Naleving wetgeving afvaltransport schiet ernstig te kort

25-10-2006 09:15 25-10-2006 09:15

Straatsburg – Woensdag debatteert het EP over de affaire rond het gifschip Probo Koala dat giftig afval loosde in Ivoorkust. Hans Blokland hierover: "De naleving van de huidige wetgeving betreffende het overbrengen van afvalstoffen schiet ernstig tekort. Steekproeven in Engeland en Frankrijk wijzen uit dat bij maar liefst 75% tot 100% van de afvaltransporten de regels niet worden nageleefd."

"We hebben op dit moment niet zo zeer behoefte aan nieuwe regels of een Europese minimumstraf voor overtreding, zoals de Europese Commissie suggereert. Handhaving van bestaande wetgeving is wat we nodig hebben. Het zou de Commissie en de lidstaten sieren als zij hier nu eindelijk werk van maken", aldus Blokland.

"Een minimumstraf die door de EU wordt vastgelegd is onwenselijk omdat het strafrecht valt onder de bevoegdheden van de lidstaten. Alleen zij mogen de regels hierover vaststellen. Bovendien is het de handhaving die faalt, doordat er te weinig controles plaatsvinden en men de regels niet goed kent", zo vervolgt hij.

Blokland heeft daarom een resolutie ingediend waarin hij de Commissie, Nederland en andere lidstaten oproept de zaak rond de Probo Koala grondig te onderzoeken en degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaad voor het gerecht te dagen. Verder herinnert hij lidstaten aan hun verantwoordelijkheid zich aan de milieuwetgeving te houden en nauwkeurig te controleren of de wetgeving ook daadwerkelijk wordt nageleefd.

Het is volgens Blokland volstrekt duidelijk, dat het bij de Probo Koala ging om illegaal afvaltransport. Het verdrag van Bazel bevat een uitdrukkelijk verbod op het overbrengen van gevaarlijk afval naar niet-OESO landen. Dit verbod is niet gehandhaafd. EU-lidstaten moeten volgens de resolutie een inspectienetwerk creëren om dergelijke illegale transporten te voorkomen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari