Debat over situatie in Gaza

15-11-2006 13:28 15-11-2006 13:28

Bijdrage Bas Belder aan het EP-debat over Gaza.

Voorzitter,

Zeven Palestijnse raketaanvallen op Israëlisch grondgebied deze morgen. De trieste balans: één dode en een zwaargewonde in de plaats Sderot. Een wraakactie voor het bloedbad van vorige week in Beit Hanun, zeggen de geweldplegers. Niet uit naam in elk geval van de zwaar getroffen familie Atamna uit Beit Hanun! Integendeel, zij onderstreept: "Er heeft genoeg bloed gevloeid."

Treurig genoeg vindt deze Palestijnse geest van verzoening totaal geen weerklank bij diverse prominente vertegenwoordigers van Hamas. Zij beklemtoonden de afgelopen dagen in alle toonaarden dat een nieuwe Palestijnse regering "niet is gevraagd de zionistische vijand te erkennen". Raad en Commissie, kunt u helderheid verschaffen over deze herhaalde Palestijnse politieke controverse tussen Fatah en Hamas? Gelijktijdig zou ik uw reactie willen vernemen op de uitspraak van de voorziene premier van dat eventuele Palestijnse eenheidskabinet, Mohammed Shabir: "Ik zal mijn positie duidelijk maken na een benoeming." Bent u reeds met hem in contact getreden?

Voorzitter, naar verluidt komt vandaag het Kwartet bijeen in Cairo voor een herlancering van het vredesproces. Naar ik verwacht, staat de explosieve situatie in Gaza dan hoog op de agenda. Het zal Raad en Commissie immers niet zijn ontgaan wat gisteren door de chef van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet in de Knesset is gezegd: Als het radicale politieke en militaire tij in Gaza niet keert, rest Israël slechts nog de optie van een grootscheepse militaire operatie.
 
Shin Bet-chef Yuval Diskin meldde verder dat sedert Israëls terugtrekking uit Gaza maar liefst 33 ton militaire explosieven, grote hoeveelheden wapens en tussen de 50 en 70 miljoen dollar cash de Gazastrook zijn binnengesmokkeld. Met name Egypte laat het hier afweten. In strijd notabene met een gespecificeerde militaire overeenkomst met Israël! De EU dient, kortom, de Kwartet-bijeenkomst aan te grijpen om Egypte en trouwens de hele Arabische wereld op hun verantwoordelijkheid te wijzen: Laat Gaza niet verworden tot het toch zo gevreesde "Hamastan".

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari