Kernproeven Noord-Korea

11-10-2006 09:25 11-10-2006 09:25

Bijdrage van Bas Belder tijdens het EP debat over de kernproeven in Noord-Korea


Voorzitter,

De destabiliserende effecten van Pyongyangs kernproef van afgelopen maandag zijn evident. Voorop regionaal, in Noord-Oost Azië, maar evenzeer mondiaal. Twee nucleaire crises paren zich nu: de acute Noord-Koreaanse aan de urgente Iraanse.

Blijven beide beheersbaar zonder militaire middelen? Daarvoor is met name de houding van twee leden van de VN-Veiligheidsraad van doorslaggevend belang: China en Rusland. Wat is het Non-Proliferatieverdrag Peking en Moskou nog waard? Het optreden van de Veiligheidsraad zal dat uitwijzen. Naar ik verwacht, zullen de lidstaten van de Europese Unie met een zetel in dit hoogste VN-orgaan China en Rusland met klem op hun cruciale verantwoordelijkheid wijzen.

Intussen is het zaak dat de internationale gemeenschap de handelsactiviteiten van Pyongyang scherp gaat controleren. Voorop de zeewegen. Vorige week nog kondigde het Noord-Koreaanse regime immers aan naar believen “technologie, materialen en kernwapens” aan andere landen te leveren. Een dergelijke openlijke provocatie roept om een vastberaden tegenmaatregel van de internationale gemeenschap. Zonder meer een taak ook voor de lidstaten van de Europese Unie: een scherp sanctiebeleid dat het Noord-Koreaanse leiderschap treft en zoveel mogelijk de uitgemergelde en gehersenspoelde burgerbevolking ontziet.

Raad en Commissie, u zult zich de grote ongerustheid in Israël kunnen voorstellen over de drieste Noord-Koreaanse kernproef. Toch een enorme aanmoediging voor de Islamitische Republiek Iran het nucleaire pad van Pyongyang te volgen. Wellicht met daadwerkelijke technische en materiële hulp van Kim Jong-ils schrikbewind. Raad en Commissie, u zegt in te staan voor Israëls staatkundige voortbestaan, Laat dat blijken uit uw politieke daden in deze dubbele nucleaire crisis!

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari