UNFCCC Klimaatconferentie in Nairobi

25-10-2006 15:00 25-10-2006 15:00

Bijdrage van Hans Blokland aan het debat over de klimaatconferentie in Nairobi.

Voorzitter,

Het is overduidelijk dat klimaatverandering een realiteit is. Elk jaar wordt de gemiddelde temperatuur hoger. Ook dit jaar is daarop helaas geen uitzondering. Vorige week hebben de Ministers-presidenten Jan-Peter Balkenende en Tony Blair daarom een brief geschreven aan de Raadsvoorzitter met het verzoek om concrete actie. Ik citeer uit hun brief: “we hebben slechts tien tot vijftien jaar om de stappen te nemen die nodig zijn om te voorkomen dat we catastrofale keerpunten passeren”.

Ik zou graag van de Raadsvertegenwoordiger en van de Commissie vernemen welke stappen we zeer binnenkort mogen verwachten. De tijd dringt!

Voorzitter, ik wil vanaf deze plek ook de Commissaris nog bedanken voor het actieplan energie-efficiëntie, dat vorige week gepubliceerd is. Maar ik wil daar wel de aantekening bij maken dat het streefpercentage van 20% ten eerste te laag is, en ten tweede nooit gehaald gaat worden als er geen bindende reductiedoelen worden vastgelegd voor de lidstaten.

Voorzitter, als leider van de delegatie van het Europees Parlement naar de klimaatconferentie zou ik graag van de Commissaris en de Raadsvertegenwoordiger de toezegging krijgen dat wij nu eindelijk ook toegelaten gaan worden tot alle vergaderingen die door de EU delegatie worden belegd. Wij zijn ook een officiële EU-instelling en hebben dus net zoveel recht op het bijwonen als beide andere instellingen. Dank u wel.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari