Gouden toekomst voor binnenvaart

24-10-2006 15:10 24-10-2006 15:10

Straatsburg – Donderdag stemt het Europees Parlement (EP) in met het NAIADES actieprogramma voor de binnenvaart. Een programma dat Hans Blokland van harte steunt. “De binnenvaart biedt zoveel meer mogelijkheden dan nu worden benut. Er zijn gewoon een aantal veranderingen nodig om de binnenvaart ook voor korte afstanden competitief te maken.”

Twee kernpunten waar Blokland op gewezen heeft, zijn door het EP overgenomen. ”De overheid moet investeren in een goed, fijnmazig waterwegennet en bedrijfsterreinen aan het waterwegennet plaatsen, zogenaamde ´natte bedrijfsterreinen´. De kansen voor de binnenvaart stijgen dan aanzienlijk." Het NAIADES-programma is breed opgezet en bestrijkt een groot aantal aspecten van de binnenvaart en haar wetgevende omgeving. In het EP is brede steun voor dit programma.

Blokland: "Op dit moment worden vooral bulkgoederen voor lange afstanden per boot vervoerd. Als de toeleveranciers en afnemers aan het water zitten kunnen producten als televisies of andere elektronica ook prima via de binnenvaart vervoerd worden. Zelfs op korte afstand is de binnenvaart dan concurrerend. Dit is niet alleen milieuvriendelijk - op schepen kun je meer goederen kwijt - het wegennet wordt hiermee ook ontlast".

Daarnaast merkt Blokland op dat het wegvervoer haar milieuprestaties aanzienlijk sneller verbetert dan de binnenvaart. De overheid heeft namelijk stimuleringsregelingen voor het toepassen van nieuwe milieubesparende technieken in het wegvervoer. Blokland dringt aan op vergelijkbare regelingen voor de binnenvaart.

Na de stemming in het Parlement is het aan de Commissie en de lidstaten om de plannen in concrete daden om te zetten. De Commissie heeft reeds een indicatieve planning opgenomen. De inspanningen die gedaan moeten worden om de binnenvaart competitief te houden, zullen volgens Blokland niet gelijk verdeeld zijn over de lidstaten. "Vooral een aantal nieuwe lidstaten zullen een aanzienlijke inhaalslag moeten maken".

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari