gemeentebesturen
- 24-04-06 16:33 - ChristenUnie vreest voor samenwerking met Verdonk
- 24-04-06 10:47 - Bijdrage voortgang tweede fase HAVO-VWO
- 22-04-06 16:07 - Overdenking Peter Kos op Ledencongres
- 22-04-06 15:37 - Toespraak Rouvoet: Politiek met overtuiging
- 22-04-06 07:09 - De folklore voorbij
- 21-04-06 15:38 - Pleidooi Verhagen komt voor publieke omroep te laat
- 21-04-06 07:14 - Rouvoet: 'Niet bewust verwijdering van SGP'
- 20-04-06 15:47 - Overleg kinderporno
- 20-04-06 14:52 - Verslag overleg landbouw- en visserijraad
- 20-04-06 13:51 - 'Kabinet voelt omslag in de samenleving niet aan'
- 20-04-06 10:41 - Bijdrage kinderopvangvoorzieningen in de Tweede Kamer
- 19-04-06 15:41 - ChristenUnie in college Utrecht
- 19-04-06 14:50 - Verslag overleg verkleining groepsgrootte vso-zmlk
- 19-04-06 14:49 - Verslag overleg praktijkonderwijs
- 19-04-06 11:28 - Rouvoet: Balkenende moet Verdonk les lezen
- 19-04-06 10:36 - Bijdrage wijziging Electriciteitswet i.v.m. regels omtrent onafhankelijk netbeheer
- 19-04-06 10:34 - Bijdrage wijziging wegenverkeerswet i.v.m. invoering bromfietsrijbewijs
- 14-04-06 17:10 - Vragen over gehoorschade onder jeugdigen
- 14-04-06 16:27 - Utrecht voor elkaar
- 14-04-06 11:47 - ‘We willen niet dat mensen zo ongelukjes repareren’
- 13-04-06 16:03 - Overleg voedselbanken
- 13-04-06 12:38 - ChristenUnie Radio
- 13-04-06 12:32 - Christenen niet terug naar Iran
- 13-04-06 10:31 - Bijdrage Wet betaalbaarheidsheffing huurwoningen
- 13-04-06 10:08 - Bijdrage wijziging Elektriciteitswet i.v.m. regels omtrent onafhankelijk netbeheer
- 13-04-06 10:05 - Bijdrage kinderopvangvoorzieningen in de Tweede Kamer
- 13-04-06 09:46 - Inbreng wijzing gemeente en provinciewet i.v.m. ontheffing woonplaatsontheffing wethouders
- 13-04-06 09:43 - Bijdrage wijziging Wet werk en bijstand
- 12-04-06 17:02 - Bijdrage debat Wijziging Wet primair onderwijs; overblijven in het basisonderwijs
- 12-04-06 15:15 - Verslag overleg vrij verkeer werknemers MOE-landen
- 12-04-06 14:46 - Verslag overleg asielzoekers en Iran
- 12-04-06 11:50 - Aanpak illegale bingo's
- 11-04-06 14:44 - Verslag overleg grenzen van de Europese Unie
- 11-04-06 10:28 - Bijdrage voorlopige rekening 2005
- 11-04-06 10:24 - Bijdrage Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden
- 11-04-06 10:20 - Vragenuur - Illegale bingo's
- 11-04-06 10:02 - Bijdrage initiatief-Wolfsen-Luchtenveld; Wet dwangsom niet tijdig beslissen
- 10-04-06 16:51 - Vragen over illegaal hout
- 10-04-06 00:00 - Treitershow Talpa is smakeloos
- 08-04-06 00:00 - ChristenUnie met blij gemoed colleges in
- 06-04-06 09:32 - Bijdrage debat Nieuwe Geneesmiddelenwet en Wijzinging Wet Geneesmiddelenvoorziening
- 06-04-06 09:26 - Bijdrage debat VAO Syrische asielzoekers
- 06-04-06 09:23 - Bijdrage debat Wijziging wet Lijkbezorging
- 06-04-06 09:02 - Effectiviteit hulp aan ontwikkelingslanden
- 06-04-06 00:00 - Inbreng Algemeen overleg Wet op Onderwijstoezicht
- 05-04-06 16:36 - Bijdrage debat Stand van zaken TCI
- 05-04-06 16:34 - Bijdrage debat VAO Schuldhulpsanering
- 05-04-06 14:29 - Machtsstrijd Hamas en Fatah
- 05-04-06 00:00 - Webcast: Verdonk bagatelliseert gevaar terugkeer asielzoekers
- 05-04-06 00:00 - Europese top afschaffen
- 04-04-06 16:32 - Verslag overleg MOU-betuweroute
- 04-04-06 16:31 - Bijdrage debat Wet bevordering eigen woningbezit
- 04-04-06 11:58 - Wetgeving verbeteren
- 04-04-06 08:56 - Economisch beleid
- 04-04-06 00:00 - Vragen over Zwarte Lijst EU Vliegtuigmaatschappijen (aanvulling)
- 03-04-06 17:24 - WTO Hong Kong
- 03-04-06 11:46 - Inbreng Algemeen overleg Toekomstvisie Agrarische Sector
- 01-04-06 07:14 - Politieke tweedeling
maart
- 31-03-06 16:52 - Inhaalslag vrouwen binnen de ChristenUnie
- 31-03-06 13:11 - Debat over dubieuze internetfora
- 31-03-06 11:59 - Vragen over Zwarte Lijst EU Vliegtuigmaatschappijen
- 31-03-06 00:00 - Vragen over uitzetting bekeerde moslims naar Afghanistan
- 30-03-06 11:43 - Inbreng Algemeen overleg Wijziging Elektriciteitswet 1998 en Gaswet
- 30-03-06 11:40 - Bijdrage Spoeddebat Hongersnood in Oost-Afrika
- 30-03-06 10:38 - Petitieactie Afghanistan gaat door!
- 30-03-06 10:25 - ChristenUnie Radio
- 29-03-06 16:44 - Debat over de toekomst van Israel
- 29-03-06 16:01 - Overleg voedselbanken
- 29-03-06 11:36 - Bijdrage Spoeddebat HBO-docenten
- 29-03-06 11:32 - Bijdrage debat Europese Top
- 28-03-06 13:54 - Ik wil de ellende niet vergeten
- 28-03-06 11:51 - Een kijkje nemen in het EP?
- 28-03-06 10:56 - Troepen niet koppelen aan vonnis Rahman
- 28-03-06 00:00 - Inbreng Algemeen overleg Initiatief Crone
- 25-03-06 12:44 - 'Kloof met SGP wordt steeds groter'
- 25-03-06 12:40 - Opmars van ChristenUnie
- 25-03-06 09:45 - Wij solidair? Dan de overheid ook
- 24-03-06 19:23 - ChristenUnie-jongeren starten samen met CGI petitie voor godsdienstvrijheid
- 24-03-06 16:35 - Wat vindt u van Europa?
- 24-03-06 12:20 - Afghaanse bekeerling mogelijk veroordeeld tot doodstraf
- 23-03-06 17:09 - Verslag overleg Syrische asielzoekers
- 23-03-06 16:47 - Verslag overleg Het Rijk rond schulden
- 23-03-06 13:35 - Bijdrage debat Wijziging WPO
- 23-03-06 09:16 - ChristenUnie in college Zwartewaterland
- 22-03-06 16:48 - Analyses verkiezingsuitslagen
- 22-03-06 16:34 - Niet zwichten onder druk energieproducerende landen
- 22-03-06 16:28 - Energie garantie in de EU
- 22-03-06 13:42 - Bijdrage debat Wet Ambulancezorg
- 22-03-06 12:52 - Plannen PvdA ongepaste overheidsbemoeienis
- 22-03-06 09:22 - Bijdrage debat Vrijheid van Meningsuiting
- 22-03-06 09:14 - Vragen over mogelijke doodstraf Afghaanse bekeerling
- 21-03-06 13:59 - ChristenUnie Utrecht in collegebespreking
- 21-03-06 09:50 - Bijdrage Spoeddebat beloning rvb Essent
- 16-03-06 16:45 - Verslag overleg landbouw- en visserijraad
- 16-03-06 16:20 - Verslag overleg OV-chipkaart
- 16-03-06 15:40 - Geloof en politiek? Daar worden we beter van!
- 16-03-06 15:30 - Verkiezingswinnaar over het hoofd gezien
- 16-03-06 14:35 - ChristenUnie Radio
- 16-03-06 13:28 - Syriërs asiel geven
- 16-03-06 11:35 - Hervorming IND/DEM Groep
- 15-03-06 18:31 - ChristenUnie Amsterdam: Cohen pak hoerenlopers aan
- 15-03-06 18:07 - Bijdrage debat vervanging bij zwangerschapsverlof
- 15-03-06 14:38 - Verslag overleg veiligheidsregio’s & uitvoering ACIR
- 15-03-06 14:16 - Positie christenen in Turkije
- 15-03-06 14:14 - Voorbereiding Europese Top
- 15-03-06 13:59 - Helpende hand voor barometerproducenten
- 14-03-06 13:57 - Import Chinese schoenen
- 14-03-06 13:55 - Europees Aanhoudingsbevel
- 14-03-06 08:14 - Minister negeerde advies Havermans
- 13-03-06 13:53 - Kwik in barometers
- 13-03-06 13:52 - Prostitutie en WK-voetbal
- 11-03-06 10:21 - "Ik ben in een rijdende trein gestapt"
- 10-03-06 12:24 - ChristenUnie Hilversum heeft 38 stemmen tekort voor tweede zetel
- 10-03-06 11:12 - 12% meer raadszetels
- 10-03-06 10:12 - Flinke groei voor ChristenUnie Wageningen
- 09-03-06 21:08 - ChristenUnie Flevoland op werkbezoek bij Connexxion
- 09-03-06 15:59 - Verdonk buigt voor wens Kamer
- 09-03-06 15:43 - „ChristenUnie zonder SGP aantrekkelijker”
- 09-03-06 15:37 - Verdonk zet Iraanse christenen nog niet uit
- 09-03-06 14:57 - Inbreng Rapport themacommissie ouderenbeleid
- 09-03-06 14:53 - Inbreng Rechtstreekse verkiezingen burgemeester
- 09-03-06 14:37 - Bijdrage Spoeddebat christenasielzoekers Iran
- 09-03-06 14:31 - Bijdrage debat Verruiming opsporing en vervolging terroritische misdrijven
- 09-03-06 10:43 - Janine Clement met voorkeurstemmen in gemeenteraad Leiden
- 08-03-06 16:56 - Winst christelijke partijen zit uitsluitend bij de ChristenUnie
- 08-03-06 16:11 - Verslag overleg ruimte voor de rivier deel 2 en 3
- 08-03-06 10:44 - ChristenUnie krijgt proteststemmen in Delfzijl
- 08-03-06 10:41 - ChristenUnie krijgt zetel in raad Bussum
- 08-03-06 08:19 - Iraanse christenen uitgezet
- 08-03-06 00:49 - ChristenUnie tevreden
- 07-03-06 14:10 - Verdonk blijft Iraanse christenen uitzetten
- 07-03-06 09:47 - Vragen over Vervoer van gevaarlijke stoffen per schip
- 07-03-06 08:34 - Benieuwd en ongeduldig
- 07-03-06 00:00 - Vrijheid van meningsuiting is geen ‘recht op krenken’
- 06-03-06 19:32 - TweeVandaag: Voedselbank kan vraag niet meer aan
- 06-03-06 19:00 - Lager huurwaardeforfait, hogere huurtoeslag
- 06-03-06 16:25 - ChristenUnie Ede wil groene aanplant om te kunnen bouwen
- 06-03-06 13:36 - Terpstra van de ChristenUnie in Nationale Verkiezingselftal
- 06-03-06 12:09 - Blowverbod goed idee
- 04-03-06 09:09 - Burgers adverteren voor ChristenUnie
- 04-03-06 09:07 - Een ontroerende brief
- 03-03-06 23:48 - Kandidaten ChristenUnie bedienen in Happietaria Utrecht
- 03-03-06 15:53 - Wethouder Rozema: „Gokhal tegengehouden”
- 03-03-06 15:49 - Wethouder van der Sluijs: „Geen politiek bedrijven”
- 03-03-06 13:26 - Vragen over mogelijk maken eindexamen Taïda Pasic
- 03-03-06 12:13 - ChristenUnie Gouda en het failliet van de snoeproute
- 03-03-06 09:43 - Vragen over homoseksuele asielzoekers uit Iran
- 03-03-06 09:31 - Vragen over Vermissing uitgewezen Syriërs
- 02-03-06 16:42 - Reactie ChristenUnie: Iraanse bekeerlingen
- 02-03-06 14:41 - ChristenUnie Radio
- 02-03-06 10:22 - Huishoudboekje in lesprogramma's
- 02-03-06 09:29 - ChristenUnie bezoekt zorgboerderij Klein Essen
- 02-03-06 08:55 - Uitgezette Syriërs vermist
- 01-03-06 17:30 - Begeleiding VMBO-leerling financieel steunen
- 01-03-06 17:22 - Afrekencultuur kost handen vol geld
- 01-03-06 17:19 - Met bonus op spaarzin focus op toekomst!
- 01-03-06 13:51 - Kritisch over financiële hulp aan Palestijnen
- 01-03-06 11:00 - Kookfestijn met bekende Nederlanders in voedselbank succes
- 01-03-06 08:11 - PvdA en ChristenUnie: IND moet bij gesprekken zijn
- 01-03-06 00:00 - Henk Vos: "Af en toe roep je weerstand op"
februari
- 28-02-06 17:16 - Coaching ‘leeftijdgenoten’ tegen schooluitval
- 28-02-06 16:57 - Huizinga kookt met bekende Nederlanders voor voedselbank
- 28-02-06 11:20 - Zeeland als kenniscentrum wereld
- 28-02-06 08:31 - Nicolaïtisme in de Politiek
- 27-02-06 17:08 - Vragen over ambulancevervoer regio Rijnmond
- 27-02-06 16:00 - Arjan Beekman: „Gemeenteraadslid is geen evangelist”
- 25-02-06 20:51 - NOS-journaal: ChristenUnie organiseert gospelavond in Amsterdam
- 25-02-06 12:08 - ChristenUnie Langedijk op achtpersoonsfiets
- 25-02-06 11:35 - Radio 1 journaal: Onbekommerd christen-zijn verenigd
- 24-02-06 21:28 - Laat scholen de wijk schoonmaken!
- 24-02-06 16:27 - Reactie ChristenUnie op kenmerken Nederlanders in databank
- 24-02-06 13:50 - Samen opkomen tegen de echtscheidingscultuur
- 24-02-06 10:37 - Huizinga vindt antwoord minister (naar Syrische delegatie) onvolledig
- 23-02-06 21:57 - Netwerk: Debat over Somalische kindersmokkel
- 23-02-06 16:35 - Vragen over Kinderhandel Somalië
- 23-02-06 14:46 - Inbreng Verlaging voorkeurdrempel leden Tweede Kamer
- 23-02-06 14:11 - Bijdrage Spoeddebat wachtlijsten jeugdzorg
- 23-02-06 14:03 - Algemeen Overleg Kansspelen via internet
- 23-02-06 11:55 - Bijdrage Spoeddebat kindersmokkel Somalië
- 23-02-06 11:17 - Betrouwbaar ambulancevervoer noodzaak!
- 23-02-06 10:52 - Vragen over Ambulancevervoer in regio Rijnmond
- 23-02-06 09:45 - Inbreng algemeen overleg Verhoging kinderkorting
- 23-02-06 08:06 - Kamervragen over Syrische delegatie
- 23-02-06 00:00 - Verslag Algemeen overleg Vervoerplan 2006 NS en dienstregeling
- 22-02-06 15:19 - Geef dorpsraden status deelraden
- 22-02-06 13:57 - Verslag Algemeen overleg Algemene Kinderbijslagwet
- 22-02-06 13:52 - Bijdrage debat Vaststelling Nieuwe Geneesmiddelenwet
- 22-02-06 09:09 - Inbreng Medezeggenschap op scholen
- 21-02-06 22:37 - Intermediair-onderzoek: ChristenUnie heeft beste wethouders
- 21-02-06 16:53 - Bijdrage debat uitspraken Zalm over OZB
- 21-02-06 12:47 - Positie Lega Nord in ID/Groep
- 21-02-06 09:49 - Inbreng algemeen overleg Wet handhaving Consumentenbescherming
- 21-02-06 00:00 - Blokland (CU/SGP) meest aanwezige Nederlander Europarlement
- 20-02-06 16:39 - Reactie ChristenUnie op ontstane commotie Deense spotprenten
- 20-02-06 16:30 - ChristenUnie wil comfortroutes
- 20-02-06 14:34 - Muziekzenders komen met "rap-button"
- 20-02-06 14:28 - MTV
- 19-02-06 21:30 - Over de soepele heupen van André Rouvoet
- 18-02-06 23:18 - Met het oog op morgen: Verslag startavond campagne
- 18-02-06 18:53 - Klant illegale prostituee straffen!
- 18-02-06 14:18 - Reformatorisch Dagblad: „Wat kinderen op tv zien, doen ze na”
- 18-02-06 14:16 - Kijkwijzer
- 18-02-06 14:11 - Verband tussen MTV-clips en agressie
- 18-02-06 14:03 - MTV wil jongeren laten discussiëren over clips
- 18-02-06 13:44 - Mediaconferentie invloed van Geweld en Seks op jongeren
- 18-02-06 09:23 - ChristenUnie-raadsleden wandelen in het teken van comfortroutes
- 17-02-06 23:55 - Agressief door gangstaclips
- 17-02-06 16:55 - ChristenUnie wil belspelletjes aanpakken
- 17-02-06 14:31 - MTV wil meer discussie over clips
- 17-02-06 14:24 - "Iedereen is het erover eens: Media-educatie is hard nodig!"
- 16-02-06 16:45 - ChristenUnie schrijft prijsvraag uit - Ballonvaart voor de winnaar
- 16-02-06 16:43 - Verslag overleg discriminatie op de arbeidsmarkt
- 16-02-06 14:43 - ChristenUnie Radio
- 16-02-06 14:09 - Inbreng Financiering Hoger Onderwijs
- 16-02-06 14:07 - Verslag Wet Inburgering
- 16-02-06 14:01 - Verslag Algemeen overleg Landbouw & Visserijraad
- 16-02-06 13:41 - Lega Nord en cartoons
- 16-02-06 11:46 - Algemeen Overleg Ministeriële Conferentie Wereldhandelsorganisatie
- 16-02-06 10:39 - ChristenUnie start buddyproject van studenten voor ouderen
- 15-02-06 16:36 - Verslag overleg governance in het onderwijs
- 15-02-06 13:54 - Vragen over Syrische christenen
- 15-02-06 13:52 - ChristenUnie vraagt spoeddebat aan naar aanleiding van Netwerkuitzending over mensensmokkel
- 15-02-06 12:58 - Inbreng algemeen overleg Governance in het onderwijs
- 15-02-06 11:20 - SGP-ChristenUnie wil snel duidelijkheid Groene Hart
- 15-02-06 10:37 - Bijdrage Spoeddebat overlast en criminaliteit in grote steden
- 15-02-06 09:34 - Iran
- 15-02-06 09:05 - Bijdrage debat Geneesmiddelenwet
- 15-02-06 09:02 - Inbreng Wijziging wet Kernenenrgie
- 14-02-06 22:07 - Netwerk: Somalische kindersmokkel
- 14-02-06 15:56 - "Ook even de plintjes"
- 14-02-06 09:49 - Beperkingen dienstenrichtlijn
- 14-02-06 09:20 - Compromis dienstenrichtlijn
- 14-02-06 09:14 - Bijdrage debat WVO Onderwijsachterstandenbeleid
- 13-02-06 20:01 - ChristenUnie Amsterdam: Volg het Rotterdamse voorbeeld, sluit coffeeshops bij scholen
- 13-02-06 18:00 - Goedkoper OV voor ouderen
- 13-02-06 16:21 - Wetgevingsoverleg Wijziging Electriciteits- en gaswet
- 13-02-06 14:48 - Alle coffeeshops weg uit Rotterdam
- 13-02-06 14:44 - ChristenUnie tegen gedwongen splitsing
- 12-02-06 10:21 - Christenmigrant moet in Leeuwarden plek opeisen
- 11-02-06 15:24 - Samen dienen in de wereld
- 11-02-06 14:36 - Kansen voor gemeenten?
- 11-02-06 14:33 - Zeggenschap over de politie - van gemeentelijk naar regionaal naar landelijk
- 11-02-06 14:29 - Verheugd met de jeugd?
- 11-02-06 14:08 - De brandweer als regionale spil?
- 11-02-06 11:37 - ChristenUnie wil Bussum ontdoen van stoffig imago
- 11-02-06 11:27 - ChristenUnie Gouda komt op voor de fietser
- 09-02-06 12:29 - Algemeen Overleg Industriebrief EU-regelgeving
- 09-02-06 11:50 - Rust in plaats van ronkende racewagens
- 09-02-06 10:48 - Vier gemeentelijke beleidsterreinen
- 09-02-06 10:17 - Dichtbij de burger
- 09-02-06 10:08 - Dualistisch onderhandelen
- 09-02-06 10:03 - Zorgen om de huishouding van Thorbecke
- 09-02-06 09:59 - Vragen over de levensbeëindiging bij pasgeborenen
- 08-02-06 18:27 - Bijdrage debat vervolging christenen Iran
- 08-02-06 18:22 - Politiek4Kids interview jongste kandidaat Nederland
- 08-02-06 18:18 - Algemeen overleg politiebestel
- 08-02-06 18:17 - Bijdrage debat politiebestel
- 08-02-06 18:15 - Reactie ChristenUnie op inkomensgevolgen nieuwe Zorgverzekeringswet
- 08-02-06 13:32 - Verslag Algemeen overleg IND
- 08-02-06 13:28 - Bijdrage debat Wet ruimtelijke ordening
- 08-02-06 13:06 - Verslag algemeen overleg Politiebestel
- 08-02-06 10:33 - Algemeen Overleg Nieuwe subsidieregeling PGO-organisaties
- 08-02-06 00:00 - Verslag Algemeen overleg Koninklijke Marechaussee Beleidsplan 2010
- 07-02-06 17:33 - Christenen slikken ook niet alles
- 07-02-06 16:48 - € 400.000 naar Present voor WMO
- 07-02-06 12:09 - Bijdrage debat Onderwijs achterstandenbeleid
- 07-02-06 11:55 - Column: Demissionair
- 07-02-06 11:47 - ChristenUnie Sneek meest vrouwvriendelijke partij
- 07-02-06 10:15 - Verre adviseur
- 06-02-06 22:34 - 100 miljoen voor monumentale kerken
- 04-02-06 11:00 - Gehandicapte kan raadslid blijven
- 03-02-06 16:46 - Sportbijbels bij aftrap verkiezingscampagne Zwartewaterland
- 03-02-06 16:28 - Vragen n.a.v. website 'meisjesforum.net'
- 03-02-06 14:19 - Vragen over Meisjesforum
- 03-02-06 14:16 - Voordewind predikt orde en fatsoen
- 03-02-06 14:00 - Mensenrechten Cuba
- 03-02-06 09:30 - Vragen over post Koninklijke Marechaussee Ter Apel
- 03-02-06 09:10 - Gereformeerd als eretitel
- 02-02-06 23:39 - Bijdrage debat Afghanistan
- 02-02-06 17:24 - Stemverklaring Cuba
- 02-02-06 17:17 - rusttijden chauffeurs
- 02-02-06 13:29 - Inbreng Algemeen overleg Afghanistan
- 02-02-06 12:54 - Algemeen Overleg Leerlinggebonden Financiering
- 01-02-06 15:14 - Vragen over wegwerkzaamheden
- 01-02-06 14:18 - Teheran en Ramallah
- 01-02-06 10:31 - Bijdrage debat Goedkeuring toetreding Bulgarije en Roemenië tot EU
januari
- 31-01-06 13:25 - Inbreng Algemeen overleg Regelgeving vervoer gevaarlijke stoffen per schip
- 31-01-06 11:17 - ChristenUnie Urk lanceert breezermotie
- 31-01-06 10:18 - Nooit een revolutie
- 31-01-06 10:08 - Bijdrage debat Wet wijziging WW-stelsel en ontslagrecht
- 31-01-06 09:31 - ChristenUnie Gouda zet in op vrijwilligerswerk bij 5-jarig bestaan
- 27-01-06 12:32 - Inbreng Wijziging wet primair onderwijs 1992 i.v.m. overblijven in het basisonderwijs
- 27-01-06 11:21 - ChristenUnie Woerden: Kwekplekken tegen overlast van ouders
- 26-01-06 14:35 - Verslag overleg voor- en naschoolse opvang
- 26-01-06 12:49 - Algemeen Overleg Westerschelde
- 26-01-06 12:46 - Algemeen Overleg Nota Rijk rond Schulden
- 26-01-06 11:27 - Inbreng Samenvoeging van de gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk
- 26-01-06 11:23 - Inbreng Correctief referendum
- 25-01-06 16:01 - Samen een ‘bakkie’ doen
- 25-01-06 12:41 - Algemeen Overleg Lerarenopleidingen
- 25-01-06 11:28 - Verslag Invoering burgerservicenummer in de zorg
- 25-01-06 10:36 - Bijdrage debat Burgerinitiatief
- 24-01-06 14:37 - Europa dramt door
- 24-01-06 10:15 - Bijdrage debat Tweede Fase voortgezet onderwijs
- 24-01-06 08:26 - Eindelijk nieuwe partij in Bussum
- 23-01-06 16:54 - Ambitie ChristenUnie is 4% van alle raadszetels
- 23-01-06 10:00 - Verslag Wijziging Mediawet
- 23-01-06 09:18 - Kamerleden opgehaald met rolstoelvervoer
- 21-01-06 15:49 - Column Centraal Weekblad
- 20-01-06 13:33 - Sportbijbel is positief getuigenis
- 19-01-06 16:38 - ChristenUnie bezorgd over gevolgen nieuwe dienstregeling NS
- 19-01-06 16:14 - Donner neemt plan ChristenUnie over
- 19-01-06 14:55 - Bijdrage debat bestuurlijke boete
- 19-01-06 14:44 - ChristenUnie Radio
- 19-01-06 13:50 - Prostitutieverbod
- 19-01-06 11:34 - Grondwetperikelen
- 19-01-06 11:27 - Kurdistan
- 19-01-06 10:59 - Europese grondwet
- 19-01-06 10:17 - Verslag onderwijsnummer
- 18-01-06 19:46 - Kamervragen over Messiasbelijdende joden Israël
- 18-01-06 13:02 - EU verscherpt strijd tegen mensenhandel
- 18-01-06 12:06 - Europees nabuurschap
- 18-01-06 11:23 - Algemeen overleg invoering Lumpsum in primair onderwijs
- 18-01-06 10:51 - Europese grondwet
- 17-01-06 16:31 - Verslag Wijziging Wegenverkeerswet 1994 ivm de invoering van een puntenstelsel rijbewijs
- 17-01-06 11:00 - Prostitutie is misbruik
- 17-01-06 10:52 - Havenrichtlijn
- 16-01-06 12:24 - Lijsttrekker ChristenUnie Wageningen overleden
- 16-01-06 10:56 - Havenarbeiders op de bres
- 13-01-06 14:54 - Reactie op kabinetsbesluit Afghanistan
- 13-01-06 09:36 - Ruimte voor tuinders in Emmen
- 11-01-06 20:58 - Blijf bij ontheffing medezeggenschap
- 11-01-06 10:44 - Alternatief plan ChristenUnie-SGP centrum Emmeloord
- 10-01-06 21:23 - Column: Beschamend
- 10-01-06 11:04 - ChristenUnie Veendam: Therapie voor echtscheiding
- 09-01-06 21:08 - Regina Mac-Nack Amsterdammer van het jaar
- 07-01-06 23:00 - Debat op 1: D66 is een anti-religieuze partij
- 07-01-06 09:11 - Een liberaal pleidooi tegen openbaar onderwijs
- 04-01-06 13:20 - Nieuwe solidariteit vraagt aandacht voor gezamenlijk bestaan
- 03-01-06 19:55 - D66 maakt de dienst uit in kabinet
- 02-01-06 12:31 - SGP-ChristenUnie Zuid-Holland op bres voor regiotaxi
Reacties op 'Bijdrage Algemene Politieke Beschouwingen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.