EU moet risico´s nanotechnologieën in kaart brengen

28-09-2006 13:59 28-09-2006 13:59

Straatsburg - Het Europees Parlement (EP) debatteert en stemt vandaag over het voorstel van de Commissie over nanotechnologieën. Bas Belder (ChristenUnie-SGP) benadrukt tijdens het debat dat bezinning op nanotechnologieën hard nodig is. Door het ontwerpen van materialen op moleculair niveau ontstaan nieuwe eigenschappen, waarvan de effecten op de gezondheid van mensen en milieu nog niet bekend zijn.

Het plan van de Europese Commissie is volgens Belder ten eerste niet evenwichtig. Het rept vooral over de hoge verwachtingen van de voordelen voor economie en maatschappij. De ethische bezwaren en risico´s die aan dit onderzoek kleven worden in het rapport vooral gezien als hinderpalen. De voordelen en de mogelijk schadelijke gevolgen van dit onderzoek moeten volgens Belder in kaart worden gebracht, voordat met deze technologie aan de slag kan worden gegaan. De keuzes mogen niet slechts op basis van technisch-economische waardeoordelen gemaakt worden.

Ten tweede vindt Belder dat degene die de nanodeeltjes op de markt brengt, ook aansprakelijk moet zijn voor eventuele schade. De EU moet volgens Belder werken aan internationale coördinatie op het gebied van toxiciteitstests en risicobeoordeling voor de gehele levenscyclus, maar ook bij wetgeving voor normering, etikettering en aansprakelijkheid.

Om met het rapport in te kunnen stemmen, verwacht Belder van de Commissie dat ze meer aandacht besteed aan de mogelijk schadelijke gevolgen van nanotechnologieën.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari