EP-delegatie niet welkom in Turkije

turkije eu04-10-2006 13:11 04-10-2006 13:11

Brussel – De Turkse ambassade heeft gisteravond de uitnodiging voor een EP-delegatie uit de milieucommissie ingetrokken. Reden hiervoor: Een lid van de delegatie komt uit Cyprus en Turkije wenst hem niet te ontvangen. De europarlementariër in kwestie, Marios Matsakis (ALDE), moest volgens de ambassade vervangen worden door iemand uit een andere lidstaat.

Hans Blokland hierover als vice-voorzitter van de milieucommissie: ”Turkije heeft helemaal geen eisen te stellen over wie er plaats neemt in de delegatie. Het is bizar dat een land dat wenst toe te treden tot de EU, een parlementariër uit een bepaalde EU lidstaat meent te kunnen weren.”

Reden bezoek
De delegatie zou op 5 oktober naar Turkije afreizen om de status van Turkije te bekijken op het gebied van milieu en volksgezondheid en te bezien waar er problemen kunnen ontstaan bij het overnemen van de EU-wetgeving (acquis communautaire). Een vergelijkbaar bezoek is in het verleden ook gebracht aan andere kandidaat-lidstaten, het meest recent nog aan Roemenië.

Gisteravond werd duidelijk dat Turkije niet wilde dat Matsakis plaats nam in de delegatie. De voorzitter van de milieucommissie, Karl-Heinz Florenz, heeft met instemming van de volledige commissie, de samenstelling van de delegatie echter niet gewijzigd, waarop Turkije de uitnodiging introk. Hans Blokland: “Alleen het Parlement bepaalt wie in een delegatie komt. Het gastland kan daar geen invloed op uitoefenen en zeker geen onderscheid maken op grond van nationaliteit”.

In de milieucommissie is vanochtend met verbazing gereageerd op het intrekken van de uitnodiging. Blokland: ”Turkije laat zich wel in de kaart kijken. Zelfs de leden die normaalgesproken positief staan tegenover toetreding van Turkije, twijfelen er nu aan of Turkije eigenlijk wel voor toetreding in aanmerking komt. Zij spiegelen ons voor een functionerende democratie te zijn, maar een echte democratie kan tegen kritiek en zou het niet uitmaken wie er namens het Europees Parlement een bezoek brengt.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari