Akkoord Reach; beter half ei dan lege dop

12-12-2006 15:42 12-12-2006 15:42

Straatsburg - Hans Blokland (ChristenUnie-SGP) spreekt in het EP-debat vandaag zijn waardering uit voor rapporteur Sacconi. Blokland:´Onder zijn leiding heeft het EP het maximaal haalbare resultaat bij de onderhandelingen binnengehaald. Het was lastig onderhandelen met een verdeeld parlement en een Raad die krampachtig vasthield aan zijn Gemeenschappelijk Standpunt. Dat er uiteindelijk na moeizaam onderhandelen op meerdere fronten een resultaat ligt waar we mee lijken te kunnen leven is een felicitatie waard´.

Registratie van chemische stoffen is nodig om het milieu en de gezondheid van consumenten te beschermen. De registratie zal het bedrijfsleven geld kosten maar de veiligheid moet volgens de ChristenUnie-SGP fractie in deze kwestie voorop staan. De kosten voor het bedrijfsleven en vooral het MKB moeten echter draaglijk blijven. Het akkoord biedt het MKB de mogelijkheid voor de registratie samen te werken in consortia zodat de kosten zo laag mogelijk kunnen blijven.

Hans Blokland vervolgt: ´Het feit dat zowel de milieubeweging en de chemische industrie ontevreden zijn met het compromis is goed te begrijpen. Maar in dit geval gaat op dat het betere de vijand is van het goede. Geen compromis in tweede lezing had ofwel tot aanvaarding van een vrijwel ongewijzigd Gemeenschappelijk Standpunt geleid of tot een langdurige conciliatie met als mogelijk gevolg het intrekken of verwerpen van het hele voorstel. In dit geval is een half ei beter dan een lege dop´.

Blokland wijst er wel op dat de lidstaten een strenger milieubeleid moeten kunnen voeren dan nu is vastgelegd. ´Dit geldt zeker als landen als Zweden en Denemarken reeds zulke strengere wetgeving hanteren. Daarom zal ik het mede door mij daarover ingediende amendement steunen´. Blokland diende een amendement in met als doel de lidstaten die mogelijkheid te bieden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari